17 Μαΐου 2013

Οι παγίδες στην απαλλαγή από το χαράτσι – Ποιοι θα πληρούν τις προϋποθέσεις

Περιορίζεται δραστικά ο αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων που δικαιούνται απαλλαγή από το «χαράτσι». Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στη θέσπιση αυστηρών κριτηρίων, ανάλογων με τα αντίστοιχα για το επίδομα θέρμανσης, που τέθηκαν ακριβώς με το ίδιο σκεπτικό. Μάλιστα, οι αιτήσεις απαλλαγής, μαζί με «χαρατσόσημο» 10 ευρώ (!) θα κατατεθούν, αφού έχει πρώτα πληρωθεί η πρώτη δόση του Ειδικού Τέλους τον Ιούνιο!
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Δημοκρατία, η υποβολή των αιτήσεων για απαλλαγή από το «χαράτσι» θα γίνει τον Σεπτέμβριο, αφού έχει πρώτα πληρωθεί τον Ιούνιο η πρώτη δόση. Οι ενδιαφερόμενοι για απαλλαγή ή ελαφρύνσεις θα πρέπει να μαζέψουν μια μεγάλη σειρά από δικαιολογητικά ώστε να είναι σε θέση να τις διεκδικήσουν.
Προϋποθέσεις – Δικαιολογητικά
Η έναρξη υποβολής των αιτήσεων για την απαλλαγή θα γίνει από 1 Σεπτεμβρίου. Πρέπει να υποβληθούν τα εκκαθαριστικά φορολογικής δήλωσης 2013, να πληρωθεί στη ΔΟΥ ένα παράβολο των 10 ευρώ με την αίτηση, καθώς και όλα τα παρακάτω δικαιολογητικά:
Φωτοτυπία του λογαριασμού της ΔΕΗ
Αποδεικτικό, αν υπάρχει, ΦΑΠ 2013,
Περιουσιακή κατάσταση έτους 2013 (συμβόλαια, πιστοποιητικά από τράπεζες, εργασία κλπ.),
Δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013.
Για να έχει κάποιος ιδιοκτήτης πιθανότητα να απαλλαγεί πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις: Ετήσιο εισόδημα 2013 έως 6000 ευρώ για άγαμο ή 8000 για έγγαμο, με προσαύξηση 1000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Το ακίνητο να είναι κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία,
Δεν υπάρχει άλλο ακίνητο,
Συνολική αξία κατοικίας έως 120.000 ευρώ,
Η τιμή ζώνης του ακινήτου δεν υπερβαίνει τα 2000 ευρώ/τ.μ.
Εάν η αίτηση γίνει αποδεκτή, μετά από αρκετό χρονικό διάστημα, η Εφορία υποχρεούται να επιστρέψει στο δικαιούχο όσα έχει πληρώσει μέχρι τότε στη ΔΕΗ, μέσω επιστροφής φόρου, αν και προβλέπεται αυτό να είναι πολύ δύσκολο να συμβεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
ΠΟΜΙΔΑ: Ντροπή η φυλάκιση τίμιων ανθρώπων για μη πληρωμή εξοντωτικών φόρων!
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων χαρακτηρίζει ντροπή το νομικό πλαίσιο που οδηγεί στη φυλακή ανθρώπους με μόνο τους έγκλημα ότι δεν έχουν μπορέσει να αποπληρώσουν τους «άδικους» φόρους. Ζητά παράλληλα να αποποινικοποιηθεί η αντικειμενική αδυναμία καταβολής των ποικιλλώνυμων φόρων ακίνητης περιουσίας που υπάρχουν πια στην Ελλάδα Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρει ότι οι φόροι βεβαιώνονται αυτόματα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση των φορολογουμένων υπόχρεων και οι ποινές φυλάκισης επιβάλλονται ακόμα και για χρέη από 5000 ευρώ, με ποινική δίωξη που ασκείται με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου