3 Φεβρουαρίου 2013

Είναι ο καλύτερος και θα το αποδείξει

Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να κάνεις μια ξεκάθαρη ποδοσφαιρική κριτική. Κι αυτό, διότι όπως είναι καταρτισμένο το ελληνικό ποδόσφαιρο παρατηρείται συχνά το φαινόμενο της γενικότερης κριτικής εξωαγωνιστικών θεμάτων, του παραγοντισμού, αλλά και της γενικότερης κουλτούρας. Με αυτό το δεδομένο, θα ήθελα να αφιερώσω το Κυριακάτικο ραντεβού μας σε έναν Έλληνα προπονητή που απλώς δεν έχει πάρει το credit που του αναλογεί, λόγω της περιρρέουσας κατάστασης στο ποδόσφαιρό μας. Αναφέρομαι στον Σάκη Τσιώλη, προπονητή του Αστέρα Τρίπολης και πιθανώς τον κορυφαίο Έλληνα τεχνικό της τελευταίας 20ετίας. Γιατί; Γιατί φτιάχνει ομάδες που πρωταγωνιστούν εφαρμόζοντας μια δική του τακτική.
Πιθανώς πολλοί να γελάσετε για την σπουδαιότητα του τεχνικού όπως αυτή παρουσιάζεται από εμένα, ωστόσο η αλήθεια μου μοιάζει ακράδαντη.
Τα τελευταία χρόνια, έχει εργαστεί στον Ολυμπιακό Βόλου, τον Άρη και από το 2011 στον Αστέρα Τρίπολης. Βρίσκεται στην 2η θέση της βαθμολογίας ενώ η δουλειά του στον Ολυμπιακό Βόλου ήταν εξαιρετική τερματίζοντας στην πρώτη πεντάδα του πρωταθλήματος. Αν και η παρουσία του στον Άρη υπήρξε βραχύβια, η αιτία της φυγής του έγκειται στο γεγονός της κακής αντίληψης των Ελλήνων παραγόντων που θέλουν άμεσα αποτελέσματα από τους προπονητές, ασχέτως αν οι ποδοσφαιριστές είναι συχνά ανακόλουθοι των φιλοδοξιών.
Ο Τσιώλης, έχει μια τακτική που την εφαρμόζει διαχρονικά στις ομάδες του. Την σκληρή άμυνα σε αθλητικό πάντα πλαίσιο και την άρτια εφαρμογή της αντεπίθεσης. Τόσο άρτια, που είναι σχεδόν αδύνατο για οποιαδήποτε ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος να την αντιμετωπίσει. Δεν είναι τυχαίο, πως κάθε φορά που κερδίζει κόρνερ ο εκάστοτε αντίπαλος, το γκολ της ομάδας του Τσιώλη, «ψήνεται» όπως χαρακτηριστικά λέγεται στην ποδοσφαιρική διάλεκτο.
Τι είναι το γκολ με «τρεις πάσες»
Η ελεύθερη μετάφραση της φράσης, αναφέρεται στο γεγονός της διάσχισης ολόκληρου του γηπέδου με τρεις πάσες μέχρι την τελική επίτευξη του γκολ. Ο Τσιώλης, δομεί ολόκληρη τη λειτουργία της ομάδας του σε αυτό το motto, καθώς από την στιγμή που θα πάρει την μπάλα στην κατοχή του, ο κάθε παίκτης έχει να επιτελέσει έναν συγκεκριμένο ρόλο στο γήπεδο που θα οδηγήσει στο σκοράρισμα.
Οι ομάδες του Καρδιτσιώτη τεχνικού, παρουσιάζουν ένα συγκεκριμένο στοιχείο. Δεν παράγουν, συνήθως, χαμένες ευκαιρίες για γκολ καθώς η τελική τους προσπάθεια καταλήγει να είναι τόσο απλή που απλώς αυτό επιτυγχάνεται.
Ίσως το ύφος του κειμένου να σας κάνει να αισθάνεστε πως μιλώ για κάποιον μεγάλο ευρωπαίο προπονητή, ωστόσο πιστέψτε με αν ο Τσιώλης βρισκόταν σε οποιοδήποτε προηγμένο πρωτάθλημα της Γηραιάς Ηπείρου θα είχε πάρει ήδη την ευκαιρία του σε μεγάλη ομάδα. Και στην Ελλάδα κέρδισε την ευκαιρία, ωστόσο όπως προανέφερα έχασε από το πρόβλημα της κουλτούρας του Έλληνα παράγοντα.
Εξαιρετική ικανότητα, διαθέτει και στο «διάβασμα» των άλλων ομάδων. Η δουλειά του προπονητή μεσοβδόμαδα τοποθετείται στην ανάλυση του αντιπάλου, στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τον τρόπο παιχνιδιού και στον εντοπισμό αδύναμων σημείων στα οποία θα χτυπήσει τον αντίπαλο.
Η τακτική στο ποδόσφαιρο, διδάσκεται πλέον πανεπιστημιακά και ο τρόπος που αντιμετωπίζει το παιχνίδι ο Τσιώλης είναι υποδειγματικό. Ο χαρακτήρας του επίσης, είναι πλήρως διαφοροποιημένος από την λογική της πρόκλησης, της «μικροπολιτικής» και της υβριστικής συμπεριφοράς που χαρακτηρίζει αρκετούς από τους προπονητές μας. Σέβεται όλους τους αντιπάλους και δεν είναι τυχαίο πως έχει κερδίσει την πλειονότητα του ποδοσφαιρικού κοινού της χώρας.
Σε λίγο καιρό, θα βρεθεί στον πάγκο μιας μεγάλης ομάδας, όπου θα αποδείξει την αξία του και σε μεγαλύτερο εύρος, αγωνιζόμενος και σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

tsemperlidou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου