4 Φεβρουαρίου 2013

Αμοιβές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο Ταμείο Τραπεζών

Σάλος από τις προκλητικές αμοιβές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μισθοί εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ εκθέτουν την κυβέρνηση. Τα ρίχνουν στην τρόικα Μείζον θέμα ανακύπτει από τις αποφάσεις της οικονομικής ηγεσίας να στελεχώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με πρόσωπα τα οποία δεν ήταν καν προτεινόμενα από την αρμόδια επιτροπή, αλλά και να διατηρήσει αδικαιολόγητα υψηλές αμοιβές για έργο το οποίο αμφισβητείται από πολλούς.
Η αρμόδια επιτροπή, που είχε σχηματισθεί υπό τον Χάρη Σταματόπουλο της Τραπέζης της Ελλάδος και τον Κων. Μασούρα, γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, είχε, σύμφωνα με πληροφορίες της Ελευθεροτυπίας, προτείνει διαφορετικά πρόσωπα για την ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως τον πολύπειρο Χρήστο Μεγάλου της Credit Suisse.
Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονταν και διάφορες άλλες προσωπικότητες με τεράστια εμπειρία στον τραπεζικό χώρο.
Επιλέχτηκε ωστόσο η νεαρή Αναστασία Σακελλαρίου, η οποία τα τελευταία χρόνια δεν έχει σταθερή εργασία, περνώντας από θέσεις συμβούλου στην Τράπεζα Πειραιώς και το χρεοκοπημένο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Το σχετικό ΦΕΚ της 30ής Ιανουαρίου 2013, που φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομίας προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τη στάση του ιδίου του Γιάννη Στουρνάρα, αφού δια χειρός του συνεχίζεται η προκλητικότατη πολιτική των εξωπραγματικών αμοιβών.
Απολαβές 215.000 ευρώ ετησίως
Η "νέα σιδηρά κυρία" των τραπεζών, όπως αποκαλούν ήδη στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την Αναστασία Σακελλαρίου, ορίζεται να αμείβεται με 215.000 ετησίως για να έχει τον έλεγχο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αυτές τις αποδοχές θα απολαμβάνει μέχρι τον Ιούνιο του 2017.
Πηγή του υπουργείου, όταν τέθηκε το εύλογο ερώτημα της διαδικασίας διορισμού αλλά και των αμοιβών των μελών του απελθόντος Δ.Σ. του ΤΧΣ, είχε υποστηρίξει πως ονόματα και αποδοχές έρχονται έξωθεν και πως ο υπουργός Οικονομίας έχει φρίξει με αυτά που καλείται να υπογράψει.
Πρακτικά ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράφει τη διαιώνιση των προκλητικών αμοιβών της νέας διοίκησης επειδή υποχρεώνεται άνωθεν, δηλαδή από τους δανειστές και την τρόικα.
Επιβάλλεται δηλαδή η ανανέωση της θητείας του Αναστάσιου Γάγγαλη (με ετήσιες αποδοχές 165.000 ευρώ) καθ' ότι επί 16 έτη ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ.
Ωστόσο οι άνθρωποι του υπουργείου τηρούν σιγήν ιχθύος σε ουσιώδη ερωτήματα όπως για παράδειγμα ο ρόλος του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου (Μάριος Κολλιόπουλος με ετήσιες αποδοχές 185.000 ευρώ) από τη στιγμή που έχει διορισθεί διευθύνουσα σύμβουλος.
Το ενδιαφέρον είναι πως το θέμα των αποδοχών των μελών του ΤΧΣ είχε έλθει στη δημοσιότητα με αφορμή απάντηση του υφ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα σε σχετικό ερώτημα για την αμοιβή του Παν. Θωμόπουλου και των μελών του απελθόντος Δ.Σ. του ΤΧΣ. Τότε, Σεπτέμβριος του 2012, έγινε γνωστό το ύψος των αποδοχών τού τότε προέδρου, που έφθανε τα 21.000 ευρώ.
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο "τσάρος" της Οικονομίας είχε παραδεχτεί το προκλητικό για τα δεδομένα της οικονομίας και της κοινωνίας ύψος αμοιβών και είχε δεσμευτεί πως αυτό θα εξορθολογιστεί. Ωστόσο, σχεδόν πέντε μήνες μετά οι εξορθολογισμένες αμοιβές φέρουν την υπογραφή του.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου