28 Μαΐου 2013

Επιστροφή αισιοδοξίας στην Ελλάδα

Σε επιστροφή της αισιοδοξίας στην Ελλάδα καθώς η χώρα βλέπει φως στην άκρη του τούνελ αναφέρεται ανταπόκριση των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς από την Αθήνα. Το δημοσίευμα αναφέρεται αρχικά στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η εταιρεία Terra Creta, η οποία εξάγει το 95% της παραγωγής της σε ελαιόλαδο, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις της κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 30%. Σημειώνεται ότι γενικότερα ο τραπεζικός δανεισμός σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εξακολουθεί να είναι παγωμένος, την ώρα που και η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει την επιστροφή δισεκατομμυρίων ευρώ σε ΦΠΑ στους εξαγωγείς. Ο διευθυντής εξαγωγών της κρητικής εταιρείας δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα πως ενώ υπάρχει πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία στον αέρα, η κρίση δεν έχει τελειώσει.

Παρόλα αυτά, προσθέτει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας, πολλοί Έλληνες στον ιδιωτικό τομέα εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι. Γίνεται αναφορά στην αυξημένη επιχειρηματική εμπιστοσύνη που έφτασε στο υψηλότερο σημείο τριάμισι ετών τον περασμένο μήνα, στην προετοιμασία κατασκευαστικών εταιρειών να επαναρχίσουν δουλειά σε έργα υποδομής που ήταν παγωμένα επί τέσσερα χρόνια και στις προβλέψεις για έλευση αριθμού ρεκόρ τουριστών.

Στη συνέχεια σημειώνεται ότι η συμφωνία για τον ΟΠΑΠ μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη των ιδιωτικοποιήσεων, με τη σημείωση ότι η Gazprom θεωρείται το φαβορί για τις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, ενώ προτάσεις αναμένονται από τη ρωσική Sintez και την κρατική αζέρικη Socar. Έλληνας αναλυτής σχολιάζει ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει και καθιστά δυνατή την επίτευξη συμφωνιών.

Αυτή η αλλαγή κλίματος ενισχύεται και από τα επίσημα οικονομικά στατιστικά, σύμφωνα με την εφημερίδα. Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως η χώρα οδεύει προς μικρή ανάπτυξη της τάξης του 0,6% το επόμενο έτος, μετά από έξι χρόνια ύφεσης που έχουν μειώσει την εθνική παραγωγή κατά το εν τρίτο και έχουν ωθήσει την ανεργία στο ποσοστό ρεκόρ του 27%. Επίσης, η Αθήνα θα μπορούσε για πρώτη φορά φέτος μετά από τη συμφωνία διάσωσης του 2010 να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,5% επί του ΑΕΠ. Αναμένεται επίσης καταβολή νέας δόσης 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιούνιο, με αξιωματούχους του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους να λένε πως προτεραιότητα θα είναι η εξόφληση προμηθευτών του δημοσίου και η επιστροφή του ΦΠΑ στους εξαγωγείς.

Πατήστε Έδω
Παράλληλα, σημειώνεται ότι αν και η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch διατηρεί την Ελλάδα σε καθεστώς «σκουπιδιών», προκάλεσε κινητοποίηση των hedge fund για την αγορά ελληνικών τραπεζικών μετοχών ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας. Αποτέλεσμα ήταν η υψηλότερη επίδοση διετίας για το χρηματιστήριο Αθηνών. Αθηναίος τραπεζίτης που διατηρεί την ανωνυμία του προειδοποιεί πάντως ότι μπορεί να επέλθει διόρθωση, καθώς θα πάρει καιρό για τις τράπεζες να αναδιαρθρώσουν τους ισολογισμούς τους και να αρχίσουν πάλι να δανείζουν.

Σε αναφορά σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, όπως η Τιτάν, σημειώνεται ότι έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν τη στενότητα ρευστότητας με την έκδοση εταιρικών ομολόγων υψηλών αποδόσεων, τα οποία ελκύουν ξένους επενδυτές σε αναζήτηση μεγάλων κερδών.

Το δημοσίευμα κλείνει με την προειδοποίηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρα ότι χρειάζεται προσοχή για να μη δημιουργηθούν υπερβολικές προσδοκίες και ότι έχουν ολοκληρωθεί περίπου τα 2/3 του προγράμματος δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με την τελική ευθεία να είναι απαιτητική.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου