17 Μαΐου 2013

Με ποιον τρόπο και πόσο πρέπει να δείχνω καθημερινά το ενδιαφέρον μου στο σκύλο;

Αν δυο πράγματα με βοήθησαν να ζω αρμονικά με τα ζώα (αν πράγματι συμβαίνει αυτό) είναι: 1) η επιβράβευση συμπεριφορών που είναι πολύ σημαντικές για μένα (π.χ. το να είναι ήρεμα) και 2) να είμαι κατανοητός και ειλικρινής μαζί τους. Δεν ξοδεύω την ημέρα μου στο σπίτι με γεμάτες τσέπες από λουκανικάκια (λιχουδιές). Στην πραγματικότητα (με εξαίρεση την περίοδο της βασικής τους εκπαίδευσης, από 2 έως 6 μηνών, και κατά τη συντήρηση της εκπαίδευσης) τα σκυλιά μου σπάνια κερδίζουν λιχουδιές για τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Σπάνια παίρνω λιχουδιές πια στην βόλτα μας, σπανιότερα τα επιβραβεύω όταν είναι ξαπλωμένα ήρεμα στο σπίτι. Όταν όμως αποφασίσω να τα επιβραβεύσω για κάτι, είμαι ειλικρινής, φροντίζοντας να τα βοηθάω να καταλαβαίνουν το γιατί. Νομίζω ότι τα ζώα γενικότερα, και ειδικότερα ή γάτες και τα σκυλιά, δεν διαφέρουν σε πολλά πράγματα από εμάς -διαφέρουν όμως στο ότι ζουν στο τώρα και στο εδώ (παρόν), ενώ οι άνθρωποι ζουν χαμένοι στο παρελθόν και στο μέλλον (ιδιαίτερα οι Δυτικοί λαοί). Εννοώ ότι δεν είμαστε σε θέση να πάμε μια βόλτα με το ποδήλατο, δίχως να σκεφτόμαστε το χρηματιστήριο ή να πάμε στην ταβέρνα χωρίς να μιλάμε ώρες στο κινητό ή να διαβάζουμε ένα βιβλίο χωρίς να σκεφτόμαστε το ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού που θα έρθει σε δύο εβδομάδες. Γι αυτό το λόγο και βρίσκω αρκετά συναρπαστικές πολλές ανατολίτικες θρησκευτικές και φιλοσοφικές ιδέες - όμως δεν προτείνω να «αλλαξοπιστήσετε» για να εκπαιδεύσετε τα σκυλιά σας… Αυτό που ταπεινά θα σας συμβούλευα να κάνετε είναι να είστε 100% συγκεντρωμένοι όταν αποφασίσετε να ασχοληθείτε μαζί τους. Αν ακολουθήσετε αυτή την τακτική σύντομα θα ανακαλύψετε ότι δεν χρειάζεστε χιλιάδες ώρες για την εκπαίδευση του σκυλιού σας, αλλά μάλλον λίγα λεπτά καθημερινής ειλικρινούς επικοινωνίας και "ξεκάθαρης" εκπαίδευσης.

Είμαστε κατακερματισμένες προσωπικότητες σε μια δαιδαλώδη κοινωνία. Χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε χαϊδεύουμε το σκυλί ενώ βλέπουμε τηλεόραση, ταΐζουμε το σκυλί ενώ μιλάμε στο κινητό μας, επιβραβεύουμε το τράβηγμα στο λουρί όταν χαιρετάμε το γείτονα, καθόμαστε στο τραπέζι με τα παιδιά μας ενώ το μυαλό μας είναι στην επόμενη συνάντηση με τον μάνατζερ της τάδε εταιρείας. Νομίζω ότι τα περισσότερα πλάσματα διαισθάνονται το πότε έχουν όλη μας την προσοχή και το ειλικρινές μας ενδιαφέρον και πότε όχι. Εν πάση περιπτώσει όταν χαϊδεύω ένα σκυλί, μια γάτα ή μιλάω σε ένα παπαγάλο, σταματάω όλα τα υπόλοιπα και είμαι εκεί εκείνη την στιγμή με εκείνο το ζώο. Τα ζώα το καταλαβαίνουν και το εκτιμούν αυτό -και τους είναι ενισχυτικά ευχάριστο και γεμάτο από σημασία και επικοινωνία. Το να τους χαϊδεύουμε χωρίς σημασία το κεφάλι ή να τους μιλάμε χωρίς αρχή και τέλος ενώ βλέπουμε τηλεόραση δεν σημαίνει πολλά και το σκυλί το ξεχωρίζει. Γιατί μερικά σκυλιά συνεχίζουν να επιδίδονται σε συμπεριφορές που μας ενοχλούν; Γιατί τότε μόνον κερδίζουν το παθιασμένο ενδιαφέρον των ιδιοκτητών τους! Εκείνες οι στιγμές είναι ειλικρινείς και έχουν την αμέριστη προσοχή τους! Όλοι μας θέλουμε να έχουμε την ειλικρινή προσοχή κάποιου και δυστυχώς αν μια σχέση προκαλεί την ειλικρινή προσοχή και πάθος μόνον όταν θυμώνουμε, το λογικό είναι να περιμένουμε αρκετές "μάχες" και ενοχλητικές συμπεριφορές.

Έτσι αν δω ότι ο σκύλος μου είναι ήρεμος, δεν τον αγνοώ. Ποτέ δεν θεωρώ μια επιθυμητή συμπεριφορά αυτονόητη και δεδομένη! Δεν είναι απαραίτητο να του δώσω μια εξαιρετικά νόστιμη λιχουδιά (που σίγουρα δεν βλάπτει) αλλά τουλάχιστον τον κοιτάζω με ειλικρινές ενδιαφέρον, γεμάτο σημασία. Κάποιος θα μπορούσε να κλείσει την τηλεόραση, να σκύψει πάνω από το σκυλί του και να το χαϊδέψει ('όχι για ώρες αλλά για δέκα δευτερόλεπτα, αλλά με σημασία και όλα δικά του- για μερικά σκυλιά αυτό σημαίνει πολλά περισσότερα από το να τους βάζουμε το φαγητό στο πιατάκι τους και να εξαφανιζόμαστε). Χωρίς ειλικρινή προσοχή και πραγματική στοργή το σκυλί θα συνεχίσει να σας ενοχλεί, όχι από πρόθεση να κυριαρχήσει αλλά από ανάγκη να "ΕΧΕΙ ΕΣΑΣ" έστω για λίγες στιγμές ...(έστω και θυμωμένο). Τα σκυλιά δεν χρειάζονται ώρες ατελείωτες την προσοχή μας. Είναι κοινωνικά, αγελαία ζώα, αλλά δεν τους φτάνει να ζουν στο σπίτι μας και να τα αγνοούμε πλήρως, να νιώθουν ότι δεν υπάρχουν παρά μόνο όταν μας ενοχλούν. Τα σκυλιά κοιτάζουν τη δουλειά τους. Δοκιμάστε να τους πείτε μια γλυκεία κουβέντα "Μπράβο Ίκαρε!" -πέστε το και πάνω από όλα ΕΝΝΟΗΣΤΕ το!! Αν δείτε το σκυλί σας να σας κοιτάζει, χαμογελάστε του και ανταποδώστε του μια ζεστή ματιά. Νιώστε τι θέλει και τι χρειάζεται το σκυλί σας και δώστε το του. Με άλλα λόγια, αυτό που θέλω να πω είναι ότι, τα σκυλιά δεν είναι "κακομαθημένα" αλλά στην πραγματικότητα χρειάζονται λίγη ειλικρινή αγάπη και προσοχή και ότι, οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να δείχνουν με σαφήνεια πως τους αρέσει όταν αυτά συμπεριφέρονται σωστά και δεν ενοχλούν.

Μερικά σκυλιά έχουν τη δυνατότητα να εξασκούνται σωματικά και πνευματικά, έχουν καλή τροφή και φροντίδα και παρόλα αυτά πάλι δεν συμπεριφέρονται "σωστά". Θέλουν κάτι που δεν τους το παρέχουμε. Είναι σαν τα "σύγχρονα" παιδιά με το βεβαρημένο πρόγραμμα, που δεν πάνε για άλλη μια προπόνηση στο ποδόσφαιρο ή στο μάθημα της μουσικής. Αυτό που θέλουν από τους γονείς τους είναι να σταματήσουν για λίγο, να κάτσουν κάτω, να τους κοιτάξουν στα μάτια, να τους ρωτήσουν "Πώς είσαι;", να τους ακούσουν με ενδιαφέρον, με ειλικρίνεια να μοιραστούν τις δικές τους επιθυμίες και τα όνειρα, να τα αγκαλιάσουν για δυο λεπτά χωρίς να κοιτάζουν το ρολόι. Όχι να ακούσουν ένα "Πώς πήγε το σχολείο" δίχως ο γονέας να πάρει τα μάτια του/ της από την εφημερίδα ή από την οθόνη του κομπιούτερ. Εδώ είναι η άσκηση που πρέπει να κάνετε. Σκεφτείτε πως είναι να επικοινωνείτε κατανοητά και με ειλικρινές ενδιαφέρον και να ανταμείβετε το σκυλί σας με σημασία, αντί να θεωρείτε δεδομένη την σωστή του συμπεριφορά.

Γιάννης Αραχωβίτης,
StarDogs Positive Training (www.stardogs.gr)
Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων
Μέλος του APDT#66102 (USA) & PDTE Τηλ. 210-6029053, 6945954564

faysbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου