13 Απριλίου 2012

Κούρεψαν τα αποθεματικά του ΤΕΙ Καλαμάτας


Στο σημείο να μην μπορεί να καλύψει τις λειτουργικές του ανάγκες και τη σίτιση των σπουδαστών θα βρεθεί το ΤΕΙ Καλαμάτας. Κι αυτό, μετά το «κούρεμα» κατά 70% των αποθεματικών του, τα οποία βρίσκονταν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το ποσό που «κουρεύτηκε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ιδρύματος Ανδρέα Κανάκη, ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ευρώ!
Από το «κούρεμα», όμως, δε γλίτωσε και το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Όπως σημείωσε χθες στο «Θ» ο διοικητής του, Γιώργος Μπέζος, το ποσό που «κουρεύτηκε» από τα αποθεματικά του φτάνει σχεδόν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
«Είναι περίπου στα 2 εκατομμύρια. Ωστόσο, η λειτουργία του νοσοκομείου προχωράει κανονικά, δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα».




Ανδρέας Κανάκης:
«Από Σεπτέμβρη θα έχουμε πρόβλημα»
«Θα προβούμε σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου της Τράπεζας της Ελλάδος, γιατί με παράνομο τρόπο μετέτρεψε τα αποθεματικά μας σε ομόλογα και με τα ομόλογα έχει “κουρευτεί” το ταμειακό υπόλοιπο μέχρι και 70%» μας είπε χθες ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας Ανδρέας Κανάκης.
«Είναι πολλά τα χρήματα που μας πήραν, μιλάμε για πάνω από 4 εκατομμύρια. Τα ιδρύματα είμαστε αυτοδιοίκητα και έπρεπε να ρωτηθούμε αν θέλουμε ομόλογα ή όχι. Χωρίς να μας ρωτήσουν έκαναν τα χρήματα ομόλογα. Στις 9 του μηνός τα έκαναν ομόλογα και στις 10 έγινε η περικοπή. Αυτό ήταν σκόπιμη ενέργεια, για να μας μειώσουν πάρα πολύ, γύρω στο 70% τα αποθεματικά του ΤΕΙ. Και εμείς μόνο με αυτά μπορούσαμε να καλύψουμε λειτουργικές δαπάνες. Με τον προϋπολογισμό που μας έστειλε το υπουργείο δε γίνεται να καλύψουμε τις λειτουργικές δαπάνες, ούτε τη σίτιση των σπουδαστών.
Το ανήθικο, κατά την άποψή μας, είναι το εξής: Δεν μπορεί στις 9 του μηνός, όταν έχουμε αποθεματικά σε χρήμα, να τα κάνεις ομόλογα, ώστε την επόμενη μέρα να έχεις μείωση των αποθεματικών κατά 70%. Στο κάτω κάτω, εμείς αυτά τα χρήματα δεν τα είχαμε στην τσέπη μας. Αυτά ήταν για τα ιδρύματα, με αυτά τα χρήματα λειτουργούσαν. Δεν ήταν προσωπική μας υπόθεση. Ασφαλώς από το Σεπτέμβρη και μετά θα έχουμε τεράστια προβλήματα, δε θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε».
«Κούρεμα» 2 εκ. ευρώ
και στο νοσοκομείο!
Από το «κούρεμα», όμως, δε γλίτωσε και το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Όπως σημείωσε χθες στο «Θ» ο διοικητής του, Γιώργος Μπέζος, το ποσό που «κουρεύτηκε» από τα αποθεματικά του φτάνει σχεδόν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
«Είναι περίπου στα 2 εκατομμύρια. Εν τω μεταξύ, μας έχει έρθει χαρτί από το υπουργείο, προκειμένου να τους ενημερώσουμε, ώστε τα χρήματα να αναπληρωθούν με άλλη επιχορήγηση. Πάντως, πρόκειται για λεφτά που αφορούν στη λειτουργία του νοσοκομείου. Ωστόσο, η λειτουργία του νοσοκομείου προχωράει κανονικά, δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα».
Πανεπιστήμιο
Όσον αφορά στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρύτανη Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, μας ενημέρωσε ότι το ίδρυμα δε διέθετε αποθεματικό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

πηγή:tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου