24 Μαρτίου 2013

Πειραιώς: Το success story μίας Τράπεζας που γιγαντώνεται από το 1916 μέχρι σήμερα

Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank έδωσαν σκληρή μάχη για το ποια θα αναλάβει τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, αλλά και ουσιαστικά για το ποια -με την κίνηση αυτή- θα γιγαντωθεί εντός ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ο κλήρος έπεσε τελικά στην Τράπεζα Πειραιώς η οποία μετατρέπεται έτσι σε έναν βασικό πυλώνα αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης του κλάδου στην χώρα μας.
Ακριβώς αυτό το κλίμα αποτυπώνεται και από την δήλωση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα μετά την απόφαση: « Ανταποκριθήκαμε στην ανάγκη να προστατευτούν απόλυτα οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να υπάρξει από ελληνικής πλευράς βοήθεια στα σχέδια εξόδου της Κύπρου από την κρίση. Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μία ακόμη σημαντική κίνηση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπου η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει από την πρώτη στιγμή, ως βασικός πυλώνας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και την προοπτική ανάκαμψης, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».
Ποια είναι όμως η Τράπεζα Πειραιώς, από πού ξεκίνησε και πώς έφτασε μέχρι εδώ;
Τα κεντρικά της γραφεία είναι στην Αθήνα και είναι μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες καθώς δραστηριοποιείται όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Αλβανία και η Αίγυπτος. Οι μετοχές της είναι στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών από το 1918!
Η ιστορία
Ήταν το μακρινό 1916 όταν και μία ομάδα πλοιοκτητών ίδρυσε την Τράπεζα Πειραιώς ή αλλιώς Banque du Pirée. Η πορεία της ήταν αξιόλογη και το 1918 όπως προαναφέρθηκε εισήχθηκε και στο Χρηματιστήριο.
Το 1975 κρατικοποιείται από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και παραμένει στα χέρια της Πολιτείας μέχρι το 1991 όπου και ξαναϊδιωτικοποιείται.
Από τότε μέχρι σήμερα παρουσιάζει συνεχή αύξηση στις δραστηριότητές της και το μεγέθός της.
Οι δραστηριότητες
Οι δραστηριότητες της Τράπεζας Πειραιώς φτάνουν πέρα από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια και επεκτείνονται σε όλο τον κόσμο με παρουσία σε παγκόσμια κέντρα εμπορίου όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη. Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει υπηρεσίες στους εξής τομείς: τραπεζικές υπηρεσίες απευθείας προς τον καταναλωτή, μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, αγορές κεφαλαίου, μισθώσεις (leasing), κτηματομεσιτικές υπηρεσίες και χρηματοδοτήσεις του ναυτιλιακού τομέα.
Ο Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς έχει συνεχώς διευρυνόμενο δίκτυο με περισσότερα από 300 υποκαταστήματα στην Ελλάδα, 14 στην Νέα Υόρκη, 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 80 υποκαταστήματα στην Ρουμανία, 72 στη Βουλγαρία, 38 στην Αλβανία, 38 στη Σερβία και 40 στην Αίγυπτο. Το 2007 ολοκλήρωσε την απόκτηση της Ουκρανικής τράπεζας International Commerce Bank [2] που είχε 133 σημεία εξυπηρέτησης. Επιπλέον, ένα αντιπροσωπευτικό γραφείο της Τράπεζας Πειραιώς λειτουργεί στη Μόσχα.
Το συνοπτικό ιστορικό της τράπεζας όπως το βρίσκουμε στην βικιπαιδεία έχει ως εξής:
1916: «Banque du Piree» (Πειραιώς Τράπεζα, ΠΤ)
1975: Η ΠΤ περιήλθε στην ιδιοκτησία του κράτους.
1991: Το κράτος ιδιωτικοποίησε την ΠΤ και η τράπεζα άλλαξε το όνομά της σε Τράπεζα Πειραιώς (ΤΠ).
1998: Η ΤΠ απορρόφησε τις δραστηριότητες της τράπεζας Chase Manhattan (2 υποκαταστήματα) και της τράπεζας Crédit Lyonnaisστην Ελλάδα. Απέκτησε επίσης το 37% της τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος σε μια ιδιωτικοποίηση.
1999: Η ΤΠ απόκτησε το 35% της Τράπεζας Χίου. Η ΤΠ επίσης απορρόφησε τις δραστηριότητες της National Westminster Bank στην Ελλάδα.
2000: Η ΤΠ συγχωνεύτηκε με την Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης και τη Τράπεζα Χίου.
2002: Η ΤΠ απέκτησε το 58% της ETBA (Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης) από την Ελληνική κυβέρνηση με την οποία σκόπευε να συγχωνευτεί. Η ΤΠ επίσης προχώρησε σε μια στρατηγική συμμαχία με την ING Group, η οποία απέκτησε το 5% των μετοχών της ΤΠ.
2003: Η ΤΠ ενσωμάτωσε την ΕΤΒΑ.
2006: Η ΤΠ πούλησε πίσω στην ING τις μετοχές που είχε σε μια κοινή επιχείρηση. Συνεργασίες συνεχίζονται μέσω της ασφαλιστικής εταιρείας για τράπεζες ING-PIRAEUS.
2012: Η ΤΠ απορρόφησε το υγιές τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕbank) και εξαγόρασε την πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Γενικής Τράπεζας (Geniki bank) από τον γαλλικό τραπεζικό όμιλο Société Générale.
2013: Η ΤΠ επελέγη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την απόκτηση των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου και της Cyprus Popular Bank που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Millenium Bank.

koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου