24 Ιανουαρίου 2013

ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

Μία συνάντηση, που δύσκολα θα μπορούσε να προβλέψει μέχρι λίγο καιρό κάποιος, θα έχει σήμερα στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα επισκεφθεί τα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και θα έχει συζητήσεις με τον ειδικό σύμβουλο της επικεφαλής του οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ, κ. Ντέιβιντ Λίπτον. Η συνάντηση είναι ίσως από τις πιο ενδιαφέρουσες της τετραήμερης παραμονής του κ. Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το Ταμείο έχει μπει στο στόχαστρο της αντιπολιτευτικής δράσης του ΣΥΡΙΖΑ, αν και εσχάτως οι σχέσεις έχουν γίνει πιο σύνθετες: Αφενός μεν ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εκφράσει, έστω και με τον αρμόζοντα διπλωματικό και ευγενικό τρόπο τη δυσφορία του για το γεγονός ότι το Ταμείο εκφράζει απόψεις για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στην εσωτερική πολιτική ζωή με νουθεσίες προς του ψηφοφόρους,

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πρώτη μέρα, που έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι δεν είναι δουλειά του ΔΝΤ το τι θα ψηφίσουν οι έλληνες πολίτες.

Αφετέρου επιδιώκει να σφραγίσει την κοινή προσέγγιση που έχει το κόμμα του με το ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι δύο πλευρές συμφωνούν στην ανάγκη να υπάρξει νέα γενναίο κούρεμα ή κάποια άλλη παρέμβαση ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο το συντομότερο δυνατό, κάτι που δεν συναντά τη θετική ανταπόκριση των Γερμανών μέχρι στιγμής, όπερ σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει ένα άτυπο μέτωπο έναντι της πολιτικής της κυρίας Μέρκελ στην Ευρώπη. Δεν είναι βεβαίως και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να διατυπωθούν έστω και κατ’ ιδίαν, έστω και σε επιμέρους θέματα, κοινές προσεγγίσεις και λύσεις της ελληνικής αριστεράς με το ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ωστόσο ορισμένες κοινές διαπιστώσεις είναι δυνατόν να βγουν από τη συνάντηση.

Ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει αργότερα το βράδυ στη Νέα Υόρκη σε εκδήλωση του πανεπιστημίου Columbia για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική ανάκαμψη.

Την Τετάρτη είχε επαφές στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς συναντήθηκε με το βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Έρικ Ρούμπιν, τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Κρίστοφερ Σμαρτ, καθώς και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξαν «σημεία συμφωνίας και διαφωνίας», με ταύτιση απόψεων και «κοινή διαπίστωση» ότι το πρόγραμμα λιτότητας δεν οδηγεί στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης, η Ελλάδα δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη και ότι η Γερμανία επιμένει σε επικίνδυνες πολιτικές. Κατά τη συνάντηση έγινε «ουσιαστική ανταλλαγή» απόψεων στα ζητήματα της οικονομίας, της ΑΟΖ και της εξωτερικής πολιτικής.

apospasma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου