14 Μαΐου 2013

Γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε την Google

Σε μία δυνάμει ιστορική (όσο και τεχνο-φοβική) απόφαση εναντίον της Google προχώρησε σήμερα το ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας. Εκρινε ότι η λειτουργία αυτόματης συμπλήρωσης κατά τη διαδικασία αναζήτησης μπορεί να παραβιάζει προσωπικά δεδομένα και δικαιώματα.
Πρόκειται για τη γνωστή λειτουργία αναζήτησης στο Google όπου η λέξη, φερ΄ειπείν, «Σαντορίνη» μπορεί να συνοδεύεται από τη δεύτερη πιο χρησιμοποιούμενη λέξη αναζήτησης, όπως, για παράδειγμα, «Δωμάτια», «Ηλιοβασίλεμα» κλπ.
Και αν το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι αθώο, η διάσημη μηχανή είναι γεμάτη από προτάσεις αναζήτησης που αναλόγως του αναζητούμενου προσώπου μπορεί να καταστούν προσβλητικές.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα αναζήτησης περί την Αγκελα Μέρκελ όπως εμφανίζεται στην φωτογραφία ανωτέρω.
Την ετυμηγορία του γερμανικού δικαστηρίου προκάλεσε αγωγή αγνώστου, ο οποίος κατηγόρησε την Google ότι αμέσως μόλις έβαζε για ανααζήτηση το όνομά του, αμέσως μετά η μηχανή τού πρότεινε ως πιθανότερες λέξεις συμπλήρωσης, τις λέξεις «Σαϊεντολογία» (Scientology) και «απάτη» (fraud).
Οι δικαστές έκριναν ότι οι προτάσεις αυτόματης συμπλήρωσης (auto - complete) δημιουργούν «απτό και άμεσο συσχετισμό».
Αμεση ήταν η αντίδραση της Google, εκπρόσωπος της οποίας (Kay Oberbeck) δήλωσε «έκπληκτος και απογοητευμένος» από την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου, η οποία, όπως είπε, έρχεται σε αντίθεση με πλειάδα αντίθετων αποφάσεων κατα το παρελθόν, για το ίδιο ζήτημα.
«Είναι θετικό πάντως ότι το δικαστήριο έκρινε κατ' αρχήν νόμιμη τη λειτουργία του auto-complete και δεν υποχρέωσε την Google να ελέγχει εκ των προτέρων κάθε προτεινόμενη λέξη. Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι η ετυμηγορία του Δικαστηρίου ότι η Google είναι υπόλογη για όρτους αναζήτσης που εισδάγονται από τους χρήστες. Η λριτουργία του «auto-complete» αποτελείται από όρους που έχουν εισαγάγει νωρίτερα οι χρήστες».
Η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου ανατρέπει σχετική απόφαση δικαστηρίου της Κολονίας, που είχε δικαιώσει την Google.
Ο ενάγων επιμένει ότι ουδεμία σχέση έχει με την Σαϊντελογία και κρίνει ότι ο συσχετισμός του με αυτή πλήττει την αξιοπρέπειά του.


ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου