29 Ιανουαρίου 2013

Καταθέτουν οι πρώτοι μάρτυρες στην Προανακριτική

Με τις καταθέσεις των τριών πρώτων μαρτύρων αρχίζει σήμερα το έργο της η Προανακριτική Επιτροπή, η οποία διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τη λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ». Πρόκειται για τον πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, Κωνσταντίνο Μπίκα, τον πρώην πρεσβευτή στη γαλλική πρωτεύουσα, Κωνσταντίνο Χαλαστάνη και τον Μανώλη Σφακιανάκη από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Αύριο θα κληθούν να καταθέσουν ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, οι τρεις υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, που φέρονται να παρέλαβαν το επίμαχο «στικάκι» καθώς και ο πρέσβης του υπουργείου Εξωτερικών Ηλίας Κλης, για τον οποίο ορισμένοι μάρτυρες αναφέρουν στις καταθέσεις τους ότι ήταν ο άνθρωπος που παρέλαβε πρώτος το επίμαχο «στικάκι».
Πραγματογνωμοσύνη στο «στικάκι» ζήτησαν οι Εισαγγελείς
Εντολή για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στο «στικάκι» το οποίο φαίνεται να έχει αντιγραφεί στις 8 Ιουλίου 2011, έδωσαν οι οικονομικοί εισαγγελείς.
Η παραγγελία είναι να διαπιστώσει αν το αρχείο υπέστη ή όχι αλλοιώσεις και αν προκύπτει η αφαίρεση των τριών αρχείων που αφορούσαν τα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου.
Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή των τριών αυτών προσώπων, που επίσης κλήθηκαν και έδωσαν εξηγήσεις πριν λίγες ημέρες, οι Εισαγγελείς αναμένουν την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου και την υποβολή σχετικής έκθεσης, πιθανόν τέλη της εβδομάδας, ώστε να κριθεί αν τίθεται ζήτημα παραβάσεων φορολογικής νομοθεσίας.
Αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου όμως αναμένονται και για τα υπόλοιπα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην επίμαχη λίστα και μάλιστα οι Εισαγγελείς με έγγραφο τους ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα την ενίσχυση του γραφείο τους με επιπλέον προσωπικό ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Χθες, εξηγήσεις στους Εισαγγελείς έδωσε η δικηγόρος που κατονομάστηκε από τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, ως η συνεργάτης του που μετά από εντολή του αντέγραψε την λίστα, το «στικάκι» δηλαδή με τα αρχεία των καταθετών στην HSBC, που του παρέδωσε τον Ιούνιο του 2011 ο αποχωρών τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Η δικηγόρος, που σύμφωνα με τον κ. Διώτη μετά την εγγραφή του έδωσε οδηγίες για τον τρόπο να διαγράψει το ένα από τα δύο USB, κλήθηκε σε κατάθεση με την ιδιότητα της υπόπτου για νόθευση εγγράφου. Το επίμαχο ηλεκτρονικό αρχείο παραδόθηκε από τον κ. Διώτη στον κ. Βενιζέλο τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου 2011.
Τα αδικήματα που ερευνούν οι Εισαγγελείς και για τα οποία κλήθηκαν με την ιδιότητα του υπόπτου οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρης και Ι. Διώτης αφορούν νόθευση και υπεξαγωγή εγγράφου, σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και παράβαση καθήκοντος

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου