31 Οκτωβρίου 2012

Χάος & θάνατος από τη «Σάντι»

Πάνω από 38 οι νεκροί σε 7 πολιτείες. Περίπου 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα. Οι ζημιές στη Νέα Υόρκη αναμένεται να φτάσουν τα 50 δισ. δολάρια. Ο Μπ. Ομπάμα ανακοίνωσε ότι οι πληγέντες θα λάβουν βοήθεια από την κυβέρνηση Εικόνες βγαλμένες από ταινίες καταστροφής του Χόλιγουντ αντίκρισαν οι πολίτες των μεσοατλαντικών πολιτειών των ΗΠΑ και της Νέας Αγγλίας, καθώς ο τυφώνας «Σάντι», που έγινε πλέον μετατροπικός κυκλώνας, άφησε στο πέρασμά του πάνω από 38 νεκρούς σε επτά πολιτείες, τη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ πλημμυρισμένα και περίπου 7,5 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ρεύμα. Η καταιγίδα-Φρανκενστάιν, που οι Αμερικανοί ελπίζουν ότι δεν θα ξαναζήσουν, χθες πέρασε στον Καναδά και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον ένας άνθρωπος ήδη έχασε τη ζωή του εκεί.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε την πόλη της Νέας Υόρκης, που ήταν και η πιο βαριά πληγείσα από τον τυφώνα, ως περιοχή «μέγιστης καταστροφής», που σημαίνει ότι οι πληγέντες Νεοϋορκέζοι θα λάβουν βοήθεια από την κυβέρνηση, καθώς οι ζημιές από την καταστροφή αναμένεται να φτάσουν μέχρι και τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η «Σάντι» με ανέμους που έφταναν τα 130 χιλιόμετρα την ώρα έσπασε τα προστατευτικά προσχώματα στο Νιου Τζέρσεϊ, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες σε τέσσερις πόλεις, ενώ στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης τα κύματα έφτασαν σε ύψος τα 4 μέτρα, περνώντας πάνω από κάθε προστατευτικό, προκαλώντας ζημιές σε όλο το δίκτυο του μετρό της πόλης της Νέας Υόρκης και διαλύοντας μεγάλο μέρος του δικτύου ηλεκτροδότησης.
Στη Νέα Υόρκη, παρά την εκκένωση μεγάλων κομματιών της πόλης, οι νεκροί από τη «Σάντι» έφτασαν τους 17 κυρίως από πτώσεις δέντρων αλλά και εξαιτίας των καλωδίων ηλεκτροδότησης που, σε συνδυασμό με το νερό, προκάλεσαν πολλούς θανάτους από ηλεκτροπληξία. Από το χτύπημα του τυφώνα ένας σταθμός ηλεκτροδότησης εξερράγη, ενώ περίπου 100 οικίες κάηκαν στο Μπρίζι Πόιντ του Κουίνς.
Το πέρασμα της «Σάντι» ανάγκασε επιπλέον 15.000 πτήσεις να ακυρωθούν, ενώ εκτάκτως τέθηκαν εκτός λειτουργίας και 3 πυρηνικοί αντιδραστήρες εξαιτίας προβλημάτων που αντιμετώπισαν με τη λειτουργία τους. Σημαντική εξέλιξη επίσης αποτελεί ότι το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης παρέμεινε κλειστό για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, κάτι που έχει να συμβεί από το μακρινό 1888!
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις των ειδικών, θα χρειαστεί πάνω από μία εβδομάδα, για να αποκατασταθούν οι ζημιές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και στα δίκτυα των μέσων μεταφοράς. Αγνωστο παραμένει πότε θα μπορέσει να αποκατασταθεί πλήρως η οικονομική δραστηριότητα στις πληγείσες περιοχές που εκτείνονται από τη Βιρτζίνια μέχρι τον Καναδά!
Αντίκτυπος και στην κούρσα για τις εκλογές
Σε δυσχερή θέση ο Ρόμνεϊ
Σημαντικό αντίκτυπο και στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές έχει το χτύπημα του τυφώνα «Σάντι», καθώς οι δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη του Νιου Τζέρσι, Κρις Κρίστι, υπέρ του Μπαράκ Ομπάμα για την αντίδρασή του απέναντι στον τυφώνα έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στον Μιτ Ρόμνεϊ.
Επιπλέον ο Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε και για σήμερα όλες τις προγραμματισμένες προεκλογικές του συγκεντρώσεις στο Οχάιο για να ασχοληθεί με την καταστροφή, η οποία αποτελεί σημαντική ευκαιρία για να αυξήσει τα ποσοστά του, όπως σημειώνει η εφημερίδα Guardian.
Αμυντική στάση
Ο Ρόμνεϊ από την πλευρά του βρίσκεται πλέον σε δεινή θέση και αναγκάζεται να τηρήσει αμυντική στάση ενώ, όπως έγινε γνωστό, οι άνθρωποί του εξετάζουν τον αντίκτυπο κάθε κίνησής του και δεν είναι καθόλου σίγουροι για το εάν τελικά θα είναι υπέρ του οι εμφανίσεις που προγραμματίζει για σήμερα στη Φλόριντα.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου