18 Φεβρουαρίου 2013

"Πλημμύρισαν" όλη την Ισπανία γιατροί και νοσηλευτές

Χιλιάδες γιατροί, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, πολλοί φορώντας τις λευκές μπλούζες τους, κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Μαδρίτης και άλλων 15 πόλεων της Ισπανίας διαμαρτυρόμενοι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων και των δημοσιονομικών περικοπών που, όπως υπογραμμίζουν, θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Κρατώντας πανό που έγραφαν "Κλέβουν την υγεία σου", "Είναι έγκλημα να κάνεις οικονομία στην υγεία", οι πορείες των διαδηλωτών ξεκίνησαν από τα νοσοκομεία της ισπανικής πρωτεύουσας και συνέκλιναν στην πλατεία Θιμπέλες, στο κέντρο της Μαδρίτης, με σφυρίχτρες και τύμπανα να τους δίνουν το ρυθμό πίσω από ένα πανό που έγραφε: "Την υγεία δεν την πουλάς, την υπερασπίζεσαι".Ουδεμία μελέτη δείχνει πως η ιδιωτικοποίηση της διεύθυνσης των νοσοκομείων επιτρέπει να μειωθούν τα κόστη. Αυτή η ιδιωτικοποίηση βλάπτει το σύστημα υγείας και τους ασθενείς προς όφελος άλλων συμφερόντων", υποστηρίζει η Εμίλια Μπεκάρες, μια 46χρονη νοσηλεύτρια που συνοδευόταν στη διαδήλωση από τους τρεις γιους της, ηλικίας επτά, οκτώ και εννέα ετών.
"Ήρθα να υπερασπιστώ το σύστημα δημόσιας υγείας που δημιουργήσαμε στη διάρκεια των ετών. Ήδη πολλά φάρμακα δεν δίνονται πλέον δωρεάν", λέει ο Κάρλος Μορένο, ένας 52χρονος γιατρός που διαδήλωνε φορώντας τη λευκή μπλούζα του.
Η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης, επικεφαλής της οποίας είναι η δεξιά, προβλέπει να ιδιωτικοποιήσει εν μέρει έξι από τα 20 μεγάλα νοσοκομεία της περιφέρειας, καθώς και 27 κέντρα υγείας, σε σύνολο 270.

Καθώς στην Ισπανία το σύστημα υγείας βασίζεται ουσιαστικά στο δημόσιο τομέα, αυτό το σχέδιο επικρίνεται έντονα από τους επαγγελματίες, οι οποίοι φοβούνται ότι θα υποβαθμισθεί η ποιότητα της περίθαλψης και θα μειωθούν τα προσφερόμενα μέσα.
Από τον περασμένο Νοέμβριο οργανώνουν τακτικά αυτές τις "λευκές πλημμυρίδες" οι οποίες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σήμερα σε 16 πόλεις της Ισπανίας.
Μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις έγιναν στη Βαρκελώνη, όπου συγκεντρώθηκαν 8.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, πίσω από ένα λευκό πανό που έγραφε: "Για να υπερασπιστούμε τη δημόσια υγεία. Ούτε ιδιωτικοποίηση ούτε περικοπές".

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου