9 Απριλίου 2012

Σαμαράς: Πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος


Να είναι πρώτος και να είναι εκείνος ο αρχηγός κόμματος που θα γίνει πρωθυπουργός μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης, διαφορετικά, αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, να γίνουν και πάλι εκλογές, ζητά ο Αντώνης Σαμαράς, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσε απόψε, σε συνέντευξή του, στην εκπομπή "Ανατροπή" του Mega. Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι ζητά τη λαϊκή εντολή που θα του "λύσει τα χέρια" για να προχωρήσει στις αλλαγές που θέλει και εξήγησε ότι αυτό μπορεί να γίνει αν είναι νικητής στις εκλογές και αν αποκτήσει το κόμμα του την αυτοδυναμία.
Στις επίμονες, ωστόσο, ερωτήσεις του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη, τί θα γίνει σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία και χρειαστεί να σχηματιστεί μια συγκυβέρνηση, ο κ.Σαμαράς τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.
«Μπαίνω στο γήπεδο, όπως όλες οι μεγάλες ομάδες, για τη νίκη, δεν λέμε ούτε για την ισοπαλία, ούτε για την ήττα», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς απορρίπτοντας για μία ακόμη φορά τα σενάρια συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ.
Επισήμανε ακόμη ότι τις «αδύναμες κυβερνήσεις με ασθενείς ηγεσίες», ιδιαίτερα σε μια τέτοια περίοδο, τις θέλουν εκείνοι «που εκπροσωπούν ένα φαύλο πολιτικό σύστημα» και εκείνοι που, όπως είπε, δεν ενδιαφέρονται να αλλάξει τίποτα.
Κληθείς να σχολιάσει το ότι εκλαμβάνεται ως εκβιασμός η άποψή του περί προσφυγής σε νέες κάλπες σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι όλα εξαρτώνται από την ετυμηγορία του λαού και όχι από τον ίδιο, τονίζοντας ότι «εκβιαστικό θα ήταν αν με υποχρέωνες να συγκυβερνήσω με το ΠΑΣΟΚ».
Οσον αφορά στην ημερομηνία των εκλογών, επισήμανε ότι «υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να γίνουν στις 6 Μαΐου, και από πλευράς Βουλής και από πλευράς συμφωνιών».
Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ακόμη ότι ψήφος υπέρ των μικρότερων κομμάτων, τα οποία βγήκαν, όπως είπε, από τη μήτρα της Νέας Δημοκρατίας και δεν έχουν θέσεις και ιδεολογία, αποτελεί «ψήφο ασυλίας στο ΠΑΣΟΚ».
Ο πρόεδρος της ΝΔ υπεραμύνθηκε για μία ακόμη φορά της απόφασής του να στηρίξει το δεύτερο μνημόνιο, διευκρινίζοντα πως είναι άλλο το μνημόνιο και άλλο η δανειακή σύμβαση. «Έφτασε η Ελλάδα με τις φτέρνες στο γκρεμό. Εγώ τι έπρεπε; Να την ρίξω; Δεν θα την έριχνα ποτέ την πατρίδα μου στον Καιάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου ότι ήταν αυτός ο οποίος πήρε όλα εκείνα τα μέτρα που μας οδηγούσαν στο ΔΝΤ και επανέλαβε την δέσμευσή του για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει το πώς μπήκε η Ελλάδα στο Μνημόνιο και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι.
Δεν θα επιβληθεί φόρος ιδιοκατοίκησης
Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι την επομένη των εκλογών θα αλλάξει ορισμένες πλευρές της ακολουθούμενης πολιτικής, δυνατότητα, όπως είπε, που αναγνωρίζει και το ΔΝΤ και θα πάρει ισοδύναμα μέτρα για τις περικοπές που ζητά τη τρόικα.
Υποστήριξε ότι στο Ζάππειο ΙΙ είχε προτείνει 18,4 δις μέτρα για την περικοπή της δημόσιας σπατάλης και την εξεύρεση πόρων, κάποια από αυτά έχουν υιοθετηθεί από τότε αλλά υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο. «Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα αποφύγουμε τα πάντα αλλά θα προσπαθήσω να αποφύγουμε τα χειρότερα» είπε χαρακτηριστικά.
Είπε ακόμα με κατηγορηματικότητα ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να επιβληθεί φόρος ιδιοκατοίκησης».
Όσο για τις δηλώσεις διεθνών αξιωματούχων περί «βαλκανοποίησης» της χώρας ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι «η ανταγωνιστικότητα δεν εξαρτάται μόνο από τους μισθούς, έχει υψηλό ενεργειακό κόστος όπως επίσης και υψηλή φορολογία» και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες για να δώσει ρευστότητα στην οικονομία ούτε τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους. Είπε ακόμη ότι θα επανεξετάσει τα ιδιωτικά δάνεια και θα προωθήσει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους πολίτες.
Επανέλαβε ότι «θα κατεβάσει τις κουκούλες» εκείνων που προκαλούν επεισόδια και ότι «δεν θα διστάσει να παραβιάσει το πανεπιστημιακό άσυλο για να αντιμετωπίσει παράνομες ενέργειες».
Στο ερώτημα με ποιους θα κυβερνήσει είπε «με τους πιο άξιους και εκεί που δεν βρίσκω θα αξιοποιήσω εξωκοινοβουλευτικούς».
"Κόμματα φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν"
Σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις απάντησε: «αυτή τη στιγμή υπάρχει θολό τοπίο λόγω της συσσωρευμένης οργής, όσο πλησιάζουμε στις κάλπες τα πράγματα θα ξεκαθαρίζουν. Βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις κάποια περίεργα πράγματα, κόμματα φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν με αφύσικο τρόπο».
Αναφέρθηκε στην ανάγκη Ανάκαμψης και προέταξε το «σπάσιμο» της γραφειοκρατίας ενώ προανήγγειλε την συγκρότηση ομάδας που θα παρεμβαίνει καίρια για να ξεπερνά τις δυσλειτουργίες της διοίκησης.

πηγή:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου