30 Απριλίου 2012

Στα 5 καλύτερα της Ελλάδας το Νοσοκομείο Καλαμάτας


Μεταξύ των 5 πρώτων δημόσιων νοσοκομείων πανελλαδικά κατατάσσει το Νοσοκομείο Καλαμάτας η αξιολόγηση του υπουργείου Υγείας για το 2011. Σύμφωνα με στοιχεία της αξιολόγησης που επικαλείται η οικονομική εφημερίδα “Ημερησία” το νοσηλευτικό ίδρυμα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας περιλαμβάνεται στα πέντε κορυφαία δημόσια νοσοκομεία που παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση είναι σε θέση να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους ασθενείς. Τα υπόλοιπα 4 είναι, τα παιδιατρικά νοσοκομεία ''Aγία Σοφία'' και ''Aγλαΐα Kυριακού'' στην Aθήνα, το ''Kαραμανδάνειο'' στην Πάτρα και το "Παπαγεωργίου" στη Θεσσαλονίκη.
Η έρευνα του υπουργείου Υγείας αξιολογεί την αποδοτικότητα των νοσοκομείων του EΣY, επισημαίνοντας ότι σε αρκετά από αυτά «απαιτείται κυρίως μείωση των δαπανών για την αντιμετώπιση της σπατάλης των πόρων των νοσοκομείων με ουσιαστικότερο έλεγχο και επίβλεψη από την πλευρά των διοικήσεων και ταυτόχρονη αύξηση των ασθενών που επισκέπτονται τα εξωτερικά και απογευματινά ιατρεία και των εξετάσεων».
Σύμφωνα με την “Ημερησία”, η έρευνα “στηρίχθηκε στα δεδομένα των λειτουργικών και οικονομικών αναφορών που καταχωρήθηκαν στο ESY.net κατά το κλείσιμο του έτους 2011. Tο δείγμα αποτελείται από 117 νοσοκομεία (εξαιρέθηκαν από την ανάλυση 14 ειδικής φύσεως νοσοκομεία, όπως ψυχιατρικά, μαιευτικά, οφθαλμολογικά κ.ά.), τα οποία διαχωρίστηκαν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες με βάση το μέγεθός τους, αλλά και την ομοιότητά τους, στην ένταση της χρήσης των πόρων και στο εύρος των υπηρεσιών που παρέχουν (μεγάλα νοσοκομεία, μεσαία -νομαρχιακά και γενικά νοσοκομεία- κέντρα υγείας). Ως δείκτες αξιολόγησης χρησιμοποιήθηκαν ο βαθμός παραγωγικότητας (πόσο ένα νοσοκομείο παράγει τη μέγιστη δυνατή εκροή δεδομένων των εισροών), η διοικητική ικανότητα και το κόστος”.

eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου