16 Απριλίου 2013

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τη Βοστόνη

Το 8χρονο αγόρι που σκοτώθηκε περίμενε στη γραμμή του τερματισμού τον δρομέα πατέρα του Τραυματίστηκαν επίσης η μητέρα και η αδερφή του
- Σχεδόν ταυτόχρονα εξερράγησαν οι δυο βόμβες
- Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν ακρωτηριαστεί από τη διπλή έκρηξη
- Οι γιατροί έβγαλαν ρουλεμάν από τα σώματα των τραυματιών
- Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες, ψάχνουν ακόμη και τα σακίδια όσων μετείχαν στον Μαραθώνιο της Βοστόνης
- Καλά στην υγεία τους όλοι οι Έλληνες, είπε στο NewsIt ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ
Σκηνές πανικού. Άγριες μνήμες από την 11η Σεπτεμβρίου. Ο Μαραθώνιος της Βοστόνης, μια γιορτή για την πόλη όπου ζουν πολλοί Έλληνες, κυρίως φοιτητές, βάφτηκε με αίμα. Θύματα αθλητές και πολίτες που είτε πήραν μέρος στον αγώνα είτε είχαν πάει για να στηρίξουν δικούς τους ανθρώπους που έτρεχαν.
Όπως ο 8χρονος Μάρτιν Ρίτσαρντ από το Ντόρτσεστερ της Μασσαχουσέτης. Σκοτώθηκε καθώς περίμενε στη γραμμή του τερματισμού για να αγκαλιάσει τον πατέρα του τη στιγμή που θα τερμάτιζε. Μαζί του ήταν η μητέρα του και η αδερφή του. Εκείνες, τραυματίστηκαν σοβαρά.
Οι νεκροί από τη νέα τρομοκρατική επίθεση σε αμερικανικό έδαφος είναι τρεις και οι τραυματίες 144, ανάμεσά τους οκτώ παιδιά. Ένα κοριτσάκι δυο ετών έχει τραυματιστεί στο κεφάλι, ενώ μεταξύ των τραυματιών είναι και παιδιά έως 15 ετών. 17 άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και άλλοι 25 είναι σοβαρά. Δέκα θύματα έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.
Οι δυο εκρήξεις σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, στις 21:50 ώρα Ελλάδας, το βράδυ της Δευτέρας. Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν τοποθετηθεί κοντά στη γραμμή του τερματισμού, περίπου δύο ώρες αφού είχαν τερματίσει οι πρώτοι αθλητές.
Για τους εκρηκτικούς μηχανισμούς είχαν χρησιμοποιηθεί και μπίλιες ρουλεμάν. Με την έκρηξη, προκάλεσαν σοβαρά τραύματα στα κάτω άκρα.
Οι μαρτυρίες που συγκλονίζουν
«Ένιωσα σαν να έσκασε ένα τεράστιο κανόνι» είπε στο CNN αυτόπτης μάρτυρας. Ο Άλαν Πάντερ, γιατρός, περίμενε στη γραμμή του τερματισμού τη γυναίκα του. Στεκόταν μερικά μέτρα μακριά από το σημείο της πρώτης έκρηξης. Αμέσως έτρεξε να δώσει τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.
«Είδα τουλάχιστον έξι ή επτά ανθρώπους να πέφτουν κάτω δίπλα μου. Με προστάτευσαν από την έκρηξη. Μια γυναίκα πέθανε, ένας άνδρας έχασε και τα δυο πόδια του», είπε.
«Ο χρόνος έμοιαζε να έχει σταματήσει. Τα μάτια μου έκαιγαν, τα αυτιά μου βούιζαν, δε μπορούσα να καταλάβω τι συμβαίνει, μου είχε κοπεί η ανάσα» έγραψε δημοσιογράφος που βρισκόταν στο σημείο της έκρηξης.
Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν σκηνές που θα μπορούσαν να δουν μόνο σε πεδίο μάχης. Αίματα στο δρόμο και στα πεζοδρόμια, ανθρώπινα μέλη, άλλοι έκλαιγαν, άλλοι έτρεχαν να βοηθήσουν τους τραυματίες χωρίς να σκεφτούν ότι ίσως να ακολουθούσε κι άλλη έκρηξη που θα έβαζε σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Με δάκρυα στα μάτια, η Λίζα Σέντερ και ο Τζόζεφ Ρότζερς περιγράφουν στους New York Times όσα είδαν. «Είδαμε ανθρώπινα μέλη, ανθρώπους να χάνουν τα πόδια τους από τα γόνατα και κάτω κι άλλους να πεθαίνουν».
«Στην αρχή νόμιζα πως κάποιος πανηγύριζε. Μετά άκουσα τη δεύτερη έκρηξη και συνειδητοποίησα ότι ήταν βόμβα», λέει ο Τζάρετ Σιλβέστερ.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου