7 Αυγούστου 2012

Επιμένουν για απολύσεις

Την επαναφορά του μέτρου των απολύσεων μέσω της εργασιακής εφεδρείας ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα, καθώς θέλει οπωσδήποτε να δει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων να μειώνεται κατά 150.000 ώς το 2015. Το μέτρο αφορά κατ' αρχήν, σύμφωνα με το Μνημόνιο, 15.000 υπαλλήλους, οι οποίοι θα αμείβονται με το 60% του μισθού τους για έναν χρόνο και στη συνέχεια θα απολυθούν. Η πίεση για απολύσεις είναι μεγάλη, καθώς οι απαιτούμενες περικοπές των δημοσίων δαπανών δεν μπορούν να εξασφαλισθούν χωρίς δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, όπως αναγνωρίζουν ακόμη και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, αναζητούνται 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 και προς το παρόν έχουν συμφωνηθεί μόνο τα 6,6 δισ. ευρώ και μάλιστα ορισμένα εξ αυτών υπό προϋποθέσεις.

Μεταξύ άλλων, απορρίφθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την τρόικα η εκτίμηση για εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ από τα μέτρα της διοικητικής μεταρρύθμισης και την πλήρη εφαρμογή του Καλλικράτη. Εξάλλου, σε εκκρεμότητα παραμένει το πακέτο των 5 δισ. ευρώ που αναμένεται να εξοικονομηθεί από τις νέες ρυθμίσεις για τις συντάξεις.

Ωστόσο, η απόφαση για την εφεδρεία δεν θα είναι εύκολη, καθώς η συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών ανέφερε ότι δεν θα γίνονταν απολύσεις στο Δημόσιο.

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου