2 Απριλίου 2013

FindZebra: Μηχανή αναζήτησης σπάνιων νόσων

Υπάρχουν σχεδόν 7 χιλιάδες σπάνιες νόσοι που αναγνωρίζονται από σχετικούς οργανισμούς και οι οποίες είναι εγγενώς δύσκολο να διαγνωστούν. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τις Σπάνιες Νόσους, το 25% των διαγνώσεων καθυστερούν από 5 έως και 30 χρόνια. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι γιατροί ψάχνουν για πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κάνουν πιο γρήγορα τις διαγνώσεις.

Ο Radu Dragusin στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας, μαζί με την ομάδα του παρουσίασαν μια εναλλακτική λύση. Δημιούργησαν μια ειδική μηχανή αναζήτησης αφιερωμένη στη διάγνωση των σπάνιων νόσων, με το όνομα FindZebra -βασισμένο στην κοινή ιατρική αργκό για μια σπάνια ασθένεια.

Σε αντίθεση με τις δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης όπως το Google και το Bing, ο αλγόριθμος του FindZebra παρακολουθεί μόνο πληροφορίες για περισσότερα από 31 χιλιάδες έγγραφα σχετικά με σπάνιες νόσους που διατίθενται από έγκυρες πηγές.

Τη χρησιμότητα της επιβεβαιώνει σχετική έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό “International Journal of Medical Informatics”, η οποία αναφέρει ότι το FindZebra σημείωσε αρκετή επιτυχία στο να συλλέξει τα απαραίτητα δεδομένα, συγκριτικά με άλλες μηχανές αναζήτησης.

Μετά από σύγκριση των αποτελεσμάτων από τη μηχανή FindZebra με αυτά στην αντίστοιχη της Google, διαπιστώθηκε ότι είναι καλύτερη στην επιστροφή σχετικών αποτελεσμάτων. Για παράδειγμα, στο FindZebra το ερώτημα αναζήτησης “Αγόρι, φυσιολογικός τοκετός, παραμόρφωση των δύο μεγάλων δαχτύλων των ποδιών, γρήγορη ανάπτυξη του όγκου των οστών της σπονδυλικής στήλης” επιστρέφει τη σωστή διάγνωση “Fibrodysplasia ossificans progressive” ως το πρώτο αποτέλεσμα. Ωστόσο, αυτή η διάγνωση δεν εμφανίζει καθόλου αποτελέσματα από οποιοδήποτε τύπο ασθένειας στην αναζήτηση της Google.

Να σημειωθεί πάντως ότι το FindZebra βρίσκεται υπό συνεχή ανάπτυξη από τον Dragusin και τους συνεργάτες του. Επίσης ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πως θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το κοινό, αφού μέχρι στιγμής εμφανίζει το μήνυμα “Προσοχή! Το FindZebra είναι ένα ερευνητικό πρότζεκτ και θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο από ιατρικό προσωπικό”.

pmjournal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου