8 Αυγούστου 2012

Βραχυκύκλωμα για την εφεδρεία

Εικόνα διχασμού - με ανοικτές διαφωνίες για την εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο, που αποκαλύπτει και μια υπόγεια διαμάχη ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη - εξέπεμψε η χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι τριβές που καταγράφηκαν μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων δημιουργούν εμπόδια στον αγώνα δρόμου για να συμπληρωθεί το «πακέτο» με τις περικοπές των 11,5 δισ. ευρώ και οδηγούν σε νέα δοκιμασία τον Αντώνη Σαμαρά.

Αφορμή για να ανέβει στα ύψη το θερμόμετρο κατά τη χθεσινή σύσκεψη ήταν το ζήτημα εργασιακής εφεδρείας για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 15.000 έως το τέλος του έτους, στο οποίο φαίνεται να καταφεύγει το οικονομικό επιτελείο, στην προσπάθεια αναζήτησης των 11,5 δισ. ευρώ.

Η πρόταση επανήλθε τόσο από τον κ. Στουρνάρα όσο και από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα - και, κατά πληροφορίες, είχε ήδη λάβει το πράσινο φως από τον Πρωθυπουργό. Μάλιστα, σε μια συμβολική κίνηση στήριξης του οικονομικού επιτελείου, ο Αντώνης Σαμαράς επρόκειτο σήμερα να επισκεφθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Στη σύσκεψη των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη ωστόσο έγινε φανερό ότι η πρόταση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τορπίλη για την κυβερνητική συνοχή, καθώς υπήρξε κατηγορηματική άρνηση από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και σοβαρές ενστάσεις από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την υιοθέτησή της.

Ο κ. Κουβέλης, μάλιστα, απευθύνθηκε με αυστηρό ύφος προς τον παρόντα υπουργό Οικονομικών, κατηγορώντας τον ότι με τη συγκεκριμένη παρέμβασή του παραβιάζεται η πολιτική συμφωνία για την κυβέρνηση συνεργασίας, που δεν προβλέπει απολύσεις ή εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο.

«Αν είναι να κάθομαι σε αναμμένα κάρβουνα όταν κάνετε δηλώσεις, τότε να μη γίνονται συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών...» επέκρινε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τον κ. Στουρνάρα, ενώ απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό φέρεται ότι πρόσθεσε πως «δεν έχει νόημα να συναντιόμαστε και να συζητάμε για ζητήματα που είναι έξω από τη συμφωνία».

Ο κ. Σαμαράς παρενέβη πυροσβεστικά, προτείνοντας να μην απασχολήσει τη χθεσινή συνάντηση το θέμα της εφεδρείας, με αποτέλεσμα να επανέλθει η συζήτηση στο ζήτημα των ναυπηγείων για το οποίο υπήρχε κοινός τόπος.

Ιδιαίτερα ενοχλημένος από την παρέμβαση Στουρνάρα εμφανίζεται ο κ. Μανιτάκης, ο οποίος συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα με υπόδειξη της ΔΗΜΑΡ. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θεωρεί ότι παρακάμφθηκε σε ένα θέμα που είναι δική του αρμοδιότητα και κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι συνέβαλε στη χθεσινή «έκρηξη» του κ. Κουβέλη.

Μετά τη χθεσινή επεισοδιακή σύσκεψη, επιτελικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ εκτιμούν ότι το σχέδιο της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο θα εγκαταλειφθεί, κυρίως επειδή ο κ. Σαμαράς επενδύει, όπως λένε, στον εξισορροπητικό ρόλο του κ. Κουβέλη. Αλλά τόσο από το πρωθυπουργικό επιτελείο όσο και από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν ότι, παρά τις χθεσινές αναταράξεις, η πρόταση παραμένει στο τραπέζι. Κύκλοι του Μαξίμου σχολίαζαν ότι οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη να βρεθούν τα 11,5 δισ. και τόνιζαν με έμφαση ότι «δεν έχουν προβάλει εναλλακτικές προτάσεις», ενώ και ο κ. Στουρνάρας κατέστησε σαφές ότι το σχέδιο της εφεδρείας δεν μπαίνει στο συρτάρι.

Εντονες επιφυλάξεις για την εφεδρεία, εξέφρασε χθες και ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οργανωτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, προεξοφλώντας ότι θα εγκλωβίσουν στην ύφεση τη χώρα ώς το 2016. Ωστόσο, ουσιαστικά παρέπεμψε για τις τελικές αποφάσεις στον Πρωθυπουργό, αναφέροντας ότι προέχει «να διαφυλαχθεί η στρατηγική προοπτική της κυβέρνησης».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε κατ' επανάληψη χθες ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν εύκολα», θέλοντας να εξηγήσει γιατί επιστρατεύεται και πάλι το θέμα της εφεδρείας των δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Στουρνάρας είχε αποκαλύψει νωρίτερα, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ότι απέχουμε ακόμη 3,5-4 δισ. ευρώ από τον στόχο των 11,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου