9 Μαΐου 2013

Yπάλληλοι φυλακών έκλεβαν κρατούμενους...

Μεγάλο διαχειριστικό σκάνδαλο, με φρουρούς να κλέβουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από κρατουμένους αλλά και από το ταμείο της φυλακής... φέρεται να έχουν ανακαλύψει οι ελεγκτές του υπουργείου Δικαιοσύνης στις Φυλακές Κορίνθου.

Όπως προέκυψε ύστερα από καταγγελίες και πολύμηνη έρευνα, τουλάχιστον δύο διοικητικοί υπάλληλοι υφάρπαζαν επί σειρά ετών τα χρήματα που προορίζονταν για τη διατροφή των φυλακισμένων αλλά και χρήματα από διάφορα «εσωτερικά» ταμεία του σωφρονιστικού καταστήματος.

Μάλιστα η αρπαγή των ποσών αυτών προκάλεσε προβλήματα σχετικά με τη σίτιση των κρατουμένων και γι' αυτό άρχισαν να γίνονται τους τελευταίους μήνες εθελοντικές προσφορές τροφίμων από πολίτες της πελοποννησιακής πόλης.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης μίλησε στο «Βήμα» για «μια ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση, δείγμα της ασυδοσίας που υπάρχει σε πολλές φυλακές της χώρας από την πλευρά των κρατικών υπαλλήλων».

Οι πρώτες καταγγελίες ότι «στις φυλακές Κορίνθου υπάρχουν οικονομικές ατασθαλίες» καταγράφηκαν προ αρκετών μηνών, ύστερα από εκμυστηρεύσεις εμπόρων που τροφοδοτούσαν με τρόφιμα το συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα.

Οι επιχειρηματίες ανέφεραν ότι ξαφνικά το ταμείο της φυλακής άδειασε και αυτοί έμεναν απλήρωτοι. Προέκυψε επίσης ότι δεν γίνονταν οι τριμηνιαίοι οικονομικοί απολογισμοί από τους διαχειριστές των φυλακών και τα λογιστικά βιβλία ήταν όλα «ανοικτά».

Στις υπηρεσίες των φυλακών υπάρχουν οι πιο κάτω διαχειρίσεις: α) κρατικού προϋπολογισμού, β) πάγιας προκαταβολής, γ) κεφαλαίων εργασίας κρατουμένων και δ) ταμείου κέρδους σιγαρέτων. Όλες τους παρουσίαζαν «μαύρες τρύπες».

Ο έλεγχος των επιθεωρητών του υπουργείου Δικαιοσύνης ανακάλυψε υφαρπαγή ποσού περίπου 20.000 ευρώ από το ταμείο κέρδους σιγαρέτων, χρημάτων δηλαδή που συγκεντρώνονται υπέρ των κρατουμένων από την πώληση τσιγάρων.

Ωστόσο κομπίνες και υπεξαιρέσεις φέρεται να έχουν διαπιστωθεί και στις υπόλοιπες διαχειρίσεις και κυρίως των χρημάτων που παραδίδουν οι κρατούμενοι στους υπευθύνους των φυλακών για να διευκολύνονται στις συναλλαγές τους κτλ.

«Το Βήμα» επικοινώνησε και με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των σωφρονιστικών υπαλλήλων, οι οποίοι ανέφεραν: «Η έρευνα αυτή ξεκίνησε έπειτα και από δικές μας ενέργειες, και πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους. Δυστυχώς, ορισμένοι συνάδελφοί μας πρέπει να επιδεικνύουν καλύτερη συμπεριφορά...».

Την ίδια ώρα έλεγχο σε τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 80 σωφρονιστικών υπαλλήλων έχει ζητήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο βρίσκεται πλέον σε «ανοικτή γραμμή» με το ΣΔΟΕ.

Ο έλεγχος αφορά περίπου 40 φρουρούς φυλακών που έχουν αντιμετωπίσει σοβαρές πειθαρχικές κυρώσεις τους τελευταίους μήνες για ύποπτες συναλλαγές με κρατουμένους, διακίνηση ναρκωτικών και κινητών κ.ά.

Η έρευνα έχει ζητηθεί και για άλλους για τους οποίους έχουν υπάρξει ενδείξεις ότι ίσως συμμετέχουν σε κυκλώματα φυλακών και έχουν πλουτίσει από τη λαθροεισαγωγή διαφόρων αντικειμένων στις φυλακές.

Θεωρείται μάλιστα ενδεικτική η περίπτωση σωφρονιστικού υπαλλήλου στον οποίο φέρεται να έγιναν καταθέσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ με ποσά της τάξεως των 1.000-3.000 ευρώ που έμπαιναν στον λογαριασμό του από ΑΤΜ.




Πηγή ➤ directnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου