30 Μαΐου 2013

Φυλάκιση 2,5 ετών πρότεινε ο εισαγγελέας για τους Dolce & Gabbana

Ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών ζήτησε ο εισαγγελέας του Μιλάνου για τους διάσημους σχεδιαστές μόδας Ντομένικο Ντόλτσε και Στέφανο Γκαμπάνα για φοροδιαφυγή που ζημίωσε το ιταλικό δημόσιο κοντά στο 1 δισ. ευρώ αθροιστικά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο, το δίδυμο Dolce & Gabbana της ομώνυμης φίρμας κατηγορείται ότι δεν δήλωσε φορολογητέα ύλη ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχούσε στις εισπράξεις εταιρειών-βιτρινών του ομίλου Gado, με έδρα το Λουξεμβούργο, την περίοδο 2004-2005.
Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες υποθέσεις φοροδιαφυγής σε τόσο υψηλό επίπεδο που κατέληξε στα ποινικά δικαστήρια της Ιταλίας.
Ο εισαγγελέας του Μιλάνου Γκαετάνο Ρούτα πάντως είπε ότι δεν μπορούν να καταδικαστούν οι δύο μόδιστροι για υποβολή ανειλικρινών φορολογικών δηλώσεων, αφού το αδίκημα αυτό έχει παραγραφεί.
Ο δικηγόρος ο οποίος εκπροσωπεί στην δίκη των δύο διάσημων σχεδιαστών την ιταλική υπηρεσία είσπραξης φόρων ζήτησε, από την πλευρά του, να καταδικαστούν οι Ντόλτσε και Γκαμπάνα στην καταβολή 10 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για το ότι επλήγη η εικόνα του μηχανισμού φοροεισπράξεων της Ιταλίας.
Ακόμη, ο εισαγγελέας Ρούτα ζήτησε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών ετών στον λογιστή των δύο διάσημων σχεδιαστών μόδας, τον Λουτσιάνο Πατέλι, που είναι συγκατηγορούμενός τους στην δίκη. Ο Πατέλι, ένας λογιστής ιδιαίτερα γνωστός στο Μιλάνο, φέρεται να έχει άμεσες ευθύνες σχετικά με την επιλογή των δύο επιχειρηματιών να μεταφέρουν σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς τους στο Λουξεμβούργο.
Σε μια πρώτη δίκη, τον Απρίλιο του 2011, οι δύο σχεδιαστές μόδας είχαν αθωωθεί. Όμως ο Άρειος Πάγος της Ρώμης ακύρωσε την απόφαση αυτή, ορίζοντας πως η δίκη όφειλε να διεξαχθεί εκ νέου.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της ιταλικής συμπρωτεύουσας, ευθύνες για την φοροδιαφυγή φέρει και ο αδελφός του Ντομένικο Ντόλτσε, Αλφόνσο. Ο εισαγγελέας ζήτησε να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης δύο ετών.
Την 30ή Μαρτίου τα δυο «καυτά» ονόματα αυτά της ιταλικής μόδας είχαν καταδικαστεί από το εφετείο του ειδικού φορολογικού δικαστηρίου του Μιλάνου να καταβάλουν στο ιταλικό κράτος χρηματική ποινή 343 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή μέσω της εταιρίας Gado στο Λουξεμβούργο.
Η Gado ήταν μια "εταιρεία-βιτρίνα", που "ελεγχόταν κατά το 80% από την D&G srl, που ανήκει εξ ημισείας στους Ντόλτσε και Γκαμπάνα", είπε στην αγόρευσή του σήμερα ο Ρούτα.
Οι δύο σχεδιαστές ειδών μόδας —στους πελάτες των οποίων συγκαταλέγονται η τραγουδίστρια της ποπ Μαντόνα, η ομότεχνός της Μπιγιονσέ και το μοντέλο Ναόμι Κάμπελ, κι αντλούν έμπνευση από το στιλ της ντόλτσε βίτα και την δεκαετία του 1950— απορρίπτουν το κατηγορητήριο.
Ο συνήγορος υπεράσπισης των δύο επιχειρηματιών έχει προσφύγει σε διοικητικό δικαστήριο τρίτου βαθμού στην προσπάθειά του να επιτύχει την ακύρωση της καταδίκης των σχεδιαστών στην καταβολή χρηματικής ποινής.
Στην πλειονότητα τους τέτοιες υποθέσεις στο παρελθόν έκλειναν με εξωδικαστικούς συμβιβασμούς και έμπαιναν στο αρχείο.
Το 2000, ο εκλιπών τενόρος Λουτσιάνο Παβαρότι είχε καταβάλει πάνω από 12 εκατομμύρια για να διακανονιστούν ανεξόφλητες φορολογικές οφειλές του προηγουμένων ετών, ενώ ο Βαλεντίνο Ρόσι, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής του MotoGP, είχε συμφωνήσει το 2008 να καταβάλει 51 εκατ. ευρώ στην ιταλική εφορία για να διακανονιστούν παλαιότερες οφειλές του.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου