6 Απριλίου 2013

Το σύγχρονο αμυντικό χαφ

Έχουμε συνηθίσει να τους αποκαλούμε αφανείς ήρωες, παίκτες που κάνουν τη βρώμικη δουλειά, χαμάληδες και πολλά ακόμα, αλλά τα αμυντικά χαφ της νέας χιλιετίας δεν έχουν καμία σχέση με αυτά των προηγούμενων ετών. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ο Τσάμπι Αλόνσο και ο Σέρχιο Μπουσκέτς μόνο αφανείς ήρωες δεν είναι, ενώ αν κάποιος αποκαλέσει τον Αντρέα Πίρλο "χαμάλη" θα πέσει φωτιά να τον κάψει. Η νέα εποχή του δημοφιλέστερου αθλήματος στον κόσμο ανήκει στα αμυντικά χαφ και η μεγάλη αλήθεια είναι πως: Χωρίς 6άρι (αυτός μπροστά από τα μπακ) μεγάλου βεληνεκούς, δεν κάνεις προκοπή.
Την προηγούμενη δεκαετία μάθαμε τα αμυντικά χαφ ως κάποιους "τρελούς" που τρέχουν ακατάπαυστα, μαρκάρουν χωρίς να υπάρχει αύριο, και αν δεν κατάφερναν να κόψουν τη μπάλα θα έκοβαν... πόδια. Οι εποχές όμως άλλαξαν και το 6άρι από "λυσσασμένος σκύλος", έγινε το πιο απαραίτητο γρανάζι που χρειάζεται μία ομάδα για να παίξει σύγχρονο ποδόσφαιρο

Διαλέγεις και παίρνεις
Το ιδανικό για κάθε προπονητή είναι να έχει ένα αμυντικό χαφ σαν τον Τσάμπι Αλόνσο ή τον Σέρχιο Μπουσκέτς ή τον Αντρέα Πίρλο. Τα παραδείγματα δεν είναι τυχαία καθώς οι τρεις προαναφερθέντες είναι οι καλύτεροι από τους 8 που συνεχίζουν στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αν δεν έχεις κάποιον από τους παραπάνω διαλέγεις ανάλογα με τα υπόλοιπο ρόστερ και στο σύστημα.

Το δύσκολο είναι να βρεθούν οι συγκεκριμένοι ποδοσφαριστές οι οποίοι θα μπορούν να συγκεντρώνουν τις αμυντικές ικανότητες ενός καθαρόαιμου παραδοσιακού 6αριού, το μυαλό ενός σύγχρονου 8αριού και την επιθετική οξυδέρκεια ενός επιθετικού χαφ.

Τέτοια διαμάντια κοστίζουν ακριβά, αν και ο κόσμος δεν τους έχει σε μεγάλη εκτίμηση, αλλά η αλήθεια είναι πως χωρίς αυτούς δεν μπορείς να κάνεις τη διαφορά. Οι απαιτήσεις όμως του σύγχρονου ποδοσφαίρου απαιτούν έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή και αν δεν έχεις τα λεφτά για να τον αγοράσεις τότε θα αναγκαστείς να δημιουργήσεις έναν χρησιμοποιώντας 2 ή 3 παίκτες, δημιουργώντας άλλα προβλήματα στην ομάδα.

Για να καταλαβαίνουμε τι εννοούμε θα χρησιμοποιήσω ένα εγχώριο παράδειγμα πριν δούμε ποια είναι η δουλειά που κάνουν τα κορυφαία αμυντικά χαφ στον κόσμο αυτή τη στιγμή και πόσο απαραίτητα είναι. Ο Ολυμπιακός που δεν έχει τα χρήματα να πληρώσει έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή, αναγκάζεται να κάνει συνδυασμούς με τους Μανιάτη, Μοδέστο, Γκρέκο, Μασάντο, Φουστέρ και Φέισα (άλλωστε συνδυάζει 2 παίκτες άλλωτε 3 ανάλογα, τις ανάγκες), για να έχει "ένα" σύγχρονο χαφ στην μεσαία γραμμή.

Καλός ο Μέσι και ο Ρονάλντο, αλλά χωρίς 6άρι δεν...
Όπως είπαμε και στην αρχή, τα αμυντικά χαφ κουβαλούν ακόμα τους χαρακτηρισμούς της προηγούμενης χιλιετίας και συνεχίζουν να μένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας χωρίς να παίρνουν από όλους το μερίδιο που τους αναλογεί. Για την 4άρα της Μπαρτσελόνα στη Μίλαν ο Μέσι αποθεώθηκε από Τύπο και φιλάθλους αλλά ο Σέρχιο Μπουσκέτς που έκανε ένα εξαιρετικό παιχνίδι (100% στα τάκλιν, 100% στο 1vs1, 92% σωστές πάσες (103 στις 113), 1 ευκαιρία, 73% πάσες στην επίθεση και 27% στην άμυνα και καλύτερος παίκτης της μεσαία γραμμή) πρέπει να άκουσε μπράβο μόνο από τον προπονητή του, στο καλύτερο του παιχνίδι στο Τσάμπιονς Λιγκ, χωρίς να είναι τυχαίο πως το συγκεκριμένο ήταν και το καλύτερο της Μπαρτσελόνα.

Τα ίδια στατιστικά ισχύουν και για τον Τσάμπι Αλόνσο με την διαφορά πως ο μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο και στο δημιουργικό κομμάτι της Βασίλισσας, κάτι που τον κάνει πολύ καλύτερο και πολυτιμότερο από τον Μπουσκέτς. Ο Αλόνσο που δεν έχει Τσάβι, Ινιέστα μπροστά του έχει βαλθεί να τρελάνει τους πάντες με τα στατιστικά του να είναι εξωπραγματικά. Σε ηλικία 31 ετών ο μέσος των Μαδριλένων είναι σημαντικότερος ακόμα και από τον Ρονάλντο καθώς έχει αναγκάσει πολλούς να χρησιμοποιούν τη φωτογραφία του δίπλα στην έκφραση "κόβει και ράβει στη μεσαία γραμμή".

Στην ελίτ με τους παραπάνω βρίσκεται και ο Αντρέα Πίρλο που μπορεί να οπισθοχώρησε στο γήπεδο, αλλά δεν έχασε από το επιθετικό του παιχνίδι, όντας το πιο δημιουργικό αμυντικό χαφ του Τσάμπιονς Λιγκ έχοντας δημιουργήσει 24 (κλασικές) τελικές προσπάθειες για την Γιουβέντους.

Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους 5 της λίστας οι οποίοι μπορεί να είναι υποδεέστεροι των παραπάνω αλλά αυτό δεν σημαίνει πως υστερούν σε μεγάλο βαθμό. Το αντίθετο μάλιστα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως όλες οι ομάδες που βρίσκονται στους "8" του Τσάμπιονς Λιγκ έχουν τρομερά εργαλεία στη θέση "6" μέσα στο γήπεδο. Γιατί μπορεί ο Ιμπραΐμοβιτς, με τον Λαβέτσι, τον Μόουρα και τον Παστόρε να καλύπτουν όλα τα πρωτοσέλιδα αλλά η γενική βαθμολογία του Ματουιντί στο Τσάμπιονς Λιγκ που τον χρίζει ως το καλύτερο αμυντικό χαφ μέχρι στιγμής, δηλώνει πως χωρίς αυτόν η μπάλα δεν θα έφτανε ποτέ στους φαντεζί επιθετικούς.
Η δουλειά του σύγχρονου αμυντικού χαφ, την οποία θα εξετάσουμε μέσω των 8 που συνεχίζουν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, είναι πολύπλοκη, δύσκολη, απαιτεί πολλά προσόντα και είναι απαραίτητη σε μία ομάδα κορυφαίου επιπέδου. Η πρώτη δουλειά που χρειάζεται να κάνει το 6άρι και πρέπει να την κάνει καλύτερα από κάθε άλλη είναι να βγάζει σωστά την μπάλα από την άμυνα για να ξεκινήσει η επίθεση. Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα όλοι τους έχουν ποσοστά πάνω από 80% (εξαίρεση ο Τουλαλάν με 78%) με τον Μπουσκέτς να ηγείται της σχετικής λίστας με 93% σωστές μεταβιβάσεις, ποσοστό που πλησιάζουν οι Γκουστάβο (90%) και Ματουιντί (91%).

Ο μέσος της Μπάγερν υστερεί των υπολοίπων στην επόμενη κατηγορία, καθώς έχει τις λιγότερες αμυντικές ενέργειες κατά μέσο όρο (μόλις 2), με τους Ματουιντί, Μέλο και Τσάμπι Αλόνσο να είναι στην κορυφή με 5 σε κάθε αγώνα. Να σημειώσουμε πως αναφερόμαστε σε προσωπικά κοψίματα και σε 1vs1, ενώ θα πρέπει να υπάρχει στην άκρη του μυαλού πως οι συγκεκριμένες ομάδες δεν χρειάζεται να αμυνθούν πάρα πολύ, αφού συνήθως η ανάκτηση της μπάλας γίνεται από τους μπροστινούς παίκτες κι όχι από τα 6άρια (βλέπε πρέσινγκ). Δεύτερη δουλειά λοιπόν για τα αμυντικά μας χαφ είναι να κόβουν τις επιθέσεις πριν η μπάλα φτάσει στην περιοχή.

Η επόμενη κατηγορία είναι αυτή που κάνει τον Τσάμπι Αλόνσο να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους καθώς μέχρι τώρα στο Τσάμπιονς Λιγκ έχει δημιουργήσει 23 κλασικές ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του. Το νούμερο είναι εξωπραγματικό αν σκεφτεί κανείς πως αγωνίζεται αυστηρά μπροστά από τους 2 αμυντικούς (σε αντίθεση με τον Πίρλο) και έχει μπροστά του τους Κεντίρα και Εζίλ που έχουν το ρόλο του δημιουργού. Με εξαίρεση λοιπόν τον απίστευτο κοκκινογένη και τον Κύριο της Κυρίας τα υπόλοιπα 6άρια είναι λιγότερα δημιουργικά όσον αφορά τις τελικές προσπάθειες της ομάδας τους. Τρίτη δουλειά, η δημιουργία φάσεων για τους αντίπαλους επιθετικούς.

Οι επιθετικές αρετές του Αλόνσο, που θα ζήλευαν πολλά 10άρια, συνεχίζονται και στην επόμενη κατηγορία καθώς ο Ισπανός όταν αποφασίσει να σουτάρει είναι δεδομένο πως θα βρει στόχο. Σε γενικές γραμμές τα σύγχρονα 6άρια βρίσκουν αρκετά συχνά χώρο και χρόνο να σουτάρουν αφού όταν η πίεση στην αντίπαλη άμυνα αυξάνεται τότε μετατρέπονται στον έξτρα παίκτη της επίθεσης που συνήθως κανείς δεν μαρκάρει. Τέταρτη δουλειά, σκοράρισμα και έξτρα παίκτης στην επίθεση.

Όπως καταλαβαίνετε αν κάθε ομάδα είχε την ευτυχία να έχει έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή στην 11άδα λύνει πολλά από τα προβλήματά της και έχει την δυνατότητα να παίξει σύγχρονο ποδόσφαιρο στο υψηλό απαιτητικό επίπεδο. Τα 6άρια της νέας χιλιετίας είναι πραγματικά πολυεργαλεία που κάνουν ΟΛΕΣ τις δουλειές μέσα στο γήπεδο. Ο Kehl έπιασε υψηλή απόδοση όταν ο Ντόρτμουντ κέρδισε την Ρεάλ, αλλά και όταν η Βασίλισσα γλίτωσε την ήττα στο τέλος στην Μαδρίτη. Ο Τσάμπι Αλόνσο ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του στα παιχνίδια με Σίτι και Γιουνάιτεντ, όταν δηλαδή η ομάδα του τον χρειάστηκε πραγματικά και ήθελε να κάνει τη διαφορά.

Το παρόν και το μέλλον ανήκει στα αμυντικά χαφ της νέας εποχής. Βιονικά πνευμόνια, οξυδέρκεια και επιθετικές αρετές, ΟΛΑ σε ένα παίκτη. Τον ποδοσφαιριστή του σήμερα και του αύριο. Ένας στους 10 που θα είναι ικανός να κάνει τις δουλειές όλων. Θα τρέχει, θα μαρκάρει, θα πασάρει, θα οργανώνει και θα εκτελεί όποτε χρειαστεί το κάθε ένα.

sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου