18 Οκτωβρίου 2012

Ενδείξεις ότι το γάλα έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες

Μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο γάλα μπορεί να μειώσει σημαντικά το ρυθμό με τον οποίο αυξάνονται, με την πάροδο του χρόνου, τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου. Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Lund, στη Σουηδία, με μελέτη τους η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Dairy Science, το επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής «Dairy Science Association».Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι το γάλα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη και μεταβολικού συνδρόμου. Μια άλλη μελέτη, επίσης, έχει καταλήξει στη διαπίστωση ότι το γάλα μπορεί να επηρεάσει θετικά τη λειτουργία του εγκεφάλου και την πνευματική απόδοση. Είναι η πρώτη φορά, όμως, που έχουμε αποτελέσματα μελέτης για τον τρόπο με τον οποίο το γάλα προστατεύει από καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η καθηγήτρια Stina Oredsson και η ομάδα της βρήκε ότι μια πρωτεΐνη του γάλακτος, η «Lfcin4-14», μειώνει σημαντικά τον ρυθμό ανάπτυξης των κυττάρων του καρκίνου του παχέος εντέρου, αρκεί κάποιος να πίνει τακτικά και επί μακρόν γάλα.

Οι συγγραφείς πρόσθεσαν ότι ότι και ως πειραματική θεραπεία, η χορήγηση πρωτεΐνης «Lfcin4-14» μείωσε τον βαθμό της βλάβης του DNA σε καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου, κάτι που αποδείχτηκε σαφώς από τις εργαστηριακές εξετάσεις που ακολούθησαν.

Η Δρ Oredsson δήλωσε: «Οι αλλαγές που εντοπίσαμε στις απεικονιστικές εξετάσεις υποστηρίζουν την υπόθεσή μας ότι η θεραπεία με την πρωτεΐνη «Lfcin4-14» οδηγεί σε σημαντική επιδιόρθωση του DNA που έχει υποστεί βλάβες. Μπορούμε, λοιπόν, να υποθέσουμε ότι το γάλα έχει σαφώς προληπτική δράση ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Θα χρειαστεί, ωστόσο, να γίνουν περαιτέρω έρευνες».



Πηγή: healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου