30 Μαΐου 2013

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε τουριστικά γραφεία και ξενοδόχους σε όλη την Ελλάδα

Τα μέλη της οργάνωσης εμφανίζονταν σαν εκπρόσωποι Επιτροπής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α. ή ως υπάλληλοι του Υπουργείου Τουρισμού και υπόσχονταν την εξασφάλιση συμμετοχής στα προγράμματα αυτά

Για την υποτιθέμενη συμμετοχή στα προγράμματα λάμβαναν ως «εγγύηση» χρηματικό ποσό που κυμαινόταν από 2.000 έως 7.000 ευρώ Συνελήφθησαν έξι (6) μέλη της σπείρας, ενώ εξιχνιάσθηκαν δώδεκα (12) περιπτώσεις απάτης και πέντε (5) απόπειρες

Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική οργάνωση, που εξαπατούσε τουριστικά γραφεία και ξενοδόχους σε όλη την Ελλάδα, με την «υπόσχεση» συμμετοχής τους σε προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α.

Συνελήφθησαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση, προχθές (27-5-2013) το απόγευμα, στην Αθήνα και στον Πειραιά, έξι (6) μέλη της σπείρας, εκ των οποίων πέντε (5) ημεδαποί ηλικίας 34, 51, 52, 65 και 67 ετών και ένας (1) αλλοδαπός υπήκοος Ρουμανίας ηλικίας 32 ετών. Αναζητούνται άλλοι δύο (2) ημεδαποί ηλικίας 38 και 60 ετών.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο διερεύνησης σχετικών καταγγελιών του Υπουργείου Τουρισμού, οι παραπάνω δράστες επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με εκπροσώπους Δημοτικών Αρχών και «εμφανιζόμενοι» ως μέλη Επιτροπής Ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α. ή ως υπάλληλοι του Υπουργείου Τουρισμού, ζητούσαν στοιχεία τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής τους, με το πρόσχημα ότι θα τους πρότειναν συμμετοχή – αξιοποίηση τουριστικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τη μέθοδο αυτή, αφού αποκόμιζαν - οικειοποιούνταν τα σχετικά στοιχεία, επικοινωνούσαν στη συνέχεια με τους ιδιοκτήτες των Τουριστικών Γραφείων και Ξενοδοχείων και υποσχόμενοι τη συμμετοχή τους στα προγράμματα, αποσπούσαν ως «εγγύηση» χρηματικό ποσό, που κυμαινόταν από 2.000 έως 7.000 ευρώ .

Για την κατάθεση των «εγγυήσεων» σε τραπεζικούς λογαριασμούς, η σπείρα προσέγγιζε και «στρατολογούσε» άπορους και άστεγους, που διέμεναν σε ξενώνες αστέγων στην Αττική και τους έπειθε έναντι χρηματικής αμοιβής, να δημιουργήσουν τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομά τους, για να γίνονται οι καταθέσεις.

Στη κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν βιβλιάρια καταθέσεων διαφόρων Τραπεζών, κάρτες ανάληψης χρημάτων και μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων, με συνδέσεις που ανήκουν σε τρίτα πρόσωπα.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι οι δράστες με την ίδια μεθοδολογία εξαπάτησαν εννέα (9) ταξιδιωτικά γραφεία και δύο (2) ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, σε όλη την Ελλάδα, καθώς και έναν (1) εργολάβο Δημοσίων Έργων ενώ επιχείρησαν να εξαπατήσουν άλλα πέντε (5) ταξιδιωτικά γραφεία.

Τα χρήματα που αποκόμισαν από τις «εγγυήσεις», ανέρχονται στις 46.850 ευρώ, ενώ η έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να διευκρινιστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής ομάδας.

Σημειώνεται ότι ο 65χρονος και ο 67χρονος είχαν κατηγορηθεί και κατά το παρελθόν για την εμπλοκή τους σε παρόμοια αδικήματα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης κατ’ επάγγελμα και εξακολούθηση, της απόπειρας απάτης και της παράβασης του Νόμου «περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών .

astynomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου