7 Φεβρουαρίου 2013

Βενιζέλος - Κουβέλης: Ελαφρύνσεις στο νέο φόρο ακινήτων - Αργότερα οι αποφάσεις

Διαβεβαιώσεις ότι ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας θα είναι συγκριτικά ελαφρύτερος έδωσαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης στις δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες. Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας περιέγραψε τον νέο φόρο ως δημιοσιονομικά ισοδύναμο με το σύνολο των ήδη υφισταμένων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο,τι παίρναμε, θα πάρουμε».

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας συζητήθηκε σε γενικές μόνο γραμμές: «Δεν είναι κάτι που βιάζει», είπε χαρακτηριστικά και απέρριψε τα «σενάρια που συζητώνται»: «Δεν ισχύουν τα σενάρια τα οποία συζητώνται. Ισχύει πως ό,τι παίρναμε θα πάρουμε».

Από την πλευρά του ο κ. Κουβέλης σημείωσε: «Συζητήσαμε αναφορικά με την παρουσία του πρωθυπουργού στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής. Αντιμετωπίσαμε ζητήματα και ρυθμίσεις που θα πρέπει να υπάρξουν σχετικά με τους αγρότες. Υπήρξε επίσης συγκεκριμένη διεκδίκηση από την μεριά μου να προωθηθούν άμεσα μέτρα για τους ανέργους».

Οσον αφορά τον φόρο ακινήτων ο κ. Κουβέλης εκτίμησε ότι η τελική ρύθμιση θα οδηγήσει σε έναν φόρο μεσοσταθμικά ελαφρύτερο του υφισταμένου.

Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις που έλαβε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στα ζητήματα των αγροτών, εξέφρασε ο, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος δήλωσε ότι η επόμενη σύσκεψη θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τα θέματα της πραγματικής οικονομίας και ανακούφισης των ασθενέστερων.

Σε ότι αφορά τον ενιαίο φόρο των ακινήτων, είπε ότι παραπέμπεται και αυτό σε περαιτέρω επεξεργασία από το οικονομικό επιτελείο, επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να δίνεται βάση στα πολλά και διαφορετικά σενάρια» και ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι το επείγον.

«Εχουμε μία βάση που είναι το ειδικό τέλος ακινήτων, το οποίο έχει αποδώσει ως τώρα πάρα πολύ και μας έχει επιτρέψει να βγούμε στην στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τώρα μπορούμε να αρχίσουμε την ανακούφιση. Γιατί και προεκλογικά είχαμε πει ένας ενιαίος φόρος ακινήτων, ο οποίος θα είναι ελαφρύτερος και καλύτερος από τον υφιστάμενο» τόνισε.

Σκοπός της κυβέρνησης, είπε ο κ.Βενιζέλος, είναι «να πληρώνουν πολλοί όσο γίνεται λιγότερα με αναλογικό τρόπο».

Για το πακέτο μέτρων που παρουσίασε ήδη η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ.Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά ότι «δίνει προοπτική στους υπάρχοντες αγρότες και κυρίως στα νέα παιδιά που πρέπει να πάνε στην περιφέρεια από τις πόλεις» αλλά και μια «ρεαλιστικήμ υπεύθυνη απάντηση στα προβλήματα, ανοίγοντας τον δρόμο για να λύσουμε ακόμα περισσότερα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η επόμενη συνάντηση των τριών αρχηγών θα αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στην πραγματική οικονομία και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τις ευπαθείς ομάδες, τους ανάπηρους, τους μακροχρόνια άνεργους. Μίλησε, δε, για προγράμματα μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αυτεπιστασία με κοινωφελή εργασία, μέσα από την αξιοποίηση των κονδυλίων του κοινωνικού ταμείου και των πόρων του ΕΣΠΑ.

Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε και στο θέμα των κινητοποιήσεων, λέγοντας ότι «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία ο διάλογος με τις κοινωνικές ομάδες να οδηγεί σε πρακτικά αποτελέσματα φιλικά για τους πολίτες» και τονίζοντας παράλληλα ότι είναι σημαντικό να αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος για νέου τύπου συλλογικές συμβάσεις, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Τέλος, αναφέρθηκε στη συζήτηση που έγινε για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα τεθεί το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο που φτάνει μέχρι το 2020 και το θέμα της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου