28 Νοεμβρίου 2012

Μέρκελ: Ανεύθυνο να μην δοθούν τα χρήματα στην Ελλάδα

Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη τάχθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, κατά την αποψινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, σύμφωνα με μαρτυρίες βουλευτών που συμμετείχαν. Οι υπόνοιες στο κείμενο της συμφωνίας του Eurogroup για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε μελλοντικό χρόνο, έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις.
Σύμφωνα με τους βουλευτές, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι έχει μελετήσει λεπτομερώς όλες τις πιθανές συνέπειες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα ήταν ανεύθυνο να μην δίδονταν στην Ελλάδα τα χρήματα και η χώρα να αφηνόταν να αποχωρήσει αναγκαστικά από το ευρώ.
Στην ίδια συνεδρίαση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων εξελίχθηκε σε αντιπαράθεση μεταξύ κάποιων εκ των βουλευτών με θέμα τη χθεσινοβραδινή απόφαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φέρεται να δήλωσε ότι η κυβέρνηση «κάνει τα πάντα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους και το κόστος και να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες (επιτυχίας)».
Σύμφωνα με βουλευτές, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι θα επιθυμούσε η συζήτηση στη Βουλή για την Ελλάδα να διεξαχθεί την Πέμπτη, αλλά θεωρεί κατανοητό εάν μετατεθεί για την Παρασκευή.
Ο Μίκαελ Μέιστερ, στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, δήλωσε ότι το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα δεν μπορεί να εγκριθεί αυτή την εβδομάδα, αν οι βουλευτές αποφασίσουν ότι μπορεί να ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές απώλειες στα δάνεια προς την Αθήνα, δηλαδή ένα νέο «κούρεμα» του χρέους.
Ο Μέιστερ δήλωσε ότι περιμένει από την κυβέρνηση να εξηγήσει όλες τις παραμέτρους της συμφωνίας για την Ελλάδα, οι οποίες μπορεί να μην είναι ξεκάθαρες, συμπεριλαμβανομένης μιας υπόσχεσης για πρόσθετα βήματα με στόχο την μείωση του ελληνικού χρέους μελλοντικά, κάτι που σημαίνει ότι κάποια στιγμή οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορεί να πρέπει να αποδεχθούν απώλειες στα δάνειά τους προς την Ελλάδα.
Να αναβληθεί η ψηφοφορία στην Bundestag για την έγκριση της βοήθειας προς την Ελλάδα, ζήτησε ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για την καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ, μέχρι να υπάρξει πλήρης πληροφόρηση για τη συμφωνία.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται, πάντως, να δήλωσε νωρίτερα ότι οι νομικοί περιορισμοί για το «κούρεμα» θα αρθούν, μόνο αν η Ελλάδα φτάσει στο μέλλον σε βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, σημείωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό σε μεταγενέστερο χρόνο και εγείροντας αντιδράσεις, εντός και εκτός του κυβερνητικού συνασπισμού.
Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος για την λύση της επαναγοράς ομολόγων, λέγοντας ότι θα χρηματοδοτηθεί από το υφιστάμενο πρόγραμμα βοήθειας και από εκδόσεις εντόκων γραμματίων και θα πετύχει. Προειδοποίησε ότι εάν αυτή η λύση δεν αποδώσει, τότε η τρόικα θα πρέπει να ξαναδεί το θέμα.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου