8 Ιουνίου 2013

Μαζί στις ευρωεκλογές ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ;

“Πέφτει” η απόδοση του στοιχήματος που έχει να κάνει με το αν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα κατέβουν αυτόνομα στις ευρωεκλογές του Μαϊου του 2014.Διαβάστε το ρόλο που παίζουν οι Γ.Παπανδρέου, Κ.Σημίτης, Λ.Παπαδήμος, Α.Παπαδόπουλος και Γ.Στουρνάρας! Την τελευταία εβδομάδα με άρθρο-παρέμβαση ο Νίκος Μπίστης σημείωνε ότι «ο τόπος χρειάζεται μια νέα και ενιαία μεταρρυθμιστική παράταξη, από τους σοσιαλδημοκράτες και τους λογικούς αριστερούς, μέχρι τους λογικούς φιλελεύθερους και τους λογικούς οικολόγους, ένα Μέτωπο Λογικής - και το χρειάζεται τώρα και αναφερόμενος στη ΔΗΜΑΡ στην οποία ανήκει αν και χολωμένος, υποστηρίζει πως έχει μια τελευταία ευκαιρία να συμβάλλει στη συσπείρωση του ευρύτερου μεταρρυθμιστικού χώρου, αντί «να τσιμπολογάει απελεύθερους Πασόκους, που είναι ζήτημα αν φέρνουν τις ψήφους της οικογένειάς τους».
Για το ΠΑΣΟΚ, σημειώνει πως έχει περάσει το σημείο μηδέν, πέρα από το οποίο ό,τι και να λέει η ηγεσία του, δεν ακούγεται και εκφράζει τη γνώμη του, ότι αν δεν προχωρήσει το εγχείρημα, «θα ενισχυθούν ακραίες και “παλαβές” πολιτικές δυνάμεις και συμπεριφορές, η καρικατούρα δικομματισμού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα εδραιωθεί και η Χρυσή Αυγή, ισχυροποιημένη, θα ελλοχεύει». Επισημαίνει μάλιστα χρονικά ότι το νέο σχημα το Φθινόπωρο πρέπει να είναι έτοιμο. Να σημειωεθεί ότι με τις θέσεις Μπίστη συμφωνεί και ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης.
Ταυτόχρονα τρεις κινήσεις της Κεντροαριστεράς, οι Νέοι Μεταρρυθμιστές, η Πολιτεία και η Πρωτοβουλία Β, χαρακτηρίζουν θετική εξέλιξη τη συμπόρευση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στο θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία «διαλόγου και συνεννόησης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ» που μπορεί να προωθήσει την προγραμματική σύγκλιση και κοινή πορεία της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.
Την ίδια ώρα με κοινή δήλωση-παρέμβαση 5 αιρετοί άρχοντες μεγάλων πόλεων δηλώνουν «παρών» για τις δημοτικές εκλογές, παίρνοντας αποστάσεις από τα κομματικά χρίσματα, σημειώνοντας ωστόσο τον κεντροαριστερό προσανατολισμό τους. Συγκεκριμένα ο Γιώργος Καμίνης από την Αθήνα, ο Γιάννης Μπουτάρης από τη Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης Δημαράς από την Πάτρα, ο Φίλιππας Φίλιος από τα Γιάννενα και ο Πάνος Σκοτινιώτης από το Βόλο δημοσιοποίησαν το στο περιθώριο της συνέλευσης της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα, ένα κοινό κείμενο υπό τον τίτλο «1.000 λέξεις για την Αυτοδιοίκηση: δυόμισι χρόνια μετά…».
Με αυτήν τους την πρωτοβουλία, αφενός δηλώνουν παρών στις δημοτικές εκλογές που πιθανότατα θα διεξαχθούν στον Μάιο του του 2014 μαζί με τις ευρωεκλογές και αφετέρου στέλνουν μήνυμα αυτονομίας από τις κομματικές ηγεσίες. “Οι παρατάξεις αυτές, μετά την εμπειρία δυόμισι χρόνων συμμετοχής τους στη διοίκηση των δήμων με το νομοθετικό πλαίσιο του “Καλλικράτη”, διατηρούν τα χαρακτηριστικά ανοιχτών, συμμετοχικών και προοδευτικών κινήσεων της κοινωνίας των πολιτών και αισθάνονται δικαιωμένες για την πλουραλιστική και μεταρρυθμιστική φυσιογνωμία τους. Η φυσιογνωμία τους αυτή τις διαφοροποιεί από αμιγώς κομματικές παρατάξεις, η πορεία των οποίων διαγράφεται φθίνουσα σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο» αανφέρουν χαρακτηριστικά.
Στις παραπάνω παρεμβάσεις ήρθαν να προστεθούν τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα περί οικονομικής “χρεοκοπίας” του ΠΑΣΟΚ που αφήνουν ανοιχτά όλα τα σενάρια για το μέλλον του κόμματος που ίδρυσε πριν από 39 χρόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Είναι γεγονός ότι η δημοσκοπική καθίζηση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ σε μικρότερο βαθμό πυροδοτεί σενάρια συνεργασίας ή ακόμα και συγχώνευσης των δύο κομμάτων για μια αξιοπρεπή εμφάνιση στις ευρωεκλογές σε πρωτη φάση. Σε επίπεδο ηγεσιών ο διάλογος για την νέα κεντροαριστερά έχει βαλτώσει, ωστόσο σε κατώτερο επίπεδο το παρασκήνιο οργιάζει με τη συμμετοχή κινήσεων και προσωπικοτήτων του χώρου της κεντροαριστεράς που επιθυμούν να συμβάλλουν στη συγκρότηση ενός νέου κόμματος μέσα από τη συνένωση δυνάμεων στη βάση όμως μιας προγραμματικής σύγκλισης και συμφωνίας.
Πολλά ακούγονται για το ρόλο που διαδραματίζουν παρασκηνιακά ο Κωστας Σημίτης, ο Λουκάς Παπαδήμος, ο Αλέκος Παπαδόπουλος μέχρι και ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος όμως φλερτάρει περισσότερο με το “κεντροδεξιό” σενάριο, ωστόσο τίποτα δεν επιβεβαιώνεται, ενώ έτοιμος να ξαναβγεί μπροστά φέρεται και ο Γιώργος Παπανδρέου!

Newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου