2 Οκτωβρίου 2012

Πονοκέφαλος; 7 τρόποι για να τον καταπολεμήσεις, αλλά και να τον προλάβεις...

Αυτό σου έλειπε τώρα. Μέσα στην πίεση και στα προβλήματά σου να σε πιάσει και πονοκέφαλος... Η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη εξηγεί τις καθημερινές συνήθειες που μπορούν να σου προκαλέσουν δυσφορία και πόνο στο κεφάλι αλλά και τι μπορείς να κάνεις για να τον προλάβεις. Και μην ξεχνάς... άλλο πράγμα ο πονοκέφαλος και άλλο οι ημικρανίες. Στην δεύτερη περίπτωση πρόκειται για κληρονομική πάθηση που επιδέχεται συγκεκριμένη θεραπεία.

"Όταν κατά τον λεπτομερή παθολογικό έλεγχο δεν ανευρίσκεται οργανική βλάβη και τα επεισόδια χαρακτηρίζονται από υποτροπές σε χρονίζουσα βάση, τότε πρόκειται για το καλόηθες σύνδρομο της υποτροπιάζουσας κεφαλαλγίας, το οποίο παρά τον αθώο χαρακτήρα του, ταλαιπωρεί ένα μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας" επισημαίνει η κα. Μοσχοβάκη.

CHECK IT OUT!
1. Διαχειρίσου καλύτερα το στρες. Είναι φυσικό να πιέζεσαι από τις υποχρεώσεις, αλλά μπορείς πάντα να τιθασεύσεις το θηρίο του άγχους μέσα σου. "Η ήπια άσκηση που περιλαμβάνει και ειδικές τεχνικές χαλάρωσης όπως το μασάζ, μειώνουν τη λειτουργική υπεραντιδραστικότητα του εγκεφάλου" εξηγεί η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Περισσότερα tips για να διώξεις το άγχος μακριά εδώ

2. Περιόρισε τον καφέ, το τσάι και το αλκόολ! Μήπως το παρακάνεις με τους καφέδες; Το λέει και το απλό και λαϊκό ρηττό. "Δεν πίνω άλλο καφέ γιατί θα γίνουν τα νεύρα μου κρόσσια"! Όλα τα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη ενδέχεται να διεγείρουν τα νεύρα του εγκεφάλου και να σου προκαλούν πονοκέφαλο.

3. Απόφυγε την ηχορύπανση. Δεν είναι πάντα τόσο εύκολο, αλλά το συνεχές βουητό, η φασαρία από αυτοκίνητα, μηχανήματα και φωνές δεν βοηθούν καθόλου να βρεις την ησυχία σου και να αποφύγεις τον πονοκέφαλο. Πολλές φορές και το έντονο φως "χτυπά" ανακλαστικά τα νεύρα στην περιοχή του εγκεφάλου και σου προκαλεί πονοκέφαλο.

4. Η λίστα του headache! Όλα εκείνα τα τρόφιμα που συνηθίζεις να καταναλώνεις καθημερινά! Ορισμένα τρόφιμα ενδέχεται να επιδεινώνουν τις κρίσεις. Παρατήρησε ποιες τροφές συνδέονται με τον πονοκέφαλο και σταμάτησέ τες!

5. Εξέτασε και πάλι τα φάρμακα που παίρνεις. Κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής είναι πιθανό να επιδεινώνουν το πρόβλημα. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα αντισυλληπτικά. Συμβουλέψου τον γυναικολόγο σου για να δεις πως μπορείς να λύσεις το πρόβλημα. Αν σε καταδιώκουν συχνά πονοκέφαλοι καλό είναι να μην παίρνεις χωρίς τη συμβουλή γιατρού συμπληρώματα διατροφής ή άλλα φάρμακα.

6. Μην αμελείς το ραντεβού με τον οδοντίατρο και τον οφθαλμίατρο. "Ετήσιες επισκέψεις σε οφθαλμίατρο και οδοντίατρο, θα αποτρέψουν την παραμονή σάπιων δοντιών στην περιοχή της κεφαλής και διαθλαστικών ανωμαλιών που αυξάνουν την λειτουργική ευαισθησία του εγκεφάλου" επισημαίνει η κα. Μοσχοβάκη. Όσο πιο τακτικά πηγαίνεις, τόσο πιο πιθανό είναι να προλάβεις ανεπιθύμητο πόνο στο κεφάλι από κάποιο οφθαλμολογικό ή οδοντιατρικό πρόβλημα.

7. Κάνε το καθιερωμένο τσεκ-απ! Άλλες αιτίες και προβλήματα με την υγεία σου, μπορεί και να οδηγούν σε κάποια διαταραχή που κάνει το κεφάλι σου να... σπάσει! Για παράδειγμα "εάν πάσχεις από υπέρταση ή μεταβολικές διαταραχές όπως διαβήτη ή υπερχοληστερολαιμία, πρέπει τα παθολογικά αυτά νοσήματα να αντιμετωπιστούν με τον άριστο δυνατό τρόπο διότι επεμβαίνουν στην λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η σωστή ετήσια παθολογική προληπτική εξέταση δεν πρέπει να αμελείται, διότι κατά την διάρκειά της ανιχνεύονται και θεραπεύονται έγκαιρα τα νοσήματα αυτά" επισημαίνει η κα. Μοσχοβάκη.

Δοκίμασε τις παραπάνω συμβουλές και σύντομα θα ανακουφιστείς από τον πονοκέφαλο. Αν από την άλλη οι πόνοι εξακολουθούν καλό θα ήταν να επισκεφθείς τον παθολόγο σου για μια πιο λεπτομερή εξέταση.

iatropedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου