27 Απριλίου 2013

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα

Ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζονται την ημέρα και ο αριθμός των χρόνων που έχει καπνίσει κάποιος αυξάνουν τον κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα, ανακάλυψε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ' Arthritis Research & Therapy.' Ο κίνδυνος μειώνεται μετά τη διακοπή του καπνίσματος αλλά σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ είναι αυξημένος 15 χρόνια μετά τη διακοπή.

Ερευνητές από τα Karolinska Institutet και Karolinska University Hospital ανέλυσαν στοιχεία 34.000 γυναικών, ηλικίας 54 έως 89 ετών. 219 από αυτές είχαν ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ακόμα και ελαφρύ κάπνισμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο της νόσου. Κάπνισμα 1 έως 7 τσιγάρων την ημέρα υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο. Όταν η ομάδα συνέκρινε ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ με γυναίκες που είχαν καπνίσει μέχρι 25 χρόνια, ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος επίσης αύξανε με τη διάρκεια του καπνίσματος.

Η διακοπή του καπνίσματος μείωσε τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου με τον κίνδυνο να συνεχίζει να μειώνεται με τον καιρό-15 χρόνια μετά τη διακοπή είχε μειωθεί κατά το ένα τρίτο. Ωστόσο σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ ο κίνδυνος παρέμενε σημαντικά υψηλότερος 15 χρόνια μετά τη διακοπή.

Η ερευνήτρια Daniela Di Giuseppe, δήλωσε ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι σημαντική για πολλούς λόγους υγείας περιλαμβανομένου του κινδύνου για τους καπνιστές να εμφανίσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ωστόσο, ο σαφώς αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας ακόμα και πολλά χρόνια μετά τη διακοπή είναι ακόμα ένας λόγος για τη διακοπή του καπνίσματος όσο γίνεται γρηγορότερα και υπογραμμίζει τη σημασία του να πεισθούν οι γυναίκες να μην αρχίσουν καθόλου το κάπνισμα.

Πηγές: 'Arthritis Research & Therapy.'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου