17 Οκτωβρίου 2012

Βενιζέλος: Παίζουν με τη φωτιά - Κουβέλης: Δεν ψηφίζουμε τα εργασιακά

Κόκκινες γραμμές στις αιφνίδιες απαιτήσεις της τρόικας για σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης – μαμούθ των 31, 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, θέτουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης. «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται» έσπευσε να καθησυχάσει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εξερχόμενος από τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, στη Βουλή. «Η τρόικα παίζει με τη φωτιά, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και με την ευρωζώνη», σημείωσε στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να ψηφίσει τα αφορώντα στις εργασιακές αλλαγές μέτρα που φορτικά «εισηγείται» η τρόικα.
«Ο σκληρός πυρήνας των κρατών της ευρωζώνης και άλλοι παράγοντες παίζουν με τη φωτιά, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την Ελλάδα όσο και την ευρωζώνη. Ζήτησα από τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής να παρουσιάσει πολιτικά το πραγματικά εθνικό και κοινωνικό ζήτημα της Ελλάδας και να αναδείξει τους κινδύνους που ελλοχεύουν» επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, στηλιτεύοντας την αργοπορία της τρόικας ως ανώφελη και για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη.
«Το πακέτο αυτό πρέπει να είναι πραγματικά το τελευταίο και να είναι εσωτερικά δίκαιο (...) Τα μέτρα είναι βαριά αλλά δεν πρέπει να είναι οριζόντια (...) Το πακέτο θα πρέπει να βγάλει τη χώρα από την κρίση, ώστε να πειστεί η ελληνική κοινωνία και η διεθνής αγορά» και «πρέπει να συνοδεύεται από κοινωνικά αντίβαρα άμεσης εφαρμογής», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις της τρόικας για ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «το σημείο που φτάσαμε στα εργασιακά τον περασμένο Φεβρουάριο είναι το ακρώτατο σημείο. Αλλες παρεμβάσεις δεν βοηθούν την ανταγωνιστικότητα».
Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι πρέπει από όλους να στηριχθεί μια ενιαία εθνική γραμμή.
Ιπποκράτους: «Αν δεν τα ψηφίσει ο κ.Κουβέλης, δεν θα τα ψηφίσει κανείς...»
Συνεργάτες του κ.Βενιζέλου, αμέσως μετά τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, διευκρίνιζαν ότι «οι αλλαγές που ζητεί η τρόικα δεν βοηθούν την ανταγωνιστικότητα και δεν μπορούν να γίνουν δεκτές», υπενθυμίζοντας ότι τον περασμένο Φεβρουάριο τόσο ο ίδιος ο κ.Βενιζέλος, όσο και ο τότε πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο τότε υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, έκαναν πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις.
Σε ερώτηση για το τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ εάν, όπως είπε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, δεν ψηφίσει αυτές τις αλλαγές το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «αν δεν τα ψηφίσει ο κ. Κουβέλης, δεν θα τα ψηφίσει κανείς». «Αυτά θα έρθουν ως ενιαίο πακέτο», συμπλήρωναν και ανέφεραν ότι έχει συμφωνηθεί τα μέτρα να ψηφιστούν ως ένα ενιαίο πακέτο.
Κουβέλης: Δεν θα τα ψηφίσουμε
«H τρόικα προβάλλει αξιώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με όσα πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα σχετικά με την προσαρμογή των 11, 5 δισ. Δεν είναι διαρθρωτική αλλαγή το να ισοπεδωθούν τα εργασιακά δικαιώματα. Ούτε ο διαμελισμός των εργασιακών δικαιωμάτων.
»Η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει τα οποιαδήποτε μέτρα αξιώνει η τρόικα για τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα.
»Μέτρα που στοχεύουν στην ισοπέδωση της εργασίας. Οι αξιώσεις αυτές στο βαθμό που θα γίνονταν αποδεκτές, αλλά από εμάς δεν γίνονται όπως είπα, ισοδυναμούν με περαιτέρω τροφοδότηση της ύφεσης και της ανεργίας. Ολα τα άλλα ζητήματα βεβαίως πρέπει να γίνουν. Αλλά πρέπει να καταλάβει η τρόικα ότι οι αξιώσεις της υπερβαίνουν κάθε αναγκαίο μέτρο, υπερβαίνουν τις αντοχές μιας κοινωνίας», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Φώτης Κουβέλης.
ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Ο σκληρός πυρήνας κρατών και άλλων παραγόντων που διοικεί την Ευρωζώνη, παίζει δυστυχώς με τη φωτιά, με τη φωτιά και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη συνολικά.
Ζήτησα από τον Πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή να παρουσιάσει πολιτικά το πραγματικό, εθνικό και κοινωνικό ζήτημα της Ελλάδας. Να αναδείξει τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Η καθυστέρηση των συζητήσεων με την Τρόικα, η οποία είναι προφανώς σκόπιμη από την δική τους πλευρά, δεν ωφελεί την Ελλάδα, ούτε την Ευρωζώνη. Πρέπει οι συζητήσεις να κλείσουν, όχι όμως όπως–όπως και όσο–όσο.
Δε θέλω να θυμίσω σήμερα ποια ήταν η δική μας πρόταση για τη στρατηγική που έπρεπε ν' ακολουθηθεί και για τη διαπραγμάτευση η οποία έπρεπε να ξεκινήσει από το γενικό πλαίσιο για να καταλήξει στα μέτρα και όχι αντίστροφα.
Στηρίζουμε την κυβέρνηση, θέλουμε να υπάρχει μια ενιαία εθνική γραμμή, αλλά θέλουμε να αποδώσει. Το πακέτο που θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση πρέπει να είναι πραγματικά το τελευταίο. Πρέπει να είναι εσωτερικά δίκαιο. Τα μέτρα είναι βαριά, αλλά πρέπει στο εσωτερικό τους να μην είναι οριζόντια, να καταλαβαίνει ο πολίτης ότι υπάρχει το στοιχείο της δικαιοσύνης.
Πρέπει το πακέτο να βγάλει οριστικά τη χώρα από την κρίση, αλλιώς οι αγορές δεν θα πειστούν. Πρέπει να πειστεί και να κινητοποιηθεί τόσο η ελληνική κοινωνία, όσο και η διεθνής αγορά. Και βεβαίως πρέπει το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων να συνοδεύεται από ουσιαστικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά αντίβαρα άμεσης εφαρμογής.
Για τα εργασιακά θέματα μίλησα χθες αναλυτικά και τοποθετήθηκα με πολύ καθαρό τρόπο. Το σημείο στο οποίο φθάσαμε στα εργασιακά τον περασμένο Φεβρουάριο είναι το ακραίο σημείο. Άλλες παρεμβάσεις στα εργατικά δικαιώματα δε βοηθούν ούτε την παραγωγή, ούτε την ανταγωνιστικότητα, ούτε την απασχόληση. Αλλού πρέπει να ψάξουμε τώρα. Είναι λάθος η εμμονή στο ζήτημα αυτό και το έχουμε αποδείξει με αριθμούς και στοιχεία.
Το ΠΑΣΟΚ θα λειτουργήσει και πάλι με απολύτως υπεύθυνο τρόπο. Ως εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας, αλλά και της κοινωνικής συνοχής και της αναπτυξιακής προοπτικής.
Αυτό αγωνιζόμαστε να κάνουμε και πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί οι Έλληνες μέσα σε μια Ευρώπη στρατηγικά αμήχανη και σε έναν κόσμο που δεν έχει ηρεμήσει και που παρακολουθεί πολύ προσεκτικά αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα.
ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ Φ.ΚΟΥΒΕΛΗ
Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται. Η τρόικα δυστυχώς προβάλλει αξιώσεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με όλα εκείνα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα σε σχέση με τα 11,5 δις ευρώ.
Βεβαίως πρέπει να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές. Αλλά δεν είναι διαρθρωτική αλλαγή το να αξιώνει η τρόικα να ισοπεδωθούν τα εργασιακά δικαιώματα. Δεν είναι διαρθρωτική αλλαγή να θέλει το διαμελισμό των εργασιακών δικαιωμάτων και όσων έχουν απομείνει.
Η ΔΗΜΑΡ κατηγορηματικά αποκρούει και δεν θα ψηφίσει τα οποιαδήποτε μέτρα που έχουν σχέση με αυτά τα οποία αξιώνει η τρόικα σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα.
Οι αξιώσεις της τρόικα στοχεύουν στην ισοπέδωση της εργασίας. Οι αξιώσεις της τρόικα, στο βαθμό που θα γίνονταν αποδεκτές-αλλά δεν γίνονται από εμένα αποδεκτές-ισοδυναμούν με τροφοδότηση και περαιτέρω τροφοδότηση της ύφεσης και της καλπάζουσας ανεργίας.
Όλα τα άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, που αφορούν στο κράτος, βεβαίως πρέπει να γίνουν. Αλλά πρέπει να καταλάβει η τρόικα ότι οι αξιώσεις της υπερβαίνουν κάθε αναγκαίο μέτρο. Υπερβαίνουν τις αντοχές αυτής της κοινωνίας.
Υπερβαίνουν εκείνες τις ρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να υπάρξουν, αναφορικά και με την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ.
Η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει ότι όλο το πακέτο των μέτρων δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα. Πρέπει να ενταχθεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο, το οποίο έχει σχέση και με την ανάγκη ύπαρξης της χρονικής επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής. Και αναμφισβήτητα με τη δυνατότητα της χώρας να αποσύρει μέτρα, στο βαθμό που θα υπάρχουν έσοδα του ελληνικού Δημοσίου. Και βεβαίως είναι σε εκκρεμότητα και αποτελεί κι αυτό στοιχείο του γενικότερου περιγράμματος, μέσα στο οποίο εντάσσονται αναμφισβήτητα τα μέτρα για την εκταμίευση των 31, 5 δισ. ευρώ.
Είναι εκείνα που έχουν σχέση με την ανάγκη εκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας. Με αυτές τις θέσεις προσήλθα σήμερα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ,διεκδικώντας, ταυτόχρονα, εκείνο που αφορά στη δική μας δυνατότητα να κατανείμουμε τα μέτρα, όχι με οριζόντιο τρόπο, αλλά με έναν τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη τις αναγκαίες κλίμακες. Η κατανομή αυτή είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδος.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου