18 Μαΐου 2013

Πονοκέφαλος στην περίοδο: Πώς θα τον αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά

Γιατί έχω ημικρανίες; Για όλα φταίνε τα οιστρογόνα! Η διακύμανση των επιπέδων τους και ειδικά η απότομη πτώση τους με την περίοδο, προκαλεί πολύ έντονους πονοκεφάλους. Η ίδια αιτία μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο και κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Επίσης, ενδεχομένως να φταίνε και τα αντισυλληπτικά που παίρνετε, οπότε καλό είναι να αναφέρετε τα συμπτώματα στον γυναικολόγο σας. Τέλος, όταν έχετε ημικρανία είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σας ενοχλεί το έντονο φως ή οι δυνατοί θόρυβοι, ενώ το μόνο που θα θέλετε είναι να χαλαρώσετε στο κρεβάτι σας.
Η ημικρανία της περιόδου. Θα πρέπει να μάθετε να διακρίνετε εάν η ημικρανία σας οφείλεται στην περίοδο ή σε άλλους λόγους (στρες, πίεση, κακή διατροφή, ελλιπής ύπνος). Η ημικρανία της περιόδου εκδηλώνεται συνήθως 2-3 ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου. Ο πονοκέφαλος είναι έντονος και παρατεταμένος, χωρίς όμως λάμψεις στα μάτια και σκοτοδίνες, που προκαλούν άλλοι τύποι ημικρανιών. Ενδεχομένως να έχετε παρατηρήσει ότι ένα παυσίπονο μπορεί να σας βοηθήσει ελάχιστα, ενώ αντίθετα όταν κοιμηθείτε και ξεκουραστείτε η ημικρανία υποχωρεί.
Τι μπορώ να κάνω; Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική. Έτσι, μπορεί να έχετε βρει έναν δικό σας τρόπο να ανακουφίζεστε από τις ημικρανίες. Υπάρχουν όμως μερικές συμβουλές που μπορεί να διώξουν ή να προλάβουν την ημικρανία:
- Μπορείτε να ανακουφιστείτε με ένα κυκλικό μασάζ στους κροτάφους. Το αιθέριο έλαιο λεβάντας, μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος.
- Κοιμηθείτε! Ο ύπνος χαλαρώνει την ένταση των μυών, οπότε αμβλύνεται η πίεση στα αιμοφόρα αγγεία.
- Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο.
- Αποφύγετε το αλκοόλ και τα βαριά φαγητά, την περίοδο που έχετε ευαισθησία.
- Αποφύγετε το κάπνισμα και τα λιπαρά προϊόντα (όπως τυριά, κρέμες γάλακτος κ.α.)
- Αποφύγετε τα έντονα αρώματα και κρέμες σώματος, γιατί η μυρωδιά τους ενισχύει την ημικρανία.

thesout.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου