15 Μαΐου 2013

Απίστευτο: Δείτε πώς κλέβουν τα PIN από τα ΑΤΜ

Μεγάλη προσοχή πρέπει να έχουν όσοι σηκώνουν χρήματα από ATM.

Κάποιοι επινόησαν την τοποθέτηση καμερών πάνω από τα ATM, έτσι ώστε να βλέπουν τον κωδικό PIN που πατούν οι πολίτες για να σηκώσουν χρήματα από τον λογαριασμό τους όπως αναφέρει το lamiareport.gr
Συγκεκριμένα, αυτό έγινε στα Καμένα Βούρλα, όπου τον μηχανισμό υποκλοπής εντόπισε τυχαία ένας πολίτης που πήγε να κάνει ανάληψη σε ΑΤΜ τράπεζας της περιοχής!
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των Αστυνομικών Αρχών, για τον εντοπισμό αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών, οι οποίοι είχαν τοποθετήσει μηχανισμό υποκλοπής προσωπικών ψηφιακών δεδομένων, στο ΑΤΜ.
Όλα ξεκίνησαν όταν το Σάββατο κάποιος πολίτης πήγε να κάνει ανάληψη από το ΑΤΜ. Όταν βγήκε η κάρτα διαπίστωσε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά αφού είδε και μια άλλη κάρτα (απομίμηση), την οποία είχαν τοποθετήσει οι δράστες και η οποία προφανώς ξεκόλλησε και βγήκε μαζί με την δική του.
Αμέσως ενημέρωσε την αστυνομία και λίγη ώρα αργότερα οι Αστυνομικοί του Α.Τ. δεν άργησαν να εντοπίσουν την κρυφή κάμερα, που ήταν πολύ καλά κρυμμένη πάνω από το πληκτρολόγιο.
Πιο συγκεκριμένα εντόπισαν αυτοσχέδιο ηλεκτρονικό μηχανισμό, αποτελούμενο από δύο μέρη, τον οποίο οι δράστες είχαν τοποθετήσει στο Α.Τ.Μ., με σκοπό την εξαπάτηση ανυποψίαστων πολιτών και την υποκλοπή προσωπικών ψηφιακών τους δεδομένων.
Από τους αστυνομικούς κατασχέθηκαν, μία απομίμηση εισόδου στο σημείο υποδοχής των καρτών με ενσωματωμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα και μία ψηφιακή μικροκάμερα, τοποθετημένη πάνω από το πληκτρολόγιο, για την καταγραφή των αριθμών PIN.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το πιθανότερο είναι οι δράστες να τοποθέτησαν το μηχανισμό την Παρασκευή το απόγευμα με σκοπό να τον πάρουν την Κυριακή το βράδυ, όμως ξεκόλλησε η "απομίμηση" και τους χάλασε τα σχέδια.
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας απευθύνει μερικές χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες για την ασφάλειά τους κατά την χρησιμοποίηση Αυτόματων Τραπεζικών Μηχανημάτων (Α.Τ.Μ.):
• Πριν ξεκινήσετε τη συναλλαγή ελέγξτε προσεκτικά το χώρο γύρω σας για τυχόν ύποπτες κινήσεις.
• Βεβαιωθείτε ότι στο χώρο που βρίσκεται το Α.Τ.Μ. δεν υπάρχει κάποιο πρόσθετο εξάρτημα, του οποίου η παρουσία δεν δικαιολογείται.
• Εάν εντοπίσετε οποιοδήποτε ύποπτο αντικείμενο, αλλοιώσεις ή σημάδια στη σχισμή υποδοχής της κάρτας, όπως στρεβλωμένο πλαίσιο, εκδορές, επιπλέον εξαρτήματα, τρύπες κ.λ.π. αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο Α.Τ.Μ. Ειδοποιήστε αμέσως την Τράπεζα.
• Σε περίπτωση που το Α.Τ.Μ. κρατήσει την κάρτα ή αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε προβλήματος κατά τη συναλλαγή, επικοινωνήστε μόνο με την Τράπεζα που σας χορήγησε την κάρτα.
• Μην εμπιστεύεστε αγνώστους που προθυμοποιούνται να σας βοηθήσουν στο χειρισμό του Α.Τ.Μ. ή ζητούν το ΡΙΝ της κάρτας σας.
• Σε περίπτωση που το μηχάνημα παρουσιάσει οποιαδήποτε βλάβη, επικοινωνήσετε μόνο με τα τηλέφωνα της Τράπεζας.
• Όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό σας ΡΙΝ «προστατέψτε» το πληκτρολόγιο, ώστε κανείς γύρω σας να μην αντιληφθεί τον τετραψήφιο αριθμό.
• Μετά την ολοκλήρωση της ανάληψης χρημάτων μετρήστε τα χρήματα με διακριτικότητα και όσο πιο σύντομα μπορείτε.
• Φροντίστε να μην είστε μόνοι σας, αν χρειαστεί να χρησιμοποιήστε Α.Τ.Μ. κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε μη πολυσύχναστες περιοχές.
• Αν σκοπεύετε να αναλάβετε μεγάλο χρηματικό ποσό από τραπεζικό κατάστημα καλό θα ήταν να συνοδεύεστε από δεύτερο άτομο.
• Εάν χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. που βρίσκεται σε ειδικό θάλαμο, μην επιτρέπετε σε άτομα που δεν γνωρίζετε να εισέλθουν στο χώρο, κατά τη διάρκεια της συναλλαγής.
• Μην αφήνετε τα κλειδιά σας ή πολύτιμα αντικείμενα στο αυτοκίνητό σας, ενώ χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. και μην αφήνετε τη μηχανή του αυτοκινήτου σας αναμμένη.
Άλλες χρήσιμες θεματικές συμβουλές, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη Ιστοσελίδα (site) της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr


newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου