28 Ιανουαρίου 2013

Μini- ή Micro- λαπαροσκόπηση. Όταν λίγα χιλιοστά κάνουν την διαφορά.


Μερικά από τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής σε σχέση με την ανοιχτή είναι η μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, η χορήγηση ελάχιστης δόσης αντιβιοτικής αγωγής, παυσίπονων ή άλλων φαρμάκων, η μονοήμερη νοσηλεία συνεπώς και η ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες όπως εργασία, άσκηση κλπ., το μικρότερο ποσοστό λοιμώξεων και φλεγμονών χειρουργικού τραύματος, η εξάλειψη στις μετεγχειρητικές κήλες του κοιλιακού τοιχώματος, το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα, οι λιγότερες ενδοκοιλιακές μετεγχειρητικές συμφύσεις και πολλά άλλα.
Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα βελτιώνονται ακόμα περισσότερο με την μίνι- λαπαροσκόπηση (mini laparoscopy). Η ιδέα ήταν απλή. Στην κλασική λαπαροσκόπηση χρησιμοποιούμε χειρουργικά εργαλεία με διάμετρο 5 χιλιοστών. Με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας μπορούμε να κατασκευάσουμε τα ίδια εργαλεία με ελάχιστη διάμετρο στα 2 με 3 χιλιοστά για micro ή mini λαπαροσκόπηση αντίστοιχα. Επιπλέον η τεχνολογική ανάπτυξη των οπτικών μικρο-ινών και φακών έχει επιτρέψει την χρήση μικρής διαμέτρου λαπαροσκοπίων με θεαματικά αποτελέσματα σε εικόνες υψηλής ευκρίνειας (high definition) . Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος δεν είναι υψηλότερο από άλλες μεθόδους ανοιχτής ή λαπαροσκοπικής χειρουργικής μια που τα χειρουργικά εργαλεία είναι πολλάπλών χρήσεων από ανθεκτικά υλικά υψηλής τεχνολογίας.
Ειδικά στη Γαλλία η μίνι-λαπαροσκόπηση αποτελεί καθημερινή πρακτική και με πρωτοπόρο τον Καθηγητή Arnaud Wattiez στο ινστιτούτο IRCAD στο Στρασβούργο έχει ήδη πραγματοποιηθεί η πρώτη mini λαπαροσκοπική υστερεκτομή.
Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και ο πόνος μετά το χειρουργείο ελαχιστοποιείται ή όπως αναφέρουν ασθενείς δεν υπάρχει. Οι επιστημονικές μελέτες μέχρι στιγμής πιστοποιούν ότι η μίνι λαπαροσκόπηση είναι η χειρουργική μέθοδος που οι ασθενείς αναφέρουν τον λιγότερο πόνο μετεγχειρητικά. Το δε αισθητικό αποτέλεσμα είναι ασύγκριτο με οτιδήποτε αλλό μια που μια τομή 2 με 3 χιλιοστών πολύ απλά δεν είναι ορατή.

iator.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου