8 Ιουνίου 2013

Kαταγγελία made in USA

«Μην αναφερθείτε σε αυτό το θέμα, γιατί θα πάθει η καρδιά μου». Με αυτόν τον ασυνήθιστο και αδόκιμο τρόπο αντέδρασε ο καθηγητής ουρολογίας, Νικόλαος Σοφικίτης, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όταν η δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής «Ζούγκλα» τον πληροφόρησε για τα στοιχεία που διαθέτει περί του παραποιημένου βιογραφικού του. Από το 2009 που ξεκίνησαν οι καταγγελίες εις βάρος του καθηγητή εξ Αμερικής, θα περίμενε κάποιος πως, τουλάχιστον σε επίσημο ακαδημαϊκό επίπεδο, θα υπήρχαν σαφείς τοποθετήσεις των Πανεπιστημιακών Αρχών για το θέμα. Πλην όμως, και κατά ένα ανεξήγητο τρόπο, επικράτησε σιγή ιχθύος, παρά το γεγονός ότι διετάχθη ΕΔΕ για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Πρέπει ή όχι να παραμένει στη θέση του ο κ. Σοφικίτης;

Το χρονικό ενός σκανδάλου

Όλα αρχίζουν το 2009 από την καταγγελία του καθηγητή αναπαραγωγικής ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Κεντάκυ και προέδρου του Ανδρολογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, Παναγιώτη Ζαβού, ο οποίος ενημερώνει με επιστολή του την Ιατρική Σχολή των Ιωαννίνων, περί του ότι ο καθηγητής ιατρικής και νυν διευθυντής της ουρολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου, Νικόλαος Σοφικίτης έχει παραποιήσει το βιογραφικό του.Το βιογραφικό του καθηγητή Νικόλαου Σοφικίτη έχει εξαφανιστεί από το Διαδίκτυο και φυσικά και από το site του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σημειώνεται ότι στην επιστολή του καθηγητή Ζαβού, το link που αναφερόταν στο επίμαχο βιογραφικό, δεν υπάρχει πια! Εξακολουθεί ωστόσο να υπάρχει στο Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων.
Το θέμα του Καθηγητή Σοφικίτη πήρε διαστάσεις στην τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων. Ο πρώην πρύτανης Ιωάννης Γεροθανάσης διέταξε ΕΔΕ ενώ παρενέβη και ο εισαγγελέας. Η πρυτανεία άλλαξε και τα ηνία ανέλαβε ο καθηγητής κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Τι έχει συμβεί τρία χρόνια μετά;

-Η πρυτανεία δεν απάντησε ποτέ στη εκπομπή ξεκάθαρα για το πόρισμα της ΕΔΕ.

-Ο Νικόλαος Σοφικίτης παραμένει στη θέση του.

-Ουδείς από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν ενδιαφέρθηκε να επικοινωνήσει με τον καθηγητή Ζαβό (όπως ισχυρίζεται ο ίδιος) για διευκρινίσεις επί του θέματος.

-Η πρυτανεία αρνήθηκε να απαντήσει ποιος καθηγητής έκανε την ΕΔΕ διότι επικαλέστηκε πως είναι εμπιστευτικό.


zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου