3 Ιουνίου 2013

Αντιμέτωπες με καταστροφικές πλημμύρες, Γερμανία, Τσεχία και Αυστρία

Σημαντική επιδείνωση σημείωσε η κατάσταση στις περιοχές της Γερμανίας που πλήττονται από τις πλημμύρες. Στη Βαυαρία, τη Θουριγγία και την Σαξονία καταγράφονται μεγάλες καταστροφές, ενώ μεγάλα είναι τα προβλήματα σε Τσεχία και Αυστρία, όπου έξι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και αρκετοί αγνοούνται.
Κυρίως η Βαυαρία, η Θουριγγία και η Σαξονία πλήττονται από τις καταστροφικές πλημμύρες. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες στην κεντρική Ευρώπη οδήγησαν σε νέα άνοδο της στάθμης των υδάτων και σε νέες υπερχειλίσεις των ποταμών.
Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στις περιοχές που διαρρέουν οι ποταμοί Δούναβης και Ιν και οι παραπόταμοί τους. Σε κάποιες περιοχές η στάθμη των υδάτων έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Στο Πάσαου της Βαυαρίας τα μέγιστα επίπεδα του ποταμού Ιν αναμένεται να υπερβούν τα 9,5 μέτρα, ενώ στον Δούναβη θα υπερβούν το μεσημέρι το ιστορικό υψηλό των 12,55 μέτρων που κατεγράφη το 2002. Το ιστορικό κέντρο της πόλης βρίσκεται κάτω από τα νερά. Σε πολλά σπίτια διεκόπη για λόγους ασφαλείας η ηλεκτροδότηση, ενώ στην πόλη έχουν σταλεί 150 άνδρες του γερμανικού στρατού προκειμένου να ενισχύσουν τις τοπικές Αρχές στη μάχη με το νερό.
Το ενδεχόμενο «πρωτοφανών πλημμυρών»
Περισσότεροι από 1.200 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους Περισσότεροι από 1.200 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους
Νέα επιδείνωση σημείωσε η κατάσταση και σε άλλες περιοχές της κάτω και άνω Βαυαρίας. Στο Κόλμπερμορ, κοντά στο Ροζενχάιμ υποχώρησε ένα φράγμα. Στο ίδιο το Ροζενχάιμ οι Αρχές απέκλεισαν την πρόσβαση των οχημάτων στο κέντρο της πόλης. Για το ενδεχόμενο «πρωτοφανών πλημμυρών» κάνει ο λόγο ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ. Η τοπική κυβέρνηση συγκρότησε επιτελείο διαχείρισης της κρίσης, το οποίο συντονίζει τις επιχειρήσεις.
Στην Σαξονία, οι περισσότερες πλημμύρες καταγράφονται στις περιοχές, που διαρρέει ο ποταμός Έλβας. Στην πόλη Χέμνιτς οι Αρχές έχουν ανεβάσει τα επίπεδα του συναγερμού στο «4» και έχουν αποκλείσει πολλούς δρόμους. Η κωμόπολη Γκρίμα της Σαξονίας έχει μεταμορφωθεί σε νησί, αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση και στην ανατολική Θουριγγία, όπου πολλές περιοχές τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού. Περισσότεροι από 1.200 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς περιοχές. Στο Σέρμπιτς έσπασε ένα φράγμα μήκους 50 μέτρων, ενώ έχει αποκλειστεί η πρόσβαση σε πολλούς περιφερειακούς δρόμους.
Νεκροί και αγνοούμενοι σε Τσεχία και Αυστρία
Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε την παροχή βοήθειας στα ομόσπονδα κρατίδια που πλήττονται από τις πλημμύρες, ενώ όλα δείχνουν ότι θα αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των στρατιωτών που θα σταλούν για να ενισχύσουν τις προσπάθειες των Αρχών στη μάχη με το νερό.
Πλημμύρες πλήττουν και την Τσεχία όπου πέντε άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους. Στην πόλη Τρεμπενίτσε, κοντά στην Πράγα, έχασαν τη ζωή τους ένας άνδρας και μια γυναίκα που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Επίσης η αστυνομία εντόπισε το πτώμα ενός ακόμη άνδρα στον ποταμό Ούπα, ενώ αγνοείται η τύχη πολλών ανθρώπων.
Στο Σανκτ Γιόχαν της Αυστρίας ένας εργάτης έχασε τη ζωή του σε κατολίσθηση που σημειώθηκε από τις καταρρακτώδεις βροχές, ενώ 300 κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς περιοχές.


πηγή: (Deutsche Welle)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου