30 Μαΐου 2013

Οι πιο ελκυστικοί εργοδότες παγκοσμίως

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Randstad Award 2013», η εταιρία Randstad ανέδειξε τις 18 πιο ελκυστικές εταιρίες ως εργοδότριες παγκοσμίως. Το βραβείο-θεσμός παρουσιάζει τα αποτελέσματα που προκύπτουν μέσω προσωπικών συνεντεύξεων σε πάνω από 140.000 συμμετέχοντες-ερωτηθέντες από 18 χώρες. Στον Πίνακα 1 παρουσιάζονται οι εταιρίες που διακρίθηκαν και κατέκτησαν το βραβείο του περισσότερο ελκυστικού εργοδότη για το 2012, καθώς και η χώρα στην οποία αναπτύσσεται η δραστηριότητά τους.

Πίνακας 1. Εταιρίες που κατέκτησαν το βραβείο Randstad Award 2013

Εταιρεία

Χώρα Δραστηριοποίησης

Mercedes Benz

Αργεντινή

ABC

Αυστραλία

Techspace Aero

Βέλγιο

WestJet Airlines Ltd.

Καναδάς

Bank of China

Κίνα

Groupe Canal+

Γαλλία

Audi

Γερμανία

MTR

Χονγκ Κονγκ

Microsoft

Ινδία

La Feltrinelli

Ιταλία

Suntory Holdings

Ιαπωνία

Air New Zealand

Νέα Ζηλανδία

KGHM Polska Miedź

Πολωνία

Singapore Airlines

Σιγκαπούρη

EADS CASA

Ισπανία

Amsterdam Airport Schiphol

Ολλανδία

John Lewis

Ηνωμένο Βασίλειο

Microsoft Corporation

ΗΠΑ

Πηγή: Randstad, 2013.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ως οι πιο ελκυστικοί τομείς απασχόλησης αναδείχθηκαν εκείνοι της πληροφορικής και της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, με ποσοστό 48%. Ακολουθεί ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας με ποσοστό 46%, ο φαρμακευτικός/χημικός κλάδος με ποσοστό 39% και ο κλάδος των τροφίμων και των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης (38%).

Η εργασιακή ασφάλεια με ποσοστό 24% καθώς και η υγιής οικονομική κατάσταση της επιχείρησης με ποσοστό 22% φαίνεται να αποτελούν την προτεραιότητα όσων αναζητούν εργασία στην Ευρώπη, προκειμένου να επιλέξουν κάποιον εν δυνάμει εργοδότη.

Επιπρόσθετα, το 55% των ερωτηθέντων, παγκοσμίως, θεωρεί την έλλειψη ανταμοιβών ως την κυριότερη αιτία παραίτησης. Άλλες βασικές αιτίες, με ποσοστό 20%, αποτελούν η έλλειψη επαγγελματικών ευκαιριών και το άσχημο εργασιακό περιβάλλον. Με ποσοστό 17% (κυρίως τα διευθυντικά στελέχη) ανέφεραν ως κύριο λόγο παραίτησης την έλλειψη ισορροπίας ανάμεσα σε επαγγελματική και προσωπική ζωή, ενώ το 14% των ερωτηθέντων ανέφερε την επιθυμία για απόκτηση μεγαλύτερης εμπειρίας (κυρίως άτομα ηλικίας 18-24 ετών, υψηλού μορφωτικού επιπέδου, αλλά και διευθυντικά στελέχη).

Όσον αφορά στις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων ως προς την επιλογή εργασιακού περιβάλλοντος, φαίνεται πως οι απόψεις συγκλίνουν, καθώς τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες θεωρούν σημαντική την ασφάλεια στον χώρο της εργασίας, τις ανταγωνιστικές αμοιβές και το πόσο προκαλούν το ενδιαφέρον τους οι αρμοδιότητες που θα αναλάβουν.

Παρόλα αυτά, οι άνδρες φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για τις προοπτικές εξέλιξης της θέσης που πρόκειται να αναλάβουν, καθώς και την επαρκή εκπαίδευση και τις ευκαιρίες διεθνούς καριέρας. Επιπλέον, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην υγιή οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, στη διοίκηση και στις εταιρικές αξίες.

Οι γυναίκες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο εύρυθμο εργασιακό περιβάλλον. Επιπλέον, επιδιώκουν την εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, την ευελιξία του εργασιακού ωραρίου, καθώς και την εύκολη μετακίνησή τους από και προς τον χώρο εργασίας τους.

Τέλος, οι άνδρες συνεχίζουν να επιδιώκουν την ενασχόλησή τους στις τεχνικές βιομηχανίες, ενώ οι γυναίκες προτιμούν κυρίως τον κλάδο παροχής υπηρεσιών.

Καυκά Κυριακή
Οικονομολόγος MSc
Ερευνήτρια Edujob

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου