20 Μαρτίου 2013

Έφηβοι που στην παιδική τους ηλικία εμφάνιζαν κατάθλιψη έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι, να καπνίζουν και να κάνουν καθιστική ζωή, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Έφηβοι που στην παιδική τους ηλικία εμφάνιζαν κατάθλιψη έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι, να καπνίζουν και να κάνουν καθιστική ζωή, ανακάλυψε νέα έρευνα. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η κατάθλιψη κατά την παιδική ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων μελλοντικά, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η έρευνα περιέλαβε περισσότερα από 500 παιδιά που παρακολουθήθηκαν από τις ηλικίες 9 έως 16 ετών. Υπήρχαν 3 ομάδες. Όσοι διαγνώστηκαν με κατάθλιψη ως παιδιά, τα αδέρφια τους χωρίς κατάθλιψη και ομάδα ελέγχου παιδιών που δεν είχαν ιστορικό κατάθλιψης.

Ο ερευνητής Robert Carney, του Washington University School of Medicine στο St. Louis, δήλωσε ότι ποσοστό 22% των παιδιών που εμφάνιζαν κατάθλιψη στην ηλικία των 9 ετών ήταν παχύσαρκα στην ηλικία των 16. Μόνο το 17% των αδερφών τους ήταν παχύσαρκοι και το ποσοστό παχυσαρκίας ήταν 11% σε παιδιά που δεν εμφάνιζαν κατάθλιψη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν παρόμοιες τάσεις όταν εστίασαν στο κάπνισμα και τη σωματική δραστηριότητα.

Το ένα τρίτο όσων εμφάνιζαν κατάθλιψη ως παιδιά είχαν γίνει καθημερινοί καπνιστές, σε σύγκριση με ποσοστό 13% των αδερφών που δεν εμφάνιζαν κατάθλιψη και 2,5% της ομάδας ελέγχου.

Έφηβοι που εμφάνισαν κατάθλιψη ως παιδιά ήταν λιγότερο σωματικά δραστήριοι, οι αδερφοί τους ήταν λίγο πιο δραστήριοι, ενώ η πιο δραστήρια ήταν η ομάδα ελέγχου, αναφέρει η έρευνα που παρουσιάζεται την τρέχουσα εβδομάδα στο συνέδριο της American Psychosomatic Society, στο Μαϊάμι.

Αν και η έρευνα έδειξε σχέση μεταξύ παιδικής κατάθλιψης και παχυσαρκίας, συνήθειες σχετικά με το κάπνισμα και έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αργότερα δεν απέδειξαν αιτιατή σχέση.

Ο Carney δήλωσε ότι τα ευρήματα αποτελούν αιτία ανησυχίας, επειδή πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι όταν οι έφηβοι έχουν τους συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου είναι πολύ περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν καρδιακή νόσο ως ενήλικες και ακόμα να έχουν μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης. Πρόσθεσε ότι οι καπνιστές ως έφηβοι είχαν διπλάσιες πιθανότητες θανάτου μέχρι την ηλικία των 55 ετών σε σχέση με τους μη καπνιστές και είχαν παρόμοιο κίνδυνο με την παχυσαρκία, επομένως η ανεύρεση της σχέσης μεταξύ παιδικής κατάθλιψης και των συγκεκριμένων παραγόντων κινδύνου υποδεικνύει ότι χρειάζεται να παρακολουθούνται πολύ στενά νέοι άνθρωποι με κατάθλιψη.

Στοιχεία και συμπεράσματα που παρουσιάζονται στα συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.

Πηγές: Ξένος Τύπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου