29 Απριλίου 2013

Τι πρέπει να κάνετε όταν το παιδί σας δεν τρώει αυτά που πρέπει

Ένα από τα βασικότερα άγχη ενός γονιού είναι το φαγητό του παιδιού του. Ωστόσο η συμπεριφορά του απέναντι στο παιδί όταν αυτό δεν τρώει αυτά που πρέπει να φάει χρειάζεται προσοχή. Στατιστικά λοιπόν οι βασικότερες ομάδες τροφίμων που δεν τα έχουν και πολύ καλά τα παιδιά είναι :
Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και το ψάρι. Φυσικά, αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για τρόφιμα απαραίτητα που προμηθεύουν τα παιδιά με σημαντικά θρεπτικά συστατικά και άρα χρειάζεται να υπάρχουν. Τι κάνουμε λοιπόν γενικότερα όταν θέλουμε το παιδί να φάει πιο σωστά και πράγματα που αρνείται να καταναλώσει;

Μην πιέζετε το παιδί να φάει κάτι με το ζόρι.
Μία δύο τρεις θα αντιδράσει, και τότε δεν πρόκειται να ξαναφάει αν το ζορίσετε και πολύ. Παρολαυτά, προσπαθήστε ακόμη και αν δεν τρώει να κυκλοφορούν αυτά τα τρόφιμα στο σπίτι. Να υπάρχει και να τρώτε πάντα σαλάτα στο τραπέζι, να τρώνε οι γονείς και τα αδέρφια φρούτα, να μαγειρεύετε ψάρι και όσπρια, ώστε το παιδί να βλέπει τους υπόλοιπους να τρώνε. Τα παιδιά λειτουργούν μιμητικά και κάποια στιγμή μπορεί να δοκιμάσουν.

Μην τους κάνετε τη ζωή εύκολη με το φαγητό
Όσο δύσκολο και αν είναι αυτό, μην τους δίνετε εύκολες εναλλακτικές λύσεις. Όταν έχετε μαγειρέψει ψάρι ή όσπρια και το παιδί δεν τρώει, μην του προτείνετε κάτι άλλο κάτι ξεχωριστό για να φάει εκείνο. Αυτό είναι το φαγητό μας και είναι και πολύ ωραίο και υγιεινό.

Μην συνδέέται συνέχεια το φαγητό με ένα δώρο
Μην επιβραβεύετε, τουλάχιστον συνέχεια, τις σωστές διατροφικές του επιλογές, με ένα γλυκό ή κάτι άλλο αγαπημένο. Το παιδί πρέπει να είναι συνειδητοποιημένο, ότι αυτό που θα φάει το τρώει επειδή έχει ωραία γεύση ή είναι υγιεινό και του προσφέρει πολύτιμα συστατικά για να είναι δυνατό.

Γενικότερα χρειάζεται αρκετή υπομονή, φαντασία και παιχνίδι με τις γεύσεις. Από την άλλη βέβαια θα πρέπει να ξέρετε ότι ένα παιδί ναι μεν πρέπει να τρώει υγιεινά, αλλά δεν χάθηκε ο κόσμος να φάει και ένα γλυκό ή ένα παγωτό, αρκεί αυτό να μην αποτελεί στοιχείo της καθημερινής του διατροφής.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου