30 Μαρτίου 2013

Αυτά τα χρήματα «χρωστάει» κάθε Έλληνας και κάθε Κύπριος στους δανειστές!!!

Η συμφωνία διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου, που συμφωνήθηκε στις 25 Μαρτίου μεταξύ Ε.Ε, Ε.Κ.Τ. και Δ.Ν.Τ. είναι το πέμπτο πακέτο διάσωσης στη ζώνη του ευρώ...
τα τελευταία τρία χρόνια. Περί τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ (13 δισεκατομμύρια δολάρια), ή 12.500 για κάθε άτομο στη Μεγαλόνησο, είναι πολύ μικρό ποσό σε σύγκριση με τις προηγούμενες προσφορές στην Ελλάδα, την Ιρλανδία την Πορτογαλία, και τη μερική διάσωση για τις τράπεζες της Ισπανίας.

Η «πρωτοτυπία» για την Κύπρο είναι ότι για τη σωτηρία των δύο μεγαλύτερων τραπεζών επιλέχθηκε η πλήρης εκκαθάριση για τη μία (Λαϊκή) και το κούρεμα καταθέσεων για την άλλη.

Και στις δυο περιπτώσεις, δηλαδή, η διάσωση είναι εσωτερικής προέλευσης, γι΄ αυτό και ονομάζεται «bail-in», σε αντίθεση με την ολοκληρωτική εξωτερική παρέμβαση που ονομάζεται bail-out.

Στην Ελλάδα δύο bail-outs, μαζί, ανήλθαν σε 246 δις, πάνω από 110% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, αναφέρει η εφημερίδα Economist.

Η εφημερίδα παρουσιάζει την κατ΄ άτομο αναλογία του εξωτερικού δανεισμού διάσωσης σε κάθε μια από τις χώρες της ευρωζώνης που ζήτησαν βοήθεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία προκύπτει ότι σε ευρώ:

- Κάθε Έλληνας πολίτης οφείλει στους δανειστές 21.657

- Κάθε Ισπανός 2.170.

- Κάθε Πορτογάλος 7.306.

- Κάθε Ιρλανδός 14.989.

- Κάθε Κύπριος 12.500.

Τα παραπάνω ποσά προκύπτουν αναλογικά σε σχέση με τον πληθυσμό της κάθε χώρας.

ΠΗΓΗ: sarotiko.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου