20 Μαΐου 2013

Η Μεσογειακή διατροφή ασπίδα κατά της παχυσαρκίας.

O πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δυστυχώς παρουσιάζει αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας, συγκεκριμένα, υπάρχουν περίπου 14 εκατομμύρια υπέρβαροι και τρία εκατομμύρια παχύσαρκοι νέοι στα 27 κράτη μέλη. Σε μερικές χώρες ο μισός πληθυσμός είναι υπέρβαρος και περίπου 20-30% των ενηλίκων οδεύουν προς την παχυσαρκία. Σύμφωνα με πρόσφατη κοινοβουλευτική έκθεση, η παχυσαρκία έχει λάβει τη μορφή επιδημίας, η οποία παρουσιάζεται κυρίως σε παιδιά και εφήβους. Λύσεις σίγουρα αποτελούν η έγκαιρη ενημέρωση των καταναλωτών, η παιδική διατροφή, αλλά και η αθλητική δραστηριότητα.

Η παχυσαρκία και η στεφανιαία νόσος συγκαταλέγονται στα κυριότερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα. Οι αιτίες πολλές και γνώστες, υπερβολική διατροφή και ελαχίστη άσκηση. Οι συνέπειές επίσης γνωστές, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, υπέρταση , εγκεφαλικά επεισόδια, και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής άλλαξαν και οι άνθρωποι δεν τρώνε πια μόνο για να επιβιώσουν. Οι περισσότεροι έχουν στραφεί στο γρήγορο φαγητό, ενώ η άσκηση απουσιάζει παντελώς από το πρόγραμμά τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την τεράστια αύξηση της παχυσαρκίας παγκοσμίως. Ασπίδα η μεσογειακή διατροφή, λένε οι επιστήμονες και τη συστήνουν ως το κατάλληλο διατροφικό μοντέλο.

Με αφορμή την φετινή παγκόσμια ημέρα κατά της Παχυσαρκίας (24/10), μιλήσαμε με την κυρία Μαρία Χασαπίδου, Καθηγήτρια Διατροφής, για τους κινδύνους υγείας που κρύβει η παχυσαρκία αλλά και την αξία της μεσογειακής διατροφής.

Πώς επηρεάζουν οι διατροφικές συνήθειες την καλή εξέλιξη της υγείας μας;

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, αποτελεί προϋπόθεση για την υγεία μας, τόσο την σωματική, όσο και την πνευματική.

Πότε ένα άτομο ονομάζεται παχύσαρκο; Έχει να κάνει με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ);

Ο όρος «παχυσαρκία» περιγράφει την υπερβολική αποθήκευση λίπους στο σώμα, ενώ «υπερβάλλον βάρος», ονομάζεται απλώς ένα πλεόνασμα σωματικού βάρους σε σχέση με το ύψος. Ο Δείκτης Μάζας Σώματός, είναι ένας παγκοσμίως αποδεκτός δείκτης για την κατηγοριοποίηση του σωματικού βάρους (kg) ανά τετραγωνικό μέτρο (m2) και χρησιμοποιείται ευρέως λόγω της εύκολης κατανόησης και του εύκολου υπολογισμού του. Όταν ο ΔΜΣ είναι μεταξύ 25-30, τότε το άτομο χαρακτηρίζεται υπέρβαρο, ενώ όταν είναι πάνω από 30, παχύσαρκο.

Τι κινδύνους για την υγεία του διατρέχει ένα παχύσαρκο άτομο;

Ένα παχύσαρκο άτομο κινδυνεύει να εμφανίσει συνοδές εκφυλιστικές παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, η υπερλιπιδαιμία και η υπέρταση, καθώς και ασθένειες του αναπνευστικού, οστεοαρθρίτιδα, ορμονικές διαταραχές, αλλά και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Είναι η Μεσογειακή διατροφή η κατάλληλη διατροφή για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;

Η Μεσογειακή Η Μεσογειακή δίαιτα, είναι σήμερα γνωστή διεθνώς και αποτελεί ένα πολυσυζητημένο διατροφικό μοντέλο που προτείνεται από πολλούς ειδικούς για την πρόληψη των ασθενειών. Βιοχημικές, κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες των τελευταίων δεκαετιών, όπως για παράδειγμα η μελέτη στην Lyon της Γαλλίας, πρόσθεσαν νέα στοιχεία και επιβεβαίωσαν την προληπτική επίδραση της Μεσογειακής δίαιτας στα καρδιαγγειακά νοσήματα. H Μεσογειακή δίαιτα, συντελεί ακόμη στην πρόληψη ασθενειών όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία. Τέλος, πολλές μελέτες, δείχνουν μάλιστα την ευθεία σχέση των φυτικών ινών με την ενεργειακή πρόσληψη και την απώλεια βάρους και η Μεσογειακή δίαιτα είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες.

Τέλος, το ελαιόλαδο, ως κύριο συστατικό της μεσογειακής διατροφής, πρέπει να αντικαθιστά τα άλλα λίπη και έλαια και σε τι ποσοστό;

Η αντικατάσταση κεκορεσμένου λίπους με μονοακόρεστο, στο πλαίσιο μιας υποθερμιδικής και ισορροπημένης σε θρεπτικά συστατικά δίαιτας, συντελεί στην μείωση του σωματικού βάρους. Ο βαθμός της οξείδωσης του λίπους, ποικίλει ανάλογα με το είδος του λίπους. Τα μονοακόρεστα λίπη, οξειδώνονται καλύτερα από τα κεκορεσμένα. Στην Μεσογειακή διατροφή καταναλώνεται αποκλειστικά το ελαιόλαδο, ενώ στο σύνολο των λιπών, η πρόσληψη πρέπει να είναι: 2 μονοακόρεστα προς 1 κορεσμένα και 1 πολυακόρεστα.

health4you.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου