9 Ιουνίου 2013

Μειώστε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου με 7 αλλαγές στον τρόπο ζωής

Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ο κίνδυνος αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας τους 7 απλούς παράγοντες υγείας, της Αμερικανικής Ενωσης Καρδιολογίας. Δραστηριότητα, έλεγχος χοληστερόλης, υγιεινή διατροφή, ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, υγιές βάρος, έλεγχος του σακχάρου και αποχή από το κάπνισμα. Σε 5 χρόνια παρακολούθησης συνέβησαν 432 εγκεφαλικά επεισόδια στους συμμετέχοντες.

Οι 7 παράγοντες έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά η αρτηριακή πίεση ήταν η περισσότερο σημαντική, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Stroke’.

Η ερευνήτρια Dr. Mary Cushman, του University of Vermont, στο Burlington, δήλωσε ότι σε σύγκριση με όσους είχαν φτωχή εικόνα όσον αφορά την αρτηριακή πίεση, όσοι είχαν ιδανική, παρουσίαζαν 60% χαμηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο μελλοντικά. Η Cushman επίσης ανακάλυψε ότι άνθρωποι που δεν κάπνιζαν ή που διέκοψαν το τσιγάρο περισσότερο από ένα χρόνο πριν την έναρξη της έρευνας, είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Για την έρευνα, οι ερευνητές χώρισαν τα σκορ των συμμετεχόντων ως ανεπαρκή (0-7 μονάδες), μέτρια (5-9 μονάδες) ή επιθυμητά (10-14 μονάδες). Κάθε αύξηση μιας μονάδας συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο κατά 8% για εγκεφαλικό επεισόδιο. Άνθρωποι με επιθυμητά σκορ είχαν 48% χαμηλότερο κίνδυνο σε σχέση με όσους δεν είχαν επαρκή σκορ και όσοι είχαν μέτρια σκορ εμφάνιζαν χαμηλότερο κίνδυνο κατά 27%.

Γενικά, οι έγχρωμοι είχαν χαμηλότερο σκορ από τους λευκούς, αλλά η σχέση μεταξύ των σκορ και του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν παρόμοια για έγχρωμους και λευκούς. Η Cushman δήλωσε ότι αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της βελτίωσης των παραπάνω παραγόντων υγείας, καθώς οι έγχρωμοι είχαν σχεδόν διπλάσια ποσοστά θνησιμότητας από εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τους λευκούς.

iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου