26 Απριλίου 2013

Συστάσεις Σαμαρά, έντονοι διάλογοι, απουσία Μανιτάκη

Με αυστηρές οδηγίες του Αντώνη Σαμαρά προς τους υπουργούς για καλύτερο συντονισμό και έναν ασυνήθιστα έντονο διάλογο με υφυπουργό, ολοκληρώθηκε περί τις 7.00 το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο που διήρκεσε μόλις μισή ώρα και διεξήχθη απουσία του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο κ. Μανιτάκης επικαλέστηκε ασθένεια, λίγες ώρες μετά την υπόγεια πλην θευλλώδη αντιπαράθεση με τον Αντ. Μανιτάκη με επίκεντρο την επίμαχη διάταξη που έβαζε φρένο στην αθρόα επιστροφή συμβασιούχων στις εργασίες τους.
«Ξαναθυμίζω πως όποιοι υπουργοί έχουν τη νομοθετική πρωτοβουλία, πρέπει να ενημερώνουν εγκαίρως και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση μέσω των αρμοδίων εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών ομάδων και να συνεννοούνται μαζί τους» τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε:
«Όταν κατά τη διαβούλευση διαπιστώνονται προβλήματα και αντιρρήσεις, σας παρακαλώ να ενημερώνεται αμέσως ο υπουργός Επικρατείας προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα πριν φτάσουν στη Βουλή».
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε εμμέσως στο θέμα των συμβάσεων λέγοντας ότι «ορισμένοι καταχρηστικώς επιμηκύνουν ολιγόμηνες συμβάσεις για χρόνια» και σημειώνοντας «Εδώ δεν υπάρχει καν μονιμότητα».
ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε εκ νέου αισιόδοξος κάνοντας μάλιστα λόγο για χαλάρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων της Ελλάδας από τον Ιούνιο.
«Μετά τον Ιούνιο, χαλαρώνουν κάπως οι μνημονιακές μας υποχρεώσεις και οι τακτικές επιθεωρήσεις. Πρέπει να προσέξουμε να μην χαλαρώσει η προσπάθεια, γιατί κινδυνεύουμε μετά από τόσες θυσίες να έχουμε υποτροπή. Να κυλήσουμε πίσω από εκεί που μόλις τώρα καταφέρνουμε να ξεκολλήσουμε».
«Είμαστε κοντά στον στόχο μας» εκτίμησε επίσης ο κ. Σαμαράς που αναφέρθηκε στην «επιτυχή» διαπραγμάτευση με την τρόικα και μίλησε για θετικές εξελίξεις στην οικονομία:
«Πριν από μερικούς μήνες οι συνθήκες ήταν αληθινά ζοφερές, διαχειριστήκαμε καλά τα δύσκολα μέτρα, τώρα ήλθε η ώρα να διαχειριστούμε τις πρώτες ελαφρύνσεις, τις πρώτες μικρές ανακουφίσεις και υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πράγματα πάνε καλά. Δεν μπορούμε τώρα να κάνουμε λάθη».
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη, με σημαντικότερη την μετακίνηση των 25 χιλιάδων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή η διπλή αξιολόγηση θέσεων και προσωπικού σε όλο το Δημόσιο. Στα πλαίσια αυτά, 15 χιλιάδες θα απομακρυνθούν μέχρι το τέλος του 2014, από τους οποίους 4.000 μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς και από αυτούς 2.000 στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Για όσους απομακρύνονται τόνισε ο πρωθυπουργός θα προσλαμβάνονται ισάριθμοι νέοι μέσω ΑΣΕΠ κάτι που θα συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου. «Δεν χωράνε ούτε παιχνίδια ούτε παρελκυστικές τακτικές. Η Ελληνική κοινωνία περιμένει να δει αν είμαστε έτοιμοι να σπάσουμε το ταμπού και θα είναι μαζί μας».
Εντονος διάλογος με Σκοπούλη
Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, και σε μία ασυνήθιστη, θεσμικώς, κίνηση, τον λόγο πήρε η υφυπουργός Υγείας κ. Φωτεινή Σκοπούλη η οποία είχε έντονο διάλογο με τον κ. Σαμαρά.
Η κ. Σκοπούλη μίλησε μεταξύ άλλων για «σοβαρές ελλείψεις σε εμβόλια για τα ανασφάλιστα παιδιά» και όταν ρωτήθηκε από τον πρωθυπουργό γατί δεν τον ενημέρωσε, η κ. Σκοπούλη είπε ότι επιχείρησε να τα πει στον υπουργό.
«Τριψήφιο δεν έχετε;» επέμεινε ο πρωθυπουργός προς την υφυπουργό, η οποία μίλησε για ανάγκη καλύτερης συνεργασίας με τους υπουργούς.
«Κι εγώ αντίστοιχα απαιτώ να με ενημερώνετε άμεσα για τα θέματα της αρμοδιότητάς σας» αποκρίθηκε σε έντονο ύφος ο κ. Σαμαράς.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου