24 Απριλίου 2013

Oι φίλοι σου v.s. η κοπέλα σου

Εμπόλεμη ζώνη: οι φίλοι σου v.s. η κοπέλα σου
Ποιος φταίει που εκείνοι και εκείνη δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους; Φταίει το κτητικό κορίτσι σου; Φταίνε οι ανώριμοι φίλοι σου; Ή μήπως τελικά φταις εσύ; Τον πρώτο καιρό που τα φτιάξατε εσύ ένιωσες σαν να πέτυχες όλους τους αριθμούς του Τζόκερ, ανυπομονούσες να την γνωρίσεις στην παρέα σου και μιλούσες συνέχεια σε εκείνη για το πόσο ωραίοι τύποι είναι οι φίλοι σου. Σήμερα έχεις μια γκόμενα που σε έχει απομακρύνει από την παρέα σου, ρίχνει τα μούτρα της όποτε της λες πως θα βγεις με τους κολλητούς σου και έχεις εκείνους να κοιτάζονται μεταξύ τους ειρωνικά όποτε λες κάτι καλό για εκείνη. Πως διάολο έφτασαν τα πράγματα μέχρι εδώ; Πως θα ισιώσεις την κατάσταση που έχει στραβώσει; Και τελικά, ποιος από όλους φταίει για αυτή την κωλοκατάσταση; Δεν χρειάζεται να διαλέξεις ανάμεσα στα δύο, αρκεί να εντοπίσεις από πού έχει ξεκινήσει το πρόβλημα.

Φταίει εκείνη αν:
Θέλει να είστε συνέχεια οι δυο σας
Είτε στο έχει ζητήσει ευθέως, είτε στο δείχνει με γκριμάτσες απογοήτευσης όποτε της λες πως θα έρθουν και τα παιδιά μαζί σας σινεμά, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: έχεις μπλέξει με μια κτητική γκόμενα η οποία θέλει να περνάς τον χρόνο σου αποκλειστικά μαζί της, αποκόβοντάς σε από όλους τους ανθρώπους. Τον πρώτο καιρό που ήσουν φουλ καψουρεμένος μαζί της, πιθανόν αυτό να σε κολάκευε. Αν όμως το επιτρέψεις από την αρχή στη συνέχεια θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να το αλλάξεις γιατί, ως γνωστόν, το σκυλί σου και το κορίτσι σου, όπως το μάθεις.

Σου τη σπάει σε κάθε ευκαιρία
Δεδομένου ότι εκείνη δεν τρελαίνεται στην ιδέα να βγαίνετε όλοι μαζί, έχεις αποφασίσει να βγαίνεις μόνος με τους φίλους σου. Όσες φορές όμως το επιχείρησες, βρήκε τρόπο να στο χαλάσει. Την μια σε πήρε να της φέρει παυσίπονα γυρνώντας γιατί “είναι πολύ χάλια”. Την άλλη, τσακώθηκε με τον μπαμπά της και χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη. Την τελευταία φορά σε πήρε και σου έκανε φασαρία για το ότι δεν έβγαλες βόλτα το σκύλο, χαλώντας σου τη διάθεση. Είναι προφανές πως η ζηλιάρα που έχεις για κοπέλα δεν μπορεί να δεχθεί πως περνάς καλά και χωρίς εκείνη – και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να σου τη σπάσει.
Όποτε τους συναντάτε είναι κολλημένη πάνω σου
Ας πούμε όμως πως είναι πιο διαλλακτική και πως –θεωρητικά- σε έχει πείσει πως διασκεδάζει να βγαίνετε μαζί με τους φίλους σου. Τι να το κάνεις αν όποτε είστε έξω εκείνη είναι τσιμπουρωμένη επάνω σου, μιλάει μόνο μαζί σου, σε αγκαλιάζει και σε φιλάει μπροστά τους, φέρνοντάς σας όλους σε δύσκολη θέση; Είναι ανασφαλές και τουλάχιστον αγενές εκ μέρους της να μην ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους που είναι γύρω σας.

Δεν προσπαθεί ποτέ να τους γνωρίσει
Ας υποθέσουμε, όμως, πως κοινωνικοποιείται μαζί τους. Με τι τρόπο το κάνει αυτό; Τους ρωτάει ποτέ κάτι για τη ζωή τους; Ενδιαφέρεται για τα προσωπικά ή τα επαγγελματικά τους ή απλά φλυαρεί για τον εαυτό της, τη σχέση σας, τη δουλειά της, τις φίλες της, τα ψώνια που έκανε τις προάλλες; Για ποιο λόγο οι φίλοι σου να συμπαθήσουν το πιο εγωκεντρικό πλάσμα που γνώρισαν ποτέ;
Τους προσβάλλει με τον τρόπο της
Η αντίθεση περίπτωση είναι να ακούει προσεκτικά όλα όσα οι φίλοι σου έχουν να πουν - και να τα αποδοκιμάζει. Αν τους θεωρεί ρεμάλια να είσαι σίγουρος πως θα βρει τρόπο να τους το δείξει. Αν κάποιον τον θεωρεί χαζό, είναι πολύ πιθανό να τον ειρωνεύεται ή να τον υποτιμάει. Αν στον χοντρό της παρέας άρχισε να του μιλάει για τη δίαιτα Dukan, είναι κάπως λογικό όλοι οι παραπάνω να μη θέλουν να την ξαναδούν ούτε ζωγραφιστή.

Είναι απλά ανυπόφορη
Απαιτεί να πάτε στο μπαρ που διάλεξε εκείνη. Κάνει ολόκληρη φασαρία επειδή στο εστιατόριο που διάλεξαν δεν έχει τίποτα ελαφρύ να φάει. Σου κάνει σκηνές ζηλοτυπίας μπροστά τους. Κατεβάζει μούτρα κάθε φορά που εμφανίζεται μια κοπέλα στην παρέα. Κάνει άκομψά αστεία για σένα, προσπαθεί να κάνει χαβαλέ κοροϊδεύοντάς σε ανεπιτυχώς μπροστά τους. Κάνει τους πάντες να αισθάνονται αμήχανα και εσένα λογικά να ντρέπεσαι για λογαριασμό της.
Τους μισεί όλους ανεξαιρέτως
Όταν ένας άνθρωπος επιλέγει έναν άλλο, δεν είναι υποχρεωμένος να φάει στη μάπα αδιαμαρτύρητα και όλους τους παρελκόμενους φίλους του.Έχει κάθε δικαίωμα να μην ταιριάζει με έναν ή δύο από τους κολλητούς σου και να μη θέλει να τους συναντάει. Δεν έχει όμως δικαίωμα να μην συμπαθεί κανέναν, γιατί πολύ απλά δεν είναι όλοι ίδιοι. Αν μιλάμε για μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να εξετάσεις το ενδεχόμενο πως η γυναίκα που έχεις δίπλα σου δεν είναι πως δεν θέλει να έχεις τους συγκεκριμένους φίλους - δεν θέλει να έχεις φίλους γενικώς.


Φταίνε εκείνοι αν:
Σε αποφεύγουν από τότε που τα φτιάξατε
Κάποτε έσκαγαν μύτη απρόσκλητοι στο σπίτι σου, τώρα τους καλείς και δεν εμφανίζονται ποτέ. Κάποτε σε έπαιρναν τα μεσάνυχτα για να βγείτε για ποτό, τώρα δεν το μαθαίνεις ακόμη κι αν κανόνισαν στις 7 το απόγευμα. Είναι προς τιμήν τους το να θέλουν να είναι διακριτικοί, αλλά αν σε έχουν βγάλει τελείως από την εξίσωση, στερούν και σε εκείνη την ευκαιρία να τους γνωρίσει, να τους αποδεχθεί και όλοι μαζί να βρείτε νέες ισορροπίες. Μήπως ζηλεύουν εκείνοι το κορίτσι σου και το πόσο καλά δείχνεις να περνάς μαζί της;

Προσπαθούν να σε παρασύρουν
Από την άλλη, μπορεί να επιδιώκουν την παρέα σου αλλά να επιμένουν να βγαίνετε “χωρίς γκόμενες”, να θέλουν να κάνετε την έξαλλη ζωή των singles, να γυρνάτε ξημερώματα από μπαρ σε μπαρ. Υπάρχει περίπτωση μέχρι και να σου γνωρίζουν άλλες γκόμενες, διότι κάποιοι φίλοι σου μπορεί να αρνούνται πεισματικά να συνειδητοποιήσουν πως τώρα έχεις σχέση. Στο μεταξύ το κορίτσι δεν είναι ηλίθιο, όσο γλυκά και να της χαμογελάνε, καταλαβαίνει πως κατά βάθος εύχονται να μπορούσε να εξαφανιστεί τόσο γρήγορα όπως εμφανίστηκε στη ζωή σου.
Δεν την σέβονται
Τίποτα πιο κακόγουστο από το να μιλάνε μπροστά της για τα παρελθοντικά ερωτικά σου κατορθώματα, από το να εκθειάζουν την πρώην σου, από το να σε ρωτάνε πόσο σέξι βρίσκεις τη μια και πόσο καυτή είναι η άλλη. Ή και το αντίθετο, να κράζουν όλο το γυναικείο φύλο όσο εκείνη είναι παρούσα, δεν το λες και κομψό – και σίγουρα δεν το λες κίνηση καλής θελήσεως για να φτιάξουν οι μεταξύ τους σχέσεις.

Δεν προσπαθούν να την προσεγγίσουν
Όταν εσύ δεν είσαι τριγύρω, ανάμεσά σε εκείνους και αυτήν πέφτει μια πηχτή σιωπή. Αν έχεις διαπιστώσει πως οι φίλοι σου δεν κάνουν καμία προσπάθεια να της ανοίξουν κουβέντα και να την κάνουν να νιώσει αποδεκτή, είναι πολύ πιθανό να μην φταίει εκείνη που δεν έχει δέσει η συνταγή ανάμεσά τους. Στην τελική μην ξεχνάς πως εκείνοι είναι παλιοί στη ζωή σου και υπερτερούν αριθμητικά, ενώ εκείνη είναι μια, ψαρωμένη και περιμένει την έγκρισή τους. Οφείλουν να κάνουν μια προσπάθεια να της την δώσουν.

Φταις εσύ αν:
Τους κρατάς συνεχώς σε απόσταση
Έχεις σκεφτεί την πιθανότητα οι μεν να μην τα πηγαίνουν καλά με την δε επειδή εσύ δεν τους έχεις δώσει αυτή την ευκαιρία; Αν δεν τους φέρνεις ποτέ σε επαφή, αν έχεις τραβήξει ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους δύο, πως περιμένεις να αναπτυχθεί οποιουδήποτε είδους σχέση;

Γκρινιάζεις στους φίλους σου συνεχώς για τα προβλήματά σας
Οι φίλοι σου είναι εκεί για να ακούνε ό,τι σε απασχολεί, ωστόσο αν τρέχεις συνεχώς σε εκείνους με τον παραμικρό καυγά με την κοπέλα σου, γκρινιάζεις για την συμπεριφορά της ενώ παραλείπεις να μοιραστείς τις θετικές στιγμές σας, είναι προφανές πως θα αναπτύξουν μια αντιπάθεια προς το πρόσωπό της και θα αρχίσουν να σε συμβουλεύουν να πας για τσιγάρα και να μην ξαναγυρίσεις.
Αποκαλύπτεις σε εκείνη τα πιο βρώμικα μυστικά τους
Ας μην κοροϊδευόμαστε, τα δεμένα ζευγάρια τα λένε όλα μεταξύ τους. Πριν όμως φτάσεις σε αυτό το επίπεδο εμπιστοσύνης, το να της εξιστορείς τις πιο σκοτεινές ιστορίες των φίλων σου με γκόμενες, ξενύχτια, μεθύσια, ναρκωτικά και παρανομίες, σαφέστατα δεν βοηθά στο να σχηματίσει εκείνη μια καλή εικόνα για τους κολλητούς σου.

Δεν σέβεσαι τις περιστάσεις
Πας για μπάλα στο σπίτι του Κώστα του Αγίου Βαλεντίνου. Βγαίνεις για μπύρες με τα παιδιά στην επέτειό σας. Πας μαζί της τριημεράκι στο Ναύπλιο την ημέρα του ετήσιου μπάρμπεκιου με τους κολλητούς σου ή -ακόμα χειρότερα- παίρνεις και εκείνη μαζί σου. Προτιμάς να μείνεις μέσα και να δεις σειρές μαζί της αντί να πας στα γενέθλια του φίλου σου. Δεν φταίει κανένας άλλος που θα καταλήξουν να μισιούνται, μόνο εσύ που αδυνατείς να θέσεις σωστές προτεραιότητες.
Όποτε βγαίνεις μαζί τους ξεχνάς ότι έχεις κορίτσι
Δεν σηκώνεις τα τηλέφωνα, δεν απαντάς σε μηνύματα, γυρίζεις το πρωί παραπατώντας και βρωμοκοπώντας αλκοόλ. Δεν θέλει πολύ μυαλό να καταλάβεις ποιος είναι ο γελοίος σε αυτή την ιστορία.

Αλεξάνδρα Χαρίτου
http://www.oneman.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου