19 Μαΐου 2012

Jamie Oliver: "Κίνδυνος για την υγεία η κακή διατροφή"

Ο διάσημος Βρετανός σεφ για την Διατροφική Επανάσταση Οσεφ Jamie Oliver έχει αφιερώσει την καριέρα του στη μάχη εναντίον της κακής διατροφής – και μπορείτε να δείτε το γιατί: Τα ποσοστά παχυσαρκίας παγκοσμίως έχουν διπλασιαστεί από το 1980. Κάθε χρόνο, 2,8 εκατ. ενήλικες σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν λόγω υπερβολικού βάρους. Το Σάββατο 19 Μαΐου η βρετανική τηλεόραση προβάλλει την πιο πρόσφατη προσπάθειά του με τίτλο «Food Revolution Day», μια παγκόσμια καμπάνια, που σας ζητά να σκεφτείτε εάν τρέφεστε σωστά: Πραγματοποιήστε ένα event στο οποίο θα προσφέρετε μόνο οργανικό φαγητό ή ένα δείπνο μόνο με τοπικά προϊόντα ή ξεκινήστε καμπάνια στη δουλειά ή στο σχολείο σας. Για περισσότερες ιδέες, ρίξτε μια ματιά στο www.foodrevolutionday.com. Ο Jamie Oliver μιλά για αυτή την καμπάνια του αποκλειστικά στη «metro weekend».

Κρίση παχυσαρκίας λοιπόν... Πώς φτάσαμε εδώ;
Ο βασικότερος λόγος είναι η δυτική διατροφή: Από μόνη της έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά στην υγεία παγκοσμίως από οτιδήποτε άλλο. Σε πάρα πολλές δυτικές χώρες έχουμε τρεις γενεές ανθρώπων που δεν διδάχθηκαν ποτέ πώς να μαγειρεύουν στο σπίτι τους. Και οι δύο γονείς λείπουν στη δουλειά, η εκπαίδευση για τη διατροφή στο σχολείο είναι ανύπαρκτη και δεν μαθαίνουν τίποτα ούτε εκεί. Έχω πάει σε σπίτια όπου τα παιδιά ενυδατώνονται μόνο από αναψυκτικά και δεν πίνουν καθόλου νερό. Η τεχνολογία, η κατάψυξη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Υπάρχει περίπτωση ποτέ ο πληθυσμός να «εξυγιανθεί» ξανά;
Πιστεύω ότι οι πολυεθνικές εταιρείες και τα fast food είναι οι ιδανικοί για να ηγηθούν της αλλαγής. Εάν προσεγγίσουν την υγιεινή διατροφή, θα έχουν καλύτερο αποτέλεσμα από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή μεμονωμένο άτομο. Εάν θεωρείτε πως οι πετρελαϊκές βιομηχανίες είναι πολύπλοκες και μπορούν να προκαλέσουν πόλεμο, ξανασκεφτείτε το. Η βιομηχανία τροφίμων βρίσκεται σε άλλο επίπεδο. Το πρόβλημα είναι η διαφθορά μεταξύ των βιομηχανιών τροφίμων και των κυβερνήσεων. Πρέπει να διευθετήσουμε μικρότερα θέματα, όπως είναι η εκτροφή πουλερικών ή ο ροζ πολτός (pink slime). Η παραγωγή τέτοιων προϊόντων πρέπει να σταματήσει. Πώς τολμάνε;

Και πώς θα βοηθήσει σε όλο αυτό η «Food Revolution Day»;
Δεν είμαι εναντίον του burger ή της πίτσας. Είμαι απλώς εναντίον της κακής διατροφής. Με το «Food Revolution Day» προσπαθώ να εμπλακούν σε αυτό όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι. Όλοι πρέπει να γίνουμε πιο προσεκτικοί με αυτά που τρώμε. Αυτά που καταναλώνουμε είναι απόλυτα προσωπική επιλογή, που μας επηρεάζει άμεσα.

Όταν σκεφτόμαστε «Ευρώπη», μας έρχονται στο μυαλό φρέσκα υλικά – γαλλική, ιταλική, μεσογειακή διατροφή. Ποια είναι η μεγαλύτερη παγίδα εδώ;
Ένα ζήτημα είναι η μετακίνηση, η ισορροπία και το ότι υιοθετούνται συνταγές από ολόκληρη την Ευρώπη. Σε μερικές περιοχές με πολύ υψηλό προσδόκιμο ζωής τρώνε απίστευτα μεγάλες ποσότητες λιπαρών φαγητών, αλλά επίσης τρελές ποσότητες φρούτων και λαχανικών.

Μήπως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να ασχοληθεί, εκτός από τη συγχώνευση των οικονομιών, και με τον τρόπο ζωής των κατοίκων της Ευρώπης;
Εκατό τοις εκατό. Αλλά το πρόβλημα στην Ε.Ε. είναι ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το φαγητό για να δηλώσουν την καταγωγή τους. Το πάθος για την τοπική παραγωγή είναι το κλειδί για την υγιεινή διατροφή.

Ποια ευρωπαϊκή χώρα θεωρείτε πως θα έπρεπε να γίνει παράδειγμα σωστών διατροφικών συνηθειών; Και ποια χώρα πραγματικά χρειάζεται να δράσει και να αλλάξει;
Οι Ευρωπαίοι πρέπει «να βάλουν όλα τα αβγά σε ένα καλάθι». Οι κυβερνήσεις πρέπει να παρέχουν μακροπρόθεσμες λύσεις και να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες. Αλλά οι πολιτικοί είναι κοντόφθαλμοι. Οι άνθρωποι πάνε κι έρχονται και δυστυχώς η δομή αυτού που αποκαλούμε δημοκρατία είναι βραχυπρόθεσμη και ξοδεύει τα χρήματά μας.

metrogreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου