5 Απριλίου 2013

Στουρνάρας: Λύση πακέτο - Αποδοκίμασαν την τρόικα

Περίπου 2,5 ώρες κράτησε η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα. Την ώρα όμως που αποχωρούσαν από το κτήριο διερχόμενοι πολίτες γιούχαραν τους κυρίους Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ οι οποίοι έσπευσαν να επιβιβαστούν γρήγορα στα αυτοκίνητα τους. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί, κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, τόνισε ότι το χρονοδιάγραμμα της τρόικας παραμένει ανοιχτό. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ανοιχτό είναι το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης της αποστολής, όπως είναι η πάγια πρακτική με τις αποστολές στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να πω από τώρα ποια είναι τα θέματα που βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι, αλλά μόλις μας ενημερώσει η τρόικα θα τα ανακοινώσουμε».

Ποια θέματα είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας

• Πρώτον πως θα αντιμετωπιστεί η υστέρηση στα έσοδα και θα μπουν τελικά στα δημόσια ταμεία τα χρήματα από τους φόρους στα ακίνητα.
• Τι θα γίνει με την παράταση στο χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ που έχει ζητήσει η τρόικα.
• Με ποιον τρόπο θα συρρικνωθεί το Δημόσιο, όπως ορίζει το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
• Πως θα επιταχυνθεί η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
• Πως θα αντιμετωπιστεί το μέτωπο της φοροδιαφυγής.
• Η πορεία υλοποίησης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
• Η προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
• Πως θα καλυφθεί η «μαύρη» τρύπα στα ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας.
• Ποιες θα είναι οι τελικές ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
• Ποιος θα είναι ο ακριβής αριθμός των δόσεων για την ρύθμιση των οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.
• Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ειδικότερα για το Δημόσιο, η τρόικα μέχρι στιγμής επέμενε στις απολύσεις και δεν είναι ακόμη γνωστό πως βλέπει τα σχέδια και τις προτάσεις της κυβέρνησης. Παρόλα αυτά το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν αποκλείεται να συμφωνήσουν με το πρόγραμμα κινητικότητας του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο «αστερίσκος» που εκτιμάται ότι θα θέσουν είναι να προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων για φέτος.

Έτσι στο οικονομικό επιτελείο πραγματοποιούνταν από χθες πυρετώδεις συσκέψεις προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προτάσεις που θα παρουσιαστούν στους εκπροσώπους των δανειστών κατά τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη στα χέρια του έναν φάκελο με όλα τα εναλλακτικά σενάρια και τις προτάσεις για τα μέτρα. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, που προγραμματίζεται για τις 12 Απριλίου.

Ωστόσο θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των ελεγκτών και να σταλεί η έκθεση τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου