24 Απριλίου 2012

Γαλαζοπράσινοι διαξιφισμοί

Σε κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας εξελίσσεται το θέμα του debate μεταξύ των δύο αρχηγών. Το MEGA διατύπωσε χθες ανοιχτή πρόταση στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αντώνη Σαμαρά για μια τηλεμαχία που θα φιλοξενήσει ο σταθμός και οι όροι της οποίας θα συμφωνηθούν και από τις δύο πλευρές. Το μεσημέρι έγινε γνωστό από το υπουργείο Εσωτερικών και μετά από επικοινωνία με την ΝΔ, οτι στην επόμενη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, θα συζητηθεί πρώτο από όλα το θέμα του debate, ενώ λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γ. Μιχελάκης εκέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: "Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε, χθες, την σύγκληση της Διακομματικής Επιτροπής, για το θέμα των debate, προκειμένου να βρεθεί και να συμφωνηθεί μια νέα διαδικασία, που δεν θα περιορίζεται σε τηλεοπτικούς μονολόγους, αλλά θα εγγυάται ουσιαστικό διάλογο και ενημέρωση των πολιτών. Σήμερα το πρωί, επικοινώνησε με τη Νέα Δημοκρατία ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάσος Γιαννίτσης και αποδέχθηκε την πρόταση μας να περιλάβει το θέμα αυτό, στην ημερήσια διάταξη της επικείμενης συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής. Αποκλειστικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας, είναι η απρόσκοπτη ενημέρωση των πολιτών".

Ωστόσο χθες το ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκε την πρόταση με τη Φώφη Γεννηματά να τονίζει σε ανακοίνωσή της: "Το ΠΑΣΟΚ αποδέχεται την πρόταση του ΜEGA για τηλεοπτικό διάλογο μεταξύ των Προέδρων του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, και της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά".

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ δεν τοποθετήθηκε αναφορικά με την πρόταση του MEGA και τόνισε: "Λέξη για την ταμπακιέρα. Ας αφήσουν τους εύκολους λεονταρισμούς κι ας απαντήσουν. Συμφωνούν ναι ή όχι να συζητηθεί το θέμα των τηλεοπτικών ντιμπέιτ με ανοιχτά χαρτιά και σε ισότιμη βάση στη Διακομματική Επιτροπή;"

Οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων είχαν συγκρουστεί και νωρίτερα για το θέμα των debates. Η Φ. Γεννηματά άνοιξε τον "χορό" των δηλώσεων αναφέροντας: "Έμειναν μόλις δύο εβδομάδες μέχρι τις εκλογές. Πιστεύουμε στο διάλογο και το αποδεικνύουμε στην πράξη, έχοντας προτείνει εδώ και δεκαπέντε ημέρες τη διεξαγωγή δύο συζητήσεων μεταξύ των Προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και άλλες δύο ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Έστειλα το Σάββατο και σχετική επιστολή στον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιχελάκη. Οι μέρες περνούν. Ας αποφασίσει επιτέλους η Νέα Δημοκρατία και ας απαντήσει. Ας κάνει σήμερα έστω, αυτό που έπρεπε να είχε κάνει πολλές μέρες πριν".

Η δήλωση της κ. Γεννηματά προκάλεσαν την αντίδραση του εκπροσώπου της ΝΔ, που δήλωσε: "O φόβος του κ. Βενιζέλου είναι η 6η Μαΐου. Η 7η Μαΐου του προκαλεί πανικό. Και προσπαθεί να αποπροσανατολίσει, επιμένοντας στην επανάληψη των βαρετών μονολόγων ('ντιμπέιτ') του παρελθόντος, που έχουν αποδοκιμαστεί από κόμματα, δημοσιογράφους και πολίτες. Κατανοούμε και την επιθυμία του να εμφανιστεί δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά. Επειδή, όμως, πέρα από την απόπειρα αλλαγής ατζέντας, υπάρχει και η ουσία, εμείς προχωρούμε στην ουσία. Ζητούμε την άμεση σύγκληση της Διακομματικής Επιτροπής, προκειμένου να βρεθεί και να συμφωνηθεί μια νέα διαδικασία, που δεν θα περιορίζεται σε τηλεοπτικούς μονολόγους, αλλά θα εγγυάται ουσιαστικό διάλογο και ενημέρωση των πολιτών στα ζητήματα που πράγματι τους απασχολούν".

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε για το θέμα: "Δεν θέλουν να βρεθούν ενώπιος ενωπίω με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και να διασταυρώσουν τις θέσεις και το προγραμμάτος τους, γιατί έχουν κοινό πρόγραμμα και θα οργανώσουν ένα debate μεταξύ των δυο που στην πραγματικότητα θα είναι ένας μονόλογος πάνω σε ένα κοινό πρόγραμμα. Ας τους κρίνει ο ελληνικός λαός. Οι μέρες που μπορούσαν με κόλπα να ξεγελάνε τον κόσμο έχουν περάσει ανεπιστρεπτί στις 6 Μάη θα πάρουν την απάντηση".

Στο θέμα αναφέρεται και η Δημοκρατική Αριστερά, που σε ανακοίνωσή της τονίζει: "Η Δημοκρατική Αριστερά σταθερά υποστηρίζει την ανάγκη ισότιμης προβολής των κομμάτων. Ως εκ τούτου θεωρεί ότι επιβάλλεται η συμμετοχή όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων στα debate των πολιτικών αρχηγών. Κάθε άλλη επιλογή παραβιάζει την αρχή της ισοτιμίας και υπηρετεί άλλες επιδιώξεις".

Η Ντ. Μπακογιάννη μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, αναφερόμενη στο debate δήλωσε: "Ο κόσμος πρέπει να πάρει απαντήσεις σε αυτά τα που λένε οι πολιτικοί αρχηγοί και δυστυχώς οι μονόλογοι δεν βοηθάνε στο να μάθει".
megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου