3 Αυγούστου 2012

Ύπνος και καρδιακά νοσήματα: Κοιμόμαστε όσο πρέπει…;


Αν το ερώτημα δεν σας είχε απασχολήσει μέχρι σήμερα, ορισμένοι Αμερικάνοι επιστήμονες προσπαθούν να υποδείξουν τον ακριβή χρόνο που πρέπει να κοιμόμαστε για να διατηρούμε την καρδιά μας υγιή. Οι ώρες του ύπνου έχουν άμεση σχέση με τα προβλήματα της καρδιάς, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες από καρδιολόγους στις ΗΠΑ.Πόσες όμως ώρες είναι ιδανικές; Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατα στοιχεία, διαπιστώθηκε ότι λιγότερο από έξι ώρες αλλά και περισσότερες από οχτώ ώρες σε ενήλικες, μπορούν να σχετιστούν με διάφορα καρδιολογικά προβλήματα.

Πιο συγκριμένα, ο ανεπαρκής ύπνος σχετίζεται με τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και έμφραγμα ενώ η αντίθετη περίπτωση, δηλ. ο πολύς ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο για στηθάγχη και στεφανιαία νόσο. Ο ιδανικός χρόνος λοιπόν κυμαίνεται περίπου στις 7 ώρες.

Η έρευνα στηρίχτηκε σε περισσότερους από 3.000 ασθενείς ηλικίας άνω των 45 ετών, και είχε ως επίκεντρο την διάρκεια του ύπνου τους, σε σχέση με την κατάσταση της υγείας τους και της καρδιακής τους λειτουργίας. Τα πορίσματα έδειξαν ότι όσοι δεν κοιμούνταν πολύ, είχαν διπλάσια πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό ή έμφραγμα. Όσοι, όμως κοιμόνταν περισσότερες από οκτώ ώρες τη νύχτα, είχαν περίπου την διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν στηθάγχη και 1,1 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν στεφανιαία νόσο.

Μια σημαντική παράμετρος της επιστημονικής μελέτης αποτέλεσαν και άλλοι παράγοντες κινδύνου και επιδείνωσης μιας καταπονημένης καρδιάς, όπως η υψηλή χοληστερίνη, το κάπνισμα και η παχυσαρκία. Ο κίνδυνος όμως, λόγω ανεπαρκούς ή υπερβολικού ύπνου, συνέχιζε να υπάρχει. Οι ερευνητές επισήμαναν ότι οι γιατροί, ιδίως οι καρδιολόγοι, πρέπει να κρατάνε στο ιστορικό των ασθενών τους τις ώρες ύπνου αλλά και την ποιότητα του, κυρίως σε όσους ανήκουν σε ομάδα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου.

Για να γίνουν πιο κατανοητά τα πορίσματα, αξίζει να αναφέρουμε πως προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο ελλιπής ύπνος συνδέεται με υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος, διαβήτη, φλεγμονή, αύξηση στις ορμόνες του στρες, υψηλότερη αρτηριακή πίεση. Οι αιτίες που ο πολύς ύπνος επίσης μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην καρδιά, δεν είναι πλήρως αποσαφηνισμένες και χρειάζονται επιπλέον επιστημονικά στοιχεία.

health4you.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου