29 Ιουλίου 2012

Πάτμος σημαίνει αληθινές διακοπές

Το να περάσει κάποιος λίγες μέρες ξεκούρασης στην Πάτμο δεν είναι απλά διακοπές αλλά μυσταγωγία! Με ελάχιστες μέρες σε αυτό το πανέμορφο νησί νοιώθεις απόλυτη χαλάρωση όχι μόνο στο σώμα αλλά ιδίως στο μυαλό! Η Πάτμος ανήκει στα Δωδεκάνησα και κατά τη θρησκευτική ιστορία γίνεται γνωστή από τον πρώτο αιώνα, όταν και βρέθηκε εκεί ως εξόριστος για δύο χρόνια ο Ιωάννης ο Θεολόγος, μαθητής του Ιησού ο οποίος βρισκόμενος στη σπηλιά της Αγίας Άννας συνέγραψε το «Ευαγγέλιο» και την «Αποκάλυψη», όπως ο ίδιος μαρτυρεί.

Για χρόνια έπεσε στην αφάνεια το νησί αλλά άρχισε να εποικίζεται στις αρχές της δεύτερης χιλιετίας, όταν ο μοναχός Οσιος Χριστόδουλος έλαβε από τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλέξιο Α’ τον Κομνηνό την άδεια να ιδρύσει στην Πάτμο τη Μονή λίγο υψηλότερα από το σπήλαιο της Αποκάλυψης ακριβώς εκεί που ήταν ο αρχαίος βωμός της Θεάς Αρτέμιδος.

Η Μονή κτίσθηκε σε μορφή μεσαιωνικού κάστρου με επάλξεις και τείχη επιστήριξης. Έτσι η Μονή συνδέθηκε με την ιστορία και την ανάπτυξη του νησιού και παραμένει ακόμη και σήμερα κάτι το μοναδικό ενώ στο μουσείο της φυλάσσονται μερικά σπάνια εκθέματα όπως το Κατά Μάρκο Ευαγγέλιο αλλά και ο Χριστός Ελκόμενος, ένα από τα πρώιμα έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, του διάσημου Ελ Γκρέκο.

Στην Πάτμο φτάνετε με πλοίο από το Πειραιά σε περίπου οκτώ ώρες (δρομολόγια το καλοκαίρι καθημερινά εκτός Παρασκευής και Κυριακής) , αφού δεν υπάρχει στο νησί αεροδρόμιο, αλλά αυτό κάθε άλλο παρά κακό είναι. Εχει διαφυλάξει την μοναδικότητα του τοπίου και την απόλυτη αρμονία με τη φύση.

Μία από τις καλύτερες επιλογές για να μείνετε στο νησί είναι το πεντάστερο ξενοδοχείο Patmos Aktis που βρίσκεται στο κόλπο του Γροίκου, λίγα μόλις λεπτά από το λιμάνι της Σκάλας (http://www.patmosaktis.gr, τηλέφωνο κρατήσεων 0030 2247 032800) όπου υπάρχουν εκπληκτικά δωμάτια με ωραιότατη και μοντέρνα διακόσμηση, αρκετά από αυτά μάλιστα διαθέτουν και ιδιωτικές πισίνες ενώ το spa του ξενοδοχείου έχει αποσπάσει θετικότατα σχόλια.

Εκείνο που θα σας μαγέψει είναι ο πλούσιος πρωινός μπουφές αλλά και οι ιδιαίτερες γεύσεις στο κεντρικό εστιατόριο το οποίο επιλέγουν και πολλοί επισκέπτες του νησιού, ασχέτως αν διαμένουν ή όχι στο Patmos Aktis, ενώ ακόμη μία καταπληκτική επιλογή αποτελεί και το γραφικό ταβερνάκι που ανήκει στο ξενοδοχείο δίπλα ακριβώς από την οργανωμένη ακτή που υπάρχει μπροστά από το κεντρικό κτίριο και σερβίρει ωραιότατους μεζέδες όλη τη μέρα!

Για φαγητό υπάρχουν και άλλες εξαιρετικές επιλογές όπως το εστιατόριο του Μπενέτου λίγα χιλιόμετρα από την Σκάλα ( με καταπληκτικό τόνο φιλέτο και με μία απίστευτα γευστική αχινομακαρονάδα) αλλά και ο Λεωνίδας (με τις συναγρίδες και τους αστακούς του) που η αυλή του βλέπει όλο το κόλπο στη παραλία της Λάμπης και μπορείτε να την επισκεφτείτε ύστερα και από μπάνιο στα ωραιότατα νερά του Αγριολίβαδου.

Οσο για το βραδάκι κλείστε τη μέρα με ένα ποτό είτε στο πολύ χαλαρωτικό και ήσυχο μπαρ του Patmos Aktis , είτε στη Χώρα στο καταπληκτικό ΑΣΤΟΙΒΗ (που το τρέχει πια η ομάδα που δημιούργησε κάποτε το θρυλικό Rock n’ Roll στο Κολωνάκι) ή στη ΣΤΟΑ στη πλατεία (με τα ευφάνταστα κοκτέιλ) ακούγοντας καλή μουσική και σε ένταση που δεν σπάει τα νεύρα, ούτε τα αυτιά!

Ένα ταξίδι στη Πάτμο θα σας κάνει να νοιώσετε αληθινά ξεκούραστοι και το νησί επειδή διατηρεί το χρώμα και την ηρεμία που σε άλλα μέρη της Ελλάδας αποτελεί απλώς ανάμνηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου