7 Απριλίου 2013

Διευρύνεται το σκάνδαλο: Τουλάχιστον 300 εταιρίες- μαϊμού έχει η Deutsche Bank!!

Μετά την αποκάλυψη των «Financial Times» ότι «μαγείρεψε» τα οικονομικά της στοιχεία για να κρύψει μία «τρύπα» στον ισολογισμό της τάξης των 12 δισ. δολαρίων, έρχεται στο φως η ύποπτη εμπλοκή της σε φορολογικούς παραδείσους. Τα στοιχεία των Offshoreleaks δείχνουν ότι έως το 2010 -όταν ο Γιόζεφ Ακερμαν ήταν ακόμη επικεφαλής της τράπεζας- η Deutsche Bank είχε χρησιμοποιήσει τη θυγατρική της στη Σιγκαπούρη για να ιδρύσει 309 εικονικές εταιρείες και καταπιστεύματα

Οπως έγραψε η «Suddeutsche Zeitung» βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο των «Offshoreleaks», το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας είχε ιδρύσει περισσότερες από 300 εταιρείες-μαϊμού σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους και κυρίως στις βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας, που έκανε υποδείξεις και έψεγε με κάθε ευκαιρία τις χώρες του Νότου, αλλά και τις τράπεζές τους, κατηγορώντας τες είτε για αλόγιστες σπατάλες είτε για αδιαφανείς μεθόδους, βρίσκεται το ίδιο στο μάτι του κυκλώνα και δη με πολλαπλές καταγγελίες.

Τα στοιχεία των Offshoreleaks δείχνουν ότι έως το 2010 -υπενθυμίζουμε ότι ο Γιόζεφ Ακερμαν ήταν ακόμη επικεφαλής της τράπεζας- η Deutsche Bank είχε χρησιμοποιήσει τη θυγατρική της στη Σιγκαπούρη για να ιδρύσει 309 εικονικές εταιρείες και καταπιστεύματα.



Εγγραφα
Στα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η «Suddeutsche Zeitung» εμφανίζονται εταιρείες – φαντάσματα με ονόματα όπως Roseburn ή White River Holdings Group και η τράπεζα δεν φαίνεται διατεθειμένη να δώσει καμιά πληροφορία σχετικά με το ποιος ήταν ο λόγος ύπαρξής τους και για λογαριασμό ή κατ' εντολήν τίνος έγινε η ίδρυσή τους.

Το εύρος του δικτύου offshore που διέθετε η γερμανική τράπεζα σαφώς δεν φτάνει το θηριώδες μέγεθος της δράσης της UBS, για παράδειγμα, ωστόσο το εμβληματικό για τη γερμανική οικονομική πολιτική χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έκανε ακριβώς την ίδια δουλειά. Μόνο σε μικρότερη κλίμακα.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, ότι συνεργάτης της τράπεζας στη θυγατρική της Σιγκαπούρης βοήθησε έναν πελάτη με συνοπτικές διαδικασίες να περάσει το σκάφος του στην εταιρεία offshore που είχε στο όνομά του.

Η Deutsche Bank αρνείται κάθε κατηγορία, ισχυριζόμενη ότι οι ενέργειές της και η δραστηριότητά της σε υπεράκτιες εταιρείες ήταν απολύτως νόμιμες. «Δεν παρείχαμε ποτέ υπηρεσίες για ίδρυση εταιρείας σε φορολογικούς παραδείσους. Η Deutsche Bank έχει λάβει πάρα πολλά μέτρα, ώστε να εμποδίσει την εκμετάλλευση των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχει για τον σκοπό του ξεπλύματος χρήματος» σημειώνει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Προφανώς, βέβαια, αναφέρεται σε μέτρα που ελήφθησαν μετά την αλλαγή φρουράς στην κεφαλή του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και την τοποθέτηση των Ανσου Γιάιν και Γιούργκεν Φίτσεν.

Η «Suddeutsche Zeitung» διαψεύδει την τράπεζα, πάντως, γράφοντας ότι η Deutsche Bank διαφήμιζε με αρκετά ενεργητικό τρόπο τις υπεράκτιες υπηρεσίες της στην ιστοσελίδα της dboffshore.com. Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι ο Μαυρίκιος, μία από τις γνωστές φορολογικές οάσεις «προσφέρει ένα φορολογικά ουδέτερο περιβάλλον».

Προτείνει δηλαδή στους πελάτες της να προτιμήσουν τον Μαυρίκιο για να αποφύγουν τη γερμανική φορολόγηση. Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός των συνεργατών του τοπικού υποκαταστήματος της τράπεζας αυξήθηκε κατακόρυφα μέσα στα προηγούμενα χρόνια και από αρχικά πέντε άτομα έφτασε σήμερα να ξεπερνά τους 200 εργαζόμενους.

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ, υποψήφιος του SPD για την Καγκελαρία, κάλεσε την κυβέρνηση να επιβάλει σκληρότερες κυρώσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διευκολύνουν ή συμμετέχουν στη φοροδιαφυγή. ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ



ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΑΛΟ
Ο Σόιμπλε ζήτησε τα στοιχεία

Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας οδήγησαν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ζητήσει τα στοιχεία, προκειμένου να ελεγχθούν από τις αρμόδιες Αρχές και εφόσον κριθεί απαραίτητο να ξεκινήσουν οι ανάλογες εισαγγελικές έρευνες. Το ποσό που χάνει το γερμανικό Δημόσιο από τη φυγή σε φορολογικούς παραδείσους υπολογίζεται στα 400 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του γερμανικού συνδικάτου εφοριακών, Τόμας Αϊγκεντάλερ, ο οποίος ζήτησε να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος στις επιχειρήσεις.

Τις τράπεζες υπερασπίστηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών, Αντρέας Σμιτς, ο οποίος απέκρουσε κάθε κατηγορία περί συνευθύνης των τραπεζών. «Εν πρώτοις πρόκειται για ιδιώτες και οργανώσεις που μεταφέρουν τα χρήματά τους σε φορολογικούς παραδείσους μέσω των τραπεζών, οι οποίες όμως δεν μπορούν να ελέγξουν τη φορολογική «ειλικρίνεια» των πελατών τους γιατί απλά δεν διαθέτουν τα εργαλεία για να το κάνουν, εξάλλου εδώ και χρόνια οι ευρωπαϊκές τράπεζες ακολουθούν στρατηγική του διάφανου και καθαρού χρήματος».



ΕΛΕΓΧΟΣ
Μήνυμα από την εποπτική Αρχή...

Αντιμέτωπη με την αρμόδια εποπτική Αρχή των γερμανικών τραπεζών θα βρεθεί η Deutsche Bank για το σκάνδαλο φοροδιαφυγής στο οποίο εμπλέκεται. Ωστόσο, όπως προκύπτει από δηλώσεις της επικεφαλής της BaFin, Εκλε Κένιχ, η τράπεζα θα κληθεί να δώσει απαντήσεις και για τη δραστηριότητά της στους φορολογικούς παραδείσους.

silvercity.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου