27 Σεπτεμβρίου 2012

Οι πανεπιστημιακοί επιμένουν στη μη εφαρμογή του νόμου για τα ΑΕΙ

Την επιμονή τους στην αντίθεση της εφαρμογής του νόμου για τα Πανεπιστήμια, επισήμαναν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των διδασκόντων στα Πανεπιστήμια. Οι πανεπιστημιακοί έκαναν λόγο για… την έναρξη αγώνα ώστε να μη γίνουν οι εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης.

Μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι «η Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, ως κοινωνικό αγαθό και δημοκρατική κατάκτηση, βρίσκεται εν κινδύνω, δεχόμενη μια πολυεπίπεδη επίθεση», Μάλιστα, αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στα μέτρα λιτότητας, τις περικοπές, τις δαπάνες για σίτιση και στέγαση, στα πανεπιστημιακά τμήματα που υπολειτουργούν, λόγω της έλλειψης συμβασιούχων και εκλεγμένων μελών ΔΕΠ. Ιδιαίτερες αναφορές έκαναν στο «σχέδιο Αθηνά», σύμφωνα με το οποίο αναμένεται να συγχωνευθούν ή ακόμη και να καταργηθούν τμήματα και ιδρύματα ακόμη.

Στη συνέντευξη τονίστηκε ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο, παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει, έχει να επιδείξει σημαντικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο και ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι έχουμε 7,3 δημοσιεύσεις ανά εκατομμύριο δαπάνης για την έρευνα, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 1,7 δημοσιεύσεις, ενώ έχουμε 820 δημοσιεύσεις ανά εκατομμύριο κατοίκων, περισσότερες από όσες η Ιταλία ή η Ισπανία.

«Σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσαν οι πανεπιστημιακοί, «η τρέχουσα επίθεση στην Ανώτατη Εκπαίδευση αποτελεί ιστορική οπισθοδρόμηση, γιατί απειλεί με συρρίκνωση την ερευνητική και επιστημονική βάση και κατά συνέπεια το μέλλον της χώρας».

Δεκαοκτώ σύλλογοι ΔΕΠ σε ολόκληρη τη χώρα είπαν οι πανεπιστημιακοί ότι είναι στο πλευρό τους και στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών, Αιγαίου, Θεσσαλίας, Παντείου και Ε.Μ. Πολυτεχνείου.

Η συνέντευξη δόθηκε μετά τη συμβολική περικύκλωση του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, από καθηγητές, φοιτητές και εργαζόμενους, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε και συμβολική αναστολή των διοικητικών λειτουργιών του Πανεπιστημίου Αθηνών από τις 12 το μεσημέρι ως τις 3 το απόγευμα. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να τονισθούν και να γίνουν γνωστά τα προβλήματα υποχρηματοδότησης των ελληνικών πανεπιστημίων, που όπως λένε οι καθηγητές έχει ως αποτέλεσμα να είναι πλέον αδύνατη η συνέχιση της ομαλής λειτουργίας τους. Αιχμή των εκδηλώσεων επίσης είναι και η μείωση των αποδοχών των πανεπιστημιακών.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου