4 Φεβρουαρίου 2013

Σε θέση μάχης οι αγρότες - Στο μπλόκο του Ορχομενού ο Τσίπρας

Σε ετοιμότητα παραμένουν οι αγρότες, εν αναμονή και των αποφάσεων της κυβέρνησης για τα αιτήματά τους, ενώ στο σημείο συγκέντρωσης των αγροτών στον Ορχομενό Βοιωτίας επισκέφθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση, Αλέξης Τσίπρας.

Στον Ορχομενό τα τρακτέρ βρίσκονται εγκλωβισμένα από τους αστυνομικούς παρά το γεγονός ότι οι αγρότες έχουν καταβάλει αρκετές προσπάθειες για να βρεθούν στο Κάστρο, όπως είχαν προαναγγείλει.
Με συμβολικούς αποκλεισμούς της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης και της Εγνατίας Οδού και μοίρασμα τοπικών προϊόντων στους διερχόμενους οδηγούς, κατέβηκαν χθες στους δρόμους, αλλά χωρίς τρακτέρ, τα μέλη της Πρωτοβουλίας για την Ενοποίηση και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Κινήματος.
«Εμείς δεν κάνουμε λεονταρισμούς, παρότι έχουμε δύναμη», ήρθε η απάντηση από το μπλόκο του Βαγγέλη Μπούτα στη Νίκαια, όπου παραμένουν παραταγμένα περίπου 800 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, χωρίς να κλείσουν τον δρόμο.
Αγρότες κινήθηκαν με τα πόδια σε πέντε σημεία του εθνικού οδικού δικτύου και προχώρησαν σε ολιγόωρο αποκλεισμό, στη Χρυσούπολη Καβάλας, στα Κερδύλλια Σερρών, στη Μαυρολεύκη Δράμας, στα διόδια Αγίας Τριάδας έξω από τη Λαμία και στο Κάστρο Βοιωτίας.
Η αστυνομία είχε αρχικά εντολή να μην επιτρέψει τη διακοπή της κυκλοφορίας, στη συνέχεια ωστόσο άφησε τους αγρότες να διαμαρτυρηθούν και εκείνοι σε ένδειξη καλής θέλησης αποχώρησαν και άνοιξαν τους δρόμους νωρίτερα από ό,τι είχαν προγραμματίσει.
Ενταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν μόνο στο Κάστρο Βοιωτίας, όταν οι αγρότες επιχείρησαν να φτάσουν στην εθνική οδό με αγροτικά αυτοκίνητα και Ι.Χ. και εμποδίστηκαν από την αστυνομία. Ακολούθησαν αψιμαχίες, που όμως δεν πήραν διαστάσεις και τελικά οι συγκεντρωμένοι μοίρασαν φυλλάδια με τα αιτήματά τους στους διερχόμενους οδηγούς, καθώς επίσης σπανάκι και άγρια χόρτα. Ο δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος Γκλέτσος, βρέθηκε στο πλευρό των αγροτών της Φθιώτιδας που βγήκαν στην εθνική οδό στο ύψος των διοδίων Αγίας Τριάδας και μοίρασαν λάδι και ρύζι στους οδηγούς. Στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας παραμένουν ροδακινοπαραγωγοί της περιοχής με 270 τρακτέρ, περίπου 40 τρακτέρ βρίσκονται έξω από τις Φέρρες, 100 στη Μαυρολεύκη Δράμας, 140 στη Μαυροθάλασσα Σερρών, 120 στην Εκθεση Λαμίας και 140 στον Ορχομενό.
Τις επόμενες κινήσεις του καθορίζει ο Βαγγέλης Μπούτας, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου κατήγγειλε ότι στελέχη της Χρυσής Αυγής προσπάθησαν να παροτρύνουν τους αγρότες να συγκρουστούν με την αστυνομία.
«Δεν θα δεχτούμε καμία υπονόμευση από όπου και αν προέρχεται. Δεν θέλουμε στήριξη από οργανώσεις που είναι φασιστικές και ρατσιστικές», είπε ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής, πρώην βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, σχολίασε στο «Εθνος», τις κινήσεις της Πρωτοβουλίας, λέγοντας χαρακτηριστικά «το οργανωμένο αγροτικό κίνημα είμαστε εμείς. Οσοι θέλουν ας έρθουν μαζί μας».
Συμβολικοί αποκλεισμοί έγιναν στην Αργολίδα και στη Μεσσηνία, ενώ αύριο διοργανώνονται συλλαλητήρια στα Χανιά και το Ηράκλειο.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου